Ünnepi álomdesszert 5 hozzávalóból, 15 perc alatt?

Lehetséges: készítsd el szuperfséf-recepttel

 

A karácsony az élményekről és ne a konyháról szóljon: sokunk vágya ez, aztán mégis ott találjuk magunkat egy napokig tartó, előkészítés-főzés-romok eltüntetése körforgásban. Persze jó, ha beszáll a család, mégis, a legjobb az lenne, ha seperc alatt, pár alapanyagból, relatíve költséghatékonyan varázsolhatnánk remekműveket az asztalra. Desszert-műfajban e paramétereket meríti ki tökéletesen egy klasszikus francia ínyencség, a „moelleux au chocolat”.

A moelleux (- euse) bársonyosat, puhát, zamatosat jelent: hogy ez létrejöjjön, kevés, kiváló összetevő és jó kémia szükséges. A kész, piramis vagy korong alakú desszert – attól függően, milyen sütőformát használunk – olyan, mint egy gazdag, sült csokoládékrém, textúrája azonban kétszintű: a külső, pillekönnyű, roppanós burok kissé ellen kell, hogy álljon, de amikor áttörjük, rögtön a finomság belsejéből kiömlő forró, ellenállhatatlan csokoládékrémmel találjuk szembe magunkat. Persze sok interpretáció létezik (csokis-meggyes, csokis-narancsos), először azonban ismerkedjünk meg a többszörös Michelin-csillagos francia séf, Hélène Darroze klasszikus receptjével:

Moelleux au chocolat 8 személyre

Szükséges: egy 6-7 cm átmérőjű mélyedéseket tartalmazó muffin-sütőforma vagy 8 db kerek, magas falú, 6-7 cm átmérőjű desszert-kiszúróforma, amit zsírpapírral kibélelt tepsire helyezhetünk (Hélène Darroze ilyet használ).

Hozzávalók:

 

 

Elkészítés:

 

  1. Zsírpapírral béleljünk ki egy nagy, lapos tepsit. Helyezzünk rá 8 db, kerek desszert-kiszúróformát. A formák belsejét vajazzuk ki, majd felhasználásig tegyük hűtőbe. Ha muffinformát használunk: a formák aljába vágjunk megfelelő méretű zsírpapírt, oldalukat vajazzuk ki, majd tegyük hűtőbe.
  2. Vágjuk kis kockákra a 125 gramm vajat, tegyük egy lábasba, morzsoljuk rá a fekete csokoládét.
  3. Egy nagy lábasban, közepes lángon forraljunk vizet. Amikor csendesen, folyamatosan bugyog, helyezzük bele a vajjal és fekete csokoládéval teli lábast – valahogy oldjuk meg a kitámasztást, hogy a kisebb lábas stabilan álljon, és legalább félig beleérjen a forró vízbe. Lassan, egyenletes hőmérsékleten melegítsük össze a vajat és a csokoládét. Csak ritkán, finoman keverjük meg: a végén homogén kell, hogy legyen. Ha kész, vegyük le a gázról, hagyjuk kihűlni.
  4. Üssük a tojásokat egy keverőtálba ,öntsük hozzá a cukrot. Konyhai robotgéppel verjük habosra, amíg a krém mennyisége kb. megduplázódik.
  5. A robotgép intenzitását állítsuk minimumra, és folyamatos keverés mellett, lépésről lépésre szitáljuk a lisztet a cukros tojáskrémbe. Végül egy fa spatulával keverjük el benne a kihűlt csokoládéfondüt.
  6. Vegyük elő a hűtőből az előkészített sütőformát. Töltsük meg a formákat egyenként kb. 80 gramm krémmel.
  7. 230 fokra előmelegített sütőben süssük maximum 5-6 percig (legelőnyösebb a légkeveréses sütő).
  8. A sütőből kivéve a kerek kiszúróformákat egyszerűen leemeljük a kész desszertekről, melyeket egy spatula segítségével egyenként tányérra helyezünk, ízlés szerint, visszafogottan díszítünk és rögtön tálalunk. A muffinformából azonban ki kell fordítanunk a moelleux au chocolat-t, de ha minden jól ment, ez nem fog gondot okozni.

 

 

Tipp1: Ha szeretnénk egy kis plusz ízt a csokoládé mellé, sütés előtt a formákat először csak félig töltsük meg, csempésszünk a halom közepébe 1-2 teáskanál jó minőségű, keserű narancsdzsemet vagy savanykás meggydzsemet, majd öntsük rá a krém másik felét, és süssük készre. Frissen reszelt narancshéjjal meghintve tálaljuk.

Tipp2: Valaki nem bajlódik a formából való kivétellel: trendi interpretációkban a moelleux au chocolat-t bögrében, vastag falú kávéspohárban és még sokféle kreatív módon sütik…

Ünnepi fűszeres, narancsos gyümölcskenyér>>