Kakaós kalácsvirág

Kakaós kalácsvirág

Elkészítési idő: kb. 2 óra

Sütési idő: kb. 25 perc

Hozzávalók 

A tésztához:

50 dkg liszt

8 dkg cukor

8 dkg Mizo laktózmentes teavaj

1 tojás

2 dl Mizo laktózmentes tej (1,5%-os)

1 csomag szárított élesztő (7 g)

1 csipet só

 

A kakaós töltelékhez:

4 evőkanál cukrozatlan kakaópor

4 evőkanál cukor

1 csomag vaníliás cukor (10 g)

 

A kenéshez:

5 dkg Mizo laktózmentes vaj

 

Továbbá:

kevés Mizo laktózmentes tej (1,5%-os)

porcukor

Elkészítés:

A töltelékhez a kakaóport a cukorral és a vaníliás cukorral összekeverjük.

A tésztához az élesztőt 1 csipet cukorral 1 dl langyos tejben felfuttatjuk. A liszthez adjuk a tojást, a sót, az olvasztott vajat, a cukrot, a maradék langyos tejet és a felfuttatott élesztőt. Jól összedolgozzuk, átgyúrjuk, majd letakarva kb. 1 órát kelesztjük. Lisztezett felületen ismét átgyúrjuk, és elfelezzük.

Az egyik cipót kör alakúra nyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd a tetejét megkenjük az olvasztott vajjal, és jó vastagon megszórjuk a cukros kakaóval. A második cipót is kör alakúra nyújtjuk, és a cukros-kakaós alapra tesszük. A kör közepébe egy kis poharat nyomunk, és​ ​a tésztát​ ​16 egyenlő részre osztjuk. 2 egymás melletti cikkelyt felhajtunk, majd a jobb oldalit jobbra, a bal oldalit pedig balra tekerjük (mindkettőt kétszer). A végeknél a tésztát kissé összecsípjük. Ezt párosával minden cikkellyel megismételjük, így összesen 8 párat kapunk.

A kalácsvirág tetejét tejjel lekenjük, és 160 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Kihűtve, porcukorral megszórva tálaljuk.

 

Jó étvágyat kívánunk!