Fekete a cseresznye? Klafutiban a helye!

Nyári világkedvenc csak 10 perc munkával

 

A Franciaország „Limousin” régiójából származó finomság népszerűsége évek óta töretlen, egyre-másra születnek a trendi, kortárs verziók kapucsínóstól fekete csokison át parmezános-cukkinisig. Ami nem is baj, ha a klafuti (franciául: clafoutis) megtartja lényegét: eleganciáját, könnyedségét, a kevés, minőségi alapanyag gasztrokémiáját.

Lényeges ugyanis, hogy a süti és a sült krém között elhelyezkedő desszert habkönnyű legyen, így abban a 10 percben, amit a tészta elkészítésével töltünk, főleg azzal foglalkozunk, hogy robotgéppel extra simára, levegősre keverjük a hozzávalókat. Alapszabály: bármilyen ízű is a tészta, a klafuti mindig tartalmaz zamatos idénygyümölcsöt – hiszen azért született meg ki tudja, hány száz éve, hogy a Limousinben termő óriási fekete cseresznye méltó partnere legyen. Erre utal neve is: clafotís provanszálul (Dél-Franciaországban beszélt újlatin, galloromán nyelv) „töltöttet” jelent, mármint, hogy a tésztát megtöltjük cseresznyével.

Érdemes megjegyezni, hogy az ős-klafutit magozatlan cseresznyével szórják meg, a gyümölcs magjai ugyanis benzaldehidet tartalmaznak, melynek kesernyés ízkomponense – a mandulakivonat fő összetevője – különleges akcentussal teljesíti ki ízharmóniáját. A cseresznyemag egyben egy amigdalin nevű, ciántartalmú glikozidot is tartalmaz, aggodalomra azonban semmi ok: egy klafutiban lévő mennyiség teljesen ártalmatlan.

 

Természetesen készíthetjük a sütit meggyel, málnával, sárgabarackkal, ribizlivel, szilvával, almával és ami még eszünkbe jut, szülőhelyén ez esetben viszont már nem clafoutis-nak, hanem flaugnarde-nak hívják a nem kevésbé vonzó végeredményt (a clafoutis megjelölés csak a fekete cseresznyés verziót illeti meg).

A klafuti kémiájáról: a habkönnyűre kevert, tetszés szerint ízesített tésztát nem túl vastag falú, jól kivajazott, lehetőleg kerek sütőtálba (vagy öntöttvas serpenyőbe) öntjük, megszórjuk gyümölccsel, és már mehet is a 180 fokra előmelegített sütőbe 35-40 percre. A sütő ajtaját időközben ne nyitogassuk, ha úgy látjuk, hogy a tészta túl gyorsan pirul, levehetjük kissé a hőfokot. Amennyiben mindent jól csináltunk, a klafuti szépen megemelkedik, és illatos, mámorító desszertként bukkan elő a sütőből. Mivel ebben az állapotában a leglátványosabb, akár rögtön asztalra is kerülhet – de készüljünk fel, hogy ilyenkor még nem tudunk belőle szeleteket vágni, inkább kanállal kisebb adagokat szaggatni. A klafutit egyébként sokan vasárnapi reggeliként szolgálják fel, mindenki kap egy kanalat és hajrá, neki lehet ugrani a serpenyőnek…

Később, ahogy a tészta hűl, picit visszaesik ugyan, viszont egyre vághatóbbá válik. A többség egyetért abban, hogy a klafuti langyosan a legfinomabb, így bomlanak ki benne leginkább az aromák. Karakteres klafutik (rumos-feketecsokis, kávés, mákos) ugyanakkor behűtve is ellenállhatatlanok. A klafuti világa olyan szerteágazó, akár az újlatin nyelvcsalád: mindenki megtalálja a maga ízét, hangzását.

 

Fekete cseresznyés klafuti – Christophe Felder mestercukrász tradicionális receptje

 

Hozzávalók 6 személyre:

Eljárás:

  1. A sütőt melegítsük elő 210-220 fokra (ez relatíve magasnak számít, sok klafuti-recept csak 180 fokot ír elő, de bízzunk a mestercukrászban)
  2. Egy mély keverőtálba üssük bele a tojásokat, tegyük hozzá a csipet sót, a vaníliás cukrot, a kristálycukrot és az átszitált lisztet. Lendületesen keverjük pár percig, hogy a massza teljesen homogén legyen.
  3. Nedves hozzávalók: folyamatosan keverve csepegtessük a tésztába a rumot, majd kisebb adagokban a tejszínt és a tejet.
  4. A tészta kb. 2/3-át öntsük kivajazott sütőtálba (úgy 1,5 cm vastagon), és előmelegített sütőben süssük 15 percig.
  5. Vegyük ki a tésztát a sütőből és tegyük 5 percre mélyhűtőbe – állítólag akkor lesz tökéletes, ha ez a réteg teljesen kihűl, mielőtt folytatnánk a műveletet. (A sütőt ne kapcsoljuk ki.)
  6. A megsült, kihűlt rétegre öntsük rá a maradék tésztát, tegyük bele az előkészített fekete cseresznyéket (maggal, kis szárral).
  7. A cseresznyés klafutit tegyük vissza a sütőbe 10-15 percre.
  8. Kivétel után ízlés szerint meghinthetjük porcukorral, díszíthetjük pár szem meggydzsembe mártott, friss fekete cseresznyével.

 

 

Klafuti egy csapásra: biztos alaprecept bármilyen gyümölcshöz

 

Hozzávalók 6-8 személyre:

 

 

 

Eljárás:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.Vajazzunk ki egy 21-22 cm átmérőjű, kerek sütőformát (vagy bármilyen alkalmas formát).
  2. Egy mély keverőtálba üssük bele a tojásokat, adjuk hozzá a cukrot és a csipet sót. Robotgéppel, magas fokozaton keverjük 1-2 percig.
  3. Lépésről lépésre, folyamatos keverés mellett szitáljuk a tésztába a lisztet, adjuk hozzá az olvasztott vajat, a tejet és a tejszínt.
  4. Keverjük el a tésztában a vaníliakivonatot és a reszelt citromhéjat.
  5. A sima, homogén tésztát öntsük kivajazott formába, szórjuk meg gyümölccsel.
  6. Süssük előmelegített sütőben 35-40 percig. Kivétel után hagyjuk langyosra hűlni, majd tálaljuk.

 

Klafutippek:

 

 

Christophe Felder profi klafutija – videórecept>>

Csokis álomdesszert 15 perc alatt? Nem lehet más, mint moelleux au chocolat>>

(Képek: Pinterest)