Bableves gyufatésztával

Bableves gyufatésztával

HOZZÁVALÓK

80 g Gyermelyi 8 tojásos gyufametélt,
300 g füstölt csülök,
200 g tarkabab,
1 kis fej hagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 db fehérrépa,
1 db sárgarépa,
50 g zeller,
0,5 dl olaj,
2 dl tejföl,
2 db babérlevél,
1 kávéskanál köménymag,
10 g fűszerpaprika,
só, erőspaprika

 

Elkészítés

A babot beáztatjuk előző este. A csülköt megmossuk, és feltesszük főni a babérlevéllel. Amikor már félig puha a csülök (de az sem baj, ha puhább), beletesszük a lemosott babot. Kevés olajon üvegesre pirítjuk a finomra vágott hagymát, majd rádobjuk a köménymagot, és a zúzott fokhagymát. Elkeverjük, és beleöntjük a babhoz. Ha a bab félig puha, beletesszük a tisztított kockázott zöldségeket. 
Amikor megpuhult a csülök, kivesszük, kicsit várunk, hogy hűljön, és összevágjuk kisebb kockákra, majd félretesszük.
A babon pótoljuk az elfőtt vizet, ha szükséges, sózzuk. Erős paprikát tehetünk bele, és rászórjuk a fűszerpaprikát. Amikor megpuhult a bab, beleszórjuk a tésztát, és készre főzzük. Az elkészült levesbe visszatesszük a félretett, összevágott csülökhúst. 
Tálaláskor tetejére tejfölt teszünk. A tésztát külön is ki lehet főzni sós vízben, és tálaláskor beletenni.

 

A receptért köszönet a Gyermelyinek.