Paprikás csirkemell à la Kalla

Paprikás csirkemell à la Kalla

 4 főre

Elkészítési idő: 1 óra 15 perc

Egy adag (köret nélkül): 664 kcal

Hozzávalók

2 tanyasi csirke melle, 2 tanyasi csirke gerince (háta) és nyaka a mártáshoz (szárnyaikat és combjaikat más étel készítéséhez eltesszük), 1-1 evőkanál Univer csemege Piros Arany és Univer csemege gulyáskrém, 5 evőkanál olaj, 2-3 közepes nagyságú vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma (ez el is maradhat), 1 púpozott kiskanál jóféle pirospaprika (egy része csípős is lehet), só, 1 erős paprika vagy fél kiskanál Univer Erős Pista, 1-1 paradicsom és zöldpaprika (tévépaprika), 2-2 dl tejföl és főzőtejszín, 2 evőkanál finomliszt

A tálaláshoz: 2-3 kiskanál jóféle pirospaprika

A körethez: 4 adag tojásos galuska

A díszítéshez: Univer Karikás Pista

 

Elkészítés

  1. A csirkemelleket lebőrözzük, kifilézzük. Az így kapott 4 mellfilét a Piros Arany, a gulyáskrém és 2 evőkanál olaj keverékével jól bedörzsöljük, majd letakarva hűtőszekrénybe tesszük.
  2. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A maradék 3 evőkanál olajat egy lábasban kissé megforrósítjuk, és a hagymát közepes lángon aranysárgára pirítjuk rajta. Végül belekeverjük a fokhagymát is. Azután a tűzről lehúzzuk, és a pirospaprikával meghintjük. Kb. 6 deci vizet öntünk rá, belerakjuk a hátat, a nyakat és a mellcsontokat is. Megsózzuk, az erőspaprikával (Univer Erős Pistával), a negyedekbe vágott paradicsommal és paprikával ízesítjük. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis rést hagyva lefedjük, és ezt a mártás alapot 30-35 percig főzzük.
  3. A fűszerezett csirkemelleket egy tepsire rakjuk, és előmelegített sütőben, nagyon kis lánggal, egészen pontosan 80 °C-on, 45 percig sütjük. Akkor jó, ha a maghőmérséklete 69-70 °C. A paprikás léből a csontokat kiszedjük. A tejfölt és a tejszínt a liszttel simára keverjük, a paprikás levet ezzel sűrítjük, 3 percig kevergetve forraljuk. Megkóstoljuk, ha kell, utánaízesítjük, azután finom szűrőn átszűrjük, és melegre tesszük.
  4. A sütőből kivett melleket pirospaprikával megszórjuk úgy, hogy a húst vékonyan bevonja – pont úgy, mint amikor a sütemény tetejére porcukrot szitálunk –, ahhoz, hogy a paprikából mindenhová jusson, egy kicsit megbillentjük a melleket, hogy oldaluk aljára is kerülhessen paprika. A forró paprikás mártásból a tányérokra merünk, erre tojásos galuskát halmozunk, és az 5-5 szeletre vágott fél melleket, a szeleteket kissé elcsúsztatva egymástól, a tetejére rakjuk. A paprikás mártást díszíthetjük tejföllel is, de Karikás Pistával is.

 

Jó tanács

Ezt a specialitást minden idők egyik legzseniálisabb magyar séfje, Kalla Kálmán kreálta, innen az étel elnevezése. Ha az étel étteremben, à la minute készül, a csirkemellet 160 °C-os sütőben süssük 17 percig.