Hortobágyi húsos palacsinta - tejfölös kaporöntettel

Hortobágyi húsos palacsinta - tejfölös kaporöntettel

Hozzávalók 4 személy részére:

40 dkg darált sertéshús

1 közepes fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

2 babérlevél

3 ek étolaj

1 ek őrölt fűszerpaprika

1 tk majoranna

só, frissen őrölt bors

180 g búzaliszt

360 ml 2,8%-os tej

50 ml szódavíz

2 egész tojás

2 ek étolaj

1 csipet só

4 egész tojás

150 g finomliszt

150 g zsemlemorzsa

napraforgó étolaj, a sütéshez

250 ml tejföl

1 kis csokor kapor, aprítva

hústű, vagy fogpiszkáló

Elkészítés:

A töltelékhez: A vöröshagymát aprítsuk fel, majd kevés olajon dinszteljük meg. Ha már üveges, húzzuk le tűzről, és ekkor szórjuk rá a fűszerpaprikát. A tűzre visszatéve hozzáadhatjuk a darált sertéshúst, az apróra vágott fokhagymát és a fűszerekkel együtt pirítsuk meg, kevés víz hozzáadásával főzzük puhára. Majd betöltésig hagyjuk kissé hűlni.

A palacsintákhoz: Egy tálban a lisztet a tejjel simára keverjük - a tejet folyamatosan, keverés közben hozzáadva -, majd további folyamatos keverés mellett, a többi összetevőt is hozzáadjuk. Ha teljesen sima a keverék, akkor kezdhetjük kanalanként kisütni (ha szükséges szódavízzel lazíthatjuk a tésztát).

Felhevítjük a serpenyőt - ha szükséges, pár csepp olajjal.

Ha felmelegedett, annyit öntünk bele a masszából, hogy azt elterítve vékony palacsintákat kapjunk.

Ha az egyik oldala megsült, átfordítjuk, és pillanatok alatt készre is sül a palacsinta.

A kihűlt darálthúst a palacsintákba töltjük úgy, hogy a közepükre halmozunk kanállal egy-egy adagot, először alulról, majd oldalról hajtjuk be és szorosan feltekerve, kis csomagokat készítünk, végeit hústűvel, vagy fogpiszkálóval rögzítjük.

 A panírozáshoz: egy széles lapos tányérra szórjuk a lisztet, egy mélyebb tányérban verjük fel a tojásokat, egy harmadik lapos tányérba szórjuk a zsemlemorzsát.

Ebben a sorrendben panírozzuk ki a betöltött palacsintákat: liszt-tojás-zsemlemorzsa. Majd bő forró olajban süssük aranybarnára, ropogósra. Egy fém szűrőbe szedjük ki őket és hagyjuk lecsöpögni.

 Tálaljuk frissen aprított kaporral elkevert tejföllel meglocsolva.