Aranygaluska öntettel

Aranygaluska öntettel

HOZZÁVALÓK

2 db Gyermelyi tojás,
0,5 db citrom (reszelt héja),
50 g (darált) dió,
30 g vaj,
1,5 dl tej,
40 g margarin,
Gyermelyi Búzafinomliszt,
25 g cukor,
40 g cukor,
10 g élesztő,
(csipet) só

 

Elkészítés

Az élesztőt 1 teáskanál cukorral elkeverjük, majd hozzáadunk 0,25 dl langyos tejet, és kevés lisztet szórunk rá. Langyos helyen felfuttatjuk. A maradék lisztet, 25g cukrot, csipet sót, 1,5 db tojássárgáját, reszelt citromhéjat beletesszük egy nagyobb tálba. Ha felfutott az élesztő, azt is beleöntjük a tálba, és a maradék langyos tej hozzáadásával tésztát készítünk. A tésztát alaposan kidagasztjuk, hogy jó levegős legyen. Ha kellően szuszogós a tészta, megszórjuk a tetejét liszttel, tiszta ronggyal letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük. 
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átdolgozzuk, és 1 cm vastagra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval félholdakat szaggatunk. Megforgatjuk olvasztott vajban, majd cukros dióban, és tepsibe rétegezzük. Kelesztjük 20 percig, majd előmelegített 170 C°-os sütőben megsütjük, vastagságtól függően 40-60 perc alatt. Vaníliasodóval tálaljuk.

 

A receptért köszönet a Gyermelyinek!