Stollen

Stollen

Hozzávalók

250 g Gyermelyi búzafinomliszt,
25 g mandula (darált),
0,5 db citrom (reszelt héj),
40 g mazsola,
40 g aszalt barack,
40 g aszalt szilva,
40 g kandírozott narancshéj,
125 g túró,
90 g vaj,
25 g vaj,
1 db Gyermelyi tojás,
80 g porcukor,
só (csipet),
0,5 csomag vaníliás cukor,
0,5 csomag sütőpor

 

Elkészítés

A tésztához áttörjük a túrót.
A 90g vajat habosra keverjük az 50g porcukorral. Hozzáadjuk a tojást, a túrót, és jól kikeverjük.
Beleszórjuk a lisztet, sütőport, vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat, sót, darált mandulát, és jól összedolgozzuk kézzel. Félretesszük.
Apróra összevágjuk az aszalt gyümölcsöket, és a tésztába keverjük. Kézzel vastag, 20-25 cm-es cipót formázunk. Kéz éllel a tésztát hosszában a harmadánál erőteljesen benyomjuk.
Papírozott sütőlapra tesszük. Előmelegített 170 C°-os sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. Sütőből kivéve a kalácsot beitatjuk az olvasztott vajjal, és alaposan megszórjuk porcukorral. Ha kihűlt, szeleteljük.

 

A receptekért köszönet a Gyermelyinek.