Luca-napi kaláccsal elűzheted a sötétet, fénybe boríthatod az ünnepeket!

Szelidítsd meg az ördög macskáját!

Luca-napi kaláccsal elűzheted a sötétet, fénybe boríthatod az ünnepeket…

 

A Gergely-naptár 1582-es bevezetése előtt december 13-a, Szent Lúcia napja egybeesett a téli napfordulóval: ez volt az év legrövidebb napja, egyben leghosszabb éjszakája. Több misztikus szokás kötődik hozzá, hazánkban pl. a Luca-napi boszorkánykodás, jóslás, Luca-szék készítés, lucabúza-keltetés. Az ünnepet az i.sz. 4. században vértanúhalált halt fiatal szicíliai lány, Lucia szülőföldjén kívül máig főleg északon, a skandináv országokban tartják, ahol a fény (lux) a hosszú téli hónapok alatt igen nagy érték. Azt mondják, egy rendesen megünnepelt Luca-nap fénye elér tavaszig.

Luca-napon Skandináviában egy hosszú, fehér ruhát (a tisztaság jelképe), vörös övet (az önfeláldozás szimbóluma) viselő lány vezeti a szertartást, fején gyertyakoszorúval, amit a hagyomány szerint Szent Lúcia is viselt, amikor Szirakúzában ételt osztott a szegényeknek. Felcsendülnek a híres nápolyi dal, a „Santa Lucia” helyi verziói, az ünnepi menetek pedig parlamentektől kezdve óvodákon, egyetemeken át idősotthonokig kígyóznak, sok helyen napfelkeltéig tartó partival „űzik a sötétet”.

A Lussinatta elengedhetetlen kelléke a jellegzetes formájú sáfrányos kalács, a lussebulle (vagy lussekatt), amit e napon mindenki fogyaszt és osztogat némi fűszeres forralt bor (glögg) társaságában. A kalács S-alakja a legendák szerint egy összegömbölyödött cicát, az „ördög macskáját” (djävulskatt) idézi meg, ugyanis a fény mellett természetesen a sötét erők is képviseltetik magukat a hosszú, pezsgő éjszakán.

 

A lussebulle elkészítése nem nehéz, pár hasznos tipp:

 

 Hozzávalók 16 kalácshoz:

 

 

 

 Elkészítés:

  1. Egy lábasban, alacsony lángon olvasszuk fel a vajat, öntsük hozzá a tejet és melegítsük testhőmérsékletűre (37 fok).
  2. A száraz vagy konyakban kiáztatott sáfrányhoz tegyünk 1 teáskanál cukrot és mozsártörővel vagy egy kanál segítségével dolgozzuk össze.
  3. A cukros sáfrányt adjuk hozzá a vaj és a tej keverékéhez – vigyázzunk, maradjon csak langyos, ne forrósodjon fel.
  4. Egy külön tálba morzsoljuk bele az élesztőt, adjunk hozzá 5 dkg cukrot és 1 csipet sót. Keverjük össze.
  5. Folyamatos keverés mellett öntsük a sáfrányos tejet az élesztőhöz.
  6. Keverjünk el benne 1 felvert tojást
  7. A kész keveréket öntsük (ha van) konyhai robotgég vagy dagasztógép tartályába és alacsony fokozaton mixelve, kisebb adagokban adjuk hozzá a lisztet. Ha ragad, picit növelhetjük a liszt mennyiségét.
  8. Végül fakanállal keverjük el a tésztában a rumba áztatott mazsolát (kivéve, amit a díszítéshez szánunk).
  9. További 5 percig dagasszuk a tésztát kézzel vagy géppel alacsony fokozaton.
  10. Takarjuk le a tálat és langyos helyen kelesszük a tésztát 70-80 percig (max. másfél óráig).
  11. Közben melegítsük elő a sütőt 260 fokra, egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
  12. Enyhén lisztezett felületen dolgozzuk át a tésztát (1-2 perc).
  13. Osszuk 16 egyenlő részre.
  14. A részeket sodorjuk ki, majd csavarjuk macskaformájúra a képen látható S-alakban. A csavar közepére, a szemek helyére nyomjunk egy-egy mazsolát.
  15. Konyharuhával takarjuk le és pihentessük 10 percig.
  16. Kenjük meg a kalácsok tetejét 1 felvert tojással.
  17. Tegyük a forró sütőbe és süssük aranybarnára – mindössze 5-6 perc!
  18. A sütőből kivéve takarjuk le egy konyharuhával, így hagyjuk kihűlni.

 

(Receptforrás: http://blog.ingredientmatcher.com/recipe-swedish-saffron-buns-lussekatt-lussebulle/)