Kalács koszorú

Kalács koszorú

Hozzávalók

500 g Gyermelyi búzafinomliszt,
1 db citrom,
100 g vaj,
2,5 dl tej,
100 g cukor,
4 db Gyermelyi tojás sárgája,
1 csomag vaníliás cukor,
só,
20 g élesztő

 

Elkészítés

Az élesztőt egy kanál cukorral elkeverjük, adunk hozzá fél dl langyos tejet és fél kanál lisztet, majd langyos helyen felfuttatjuk.
A maradék lisztet, cukrot, sót, tojássárgáját, puha vajat, vaníliát, citromhéjat beletesszük egy nagyobb tálba. A felfutott élesztőt is a tálba öntjük a maradék langyos tej hozzáadásával, és tésztát készítünk. A tésztát alaposan kidagasztjuk, hogy jó levegős legyen. Ha kellően szuszogós a tészta, letakarjuk, és langyos helyen kelesztjük addig, míg kb. a duplájára nem nő.
Amikor megkelt, átdolgozzuk, és ismét kelesztjük letakarva. Ha ismét megkelt, az edényben kicsit átgyúrjuk, majd kivesszük lisztezett deszkára.
Három részre adagoljuk, a darabokból hosszú rudat formálunk. A három rudat összefonjuk és a végét összenyomva koszorúnak hajtjuk. Sütőlapra tesszük, közepére, a lyukba olajjal megkent vastag falú poharat helyezünk.
Pihentetjük a tésztát 20 percig, majd lekenjük tojással. Megszórjuk szeletelt mandulával.
A kalácsot 180 C°-os előmelegített sütőben sütjük 40-50 percig. Sütőből kivéve kicsit pihentetjük, majd megszórjuk a porcukorral, és szeletelve tálaljuk.
Tetszés szerint lekvárt, öntetet, tejszínhabot adhatunk hozzá.

 

A receptekért köszönet a Gyermelyinek.