Barackkal boldogabb a világ!

Barackkal boldogabb a világ!

Őszibarack-kultusz Perzsiától Bostonig

 

 

Ki ne várná a pink, korall, arany árnyalatokban játszó gyümölcs felbukkanását a szezonális gasztropalettán? A látszólag szende őszibarack született szupersztár, akinek semmi szüksége arra, hogy ízét nehéz fűszerekkel vagy intenzív bogyós gyümölcsökkel nyomjuk el. Ha nem nyersen fogyasztjuk, Miss Baracknak csupán a többi hozzávaló támogatása kell ahhoz, hogy aromái a maguk teljességében felragyogjanak – akár jéghideg koktélról, addiktív barackos pitéről vagy a forró és hideg érzéki találkozásából születő desszertkülönlegességről van szó.

 

 

 

 

 

 10+1 érdekesség az őszibarackról:

Barackos klasszikusok a nagyvilágból

 

Bellini-koktél: Velence

A lagúnák városának „hivatalos” itala, melyet friss, lédús, fehér húsú, rózsaszínes héjú őszibarackból készítenek. Az ősverzió a Giuseppe Cipriani által futtatott Harry’s Bar (Hemingway egyik kedvenc helye) nyári koktélszenzációja volt valamikor az 1930-as évek végén.

 Az eredeti Bellini Cipriani 2 rész behűtött, erősen habzó (spumante típusú) proseccóból és 1 rész szintén jéghidegre hűtött barackpüréből áll. Utóbbihoz az említett friss, fehér húsú őszibarack belsejét nagylyukú reszelőn reszeljük le, keverjük simára, szitán nyomjuk át, majd hűtsük be. Fontos: a klasszikus Bellini rajongói szerint csak manuálisan készült barackpüré használható, a robotgépben vagy mixerben pürésített gyümölcs íze nem ugyanaz.

Ha a jéghideg alapanyagok a kezünk ügyében vannak, vegyünk elő egy szintén behűtött pezsgőspoharat, öntsünk bele 1 rész (5 cl) barackpürét, majd töltsük fel 2 rész (10 cl) proseccóval. Finoman keverjük meg, dőljünk hátra és élvezzük a pillanatot!

 

Barackos süti: Baltimore

Maryland állam legnagyobb városa és az USA keleti partjának nagymúltú kikötője rajong az őszibarackért, és bár sokszor halljuk, hogy a „homemade”, azaz a házi készítésű mindenből a legjobb, Baltimore-ban a pékségekben, delikáteszekben bukkanhatunk rá kedvenc barackos szeletünkre. A Baltimore peach cake tésztája tejjel, vajjal, tojással készült kelt tészta, aminek a tetején sorakoznak a fahéjas (barna) cukorban megforgatott őszibarack-szeletek, a süti pedig sárgabarackdzsemből és forró vízből készült glazúrt is kap. Ki tudna ellenállni?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Barackos bundás kenyér: Charleston, Dél-Karolina

Az 1670-ben alapított kikötőváros New Orleanshoz hasonlóan őrzi francia múltját, elegáns francia negyedében (French Quarter) csak úgy sorakoznak a jobbnál jobb bisztrók, éttermek. A „French toast” nevű finomságnak errefelé kultusza van: a (mondjuk így) édes bundás kenyér a darált dióban tálalt cseresznyés- mascarponéstól az eszpresszós-tejszínesig ezerféle variációban képviselteti magát.

A francia pirítós tehát valójában nem pirítós, hanem egy felülpozícionált bundás kenyér, amit a híres séf, Jean-Jacques Bernat történetesen házi kalácsból készít, a szeleteket 4 tojásból, barna cukorból, csipetnyi sóból és tejből kevert tésztában fürdeti meg, majd forró vajban süti ki (és ez az ún. „light” verzió). A bundás kalácsokat végül friss piros gyümölcsökkel, szőlővel, eperrel és jó adag málnapürével meglocsolva tálalja. A tésztát persze fűszerezhetjük fahéjjal, szerecsendióval, vaníliaesszenciával.

A charlestoni barackos-bundás kenyér annyiban lép tovább, hogy a tésztába forgatott kalácsszeleteket sült-karamellizált őszibarackkal töltik meg. Az átsütés lényege ez esetben nemcsak a gyümölcs ízének koncentrációja, hanem hogy kivonjuk belőle a felesleges nedvességet, így nem áztatja el a kenyeret/kalácsot.

 

 

 

 

 

 

Sült barack: egy tepsit vékonyan vajazzunk ki, fektessük rá a meghámozott őszibarack-szeleteket és előmelegített sütőben, közepes hőfokon, lassan süssük át, míg kissé megkaramellizálódik. A végén 15-20 percig használjuk csak a felső lángot. A gyümölcsöt enyhén fűszerezhetjük fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval, de ez elég télies hangulatot eredményez, így akár el is hagyható. Sokan a felső lánggal történő karamellizáláshoz a gyümölcsszeleteket egy kis barna cukorral vagy barna cukorral összemorzsolt vajjal vonják be – de ha igazán finom, magas cukortartalmú őszibarackunk van, ez szintén kihagyható, a natúr verzióval nem mellékesen kalóriát is spórolunk.

 

Őszibarackfagyi: Boston

Az USA függetlenedési törekvéseinek központja, az 1630-ban alapított Boston – Massachusetts állam székhelye és az ország legrégibb városa – nemcsak a Szabadság ösvényéről (Freedom Trail), a Boston Skyline-ról vagy a különleges, európai hangulatról, hanem őszibarackfagyijáról is híres. A legjobb fagyizókban a gyümölcsöt kézzel dolgozzák fel és barna cukorban marinálják, a beszámolók szerint frenetikus végeredménnyel. És ha Boston esetleg magához méltó gasztro-testvérvárost keresne az Óvilágban, minden bizonnyal valamelyik pazar északolasz egységre esne a választása, ugyanis ezen a vidéken az őszibarack szezonjában nem is érdemes mást nassolni, mint gelato alla pescát, aminek ízétől sokszor még a nap is másképp süt.

 

 

 

Baracköntetes saláták

A klasszikus őszibaracktermő vidékekre jellemző, hogy a különleges aromájú gyümölcsöt hozzáillő sajtokhoz, húsokhoz, húspácokba, ill. salátaöntetekhez is bőségesen használják. Az USA középnyugati részén például, a grill csirkeszárnyak földjén az egyik, igen kedvelt pác két fő összetevője az őszibarack és a habanero chilipaprika. Az őszibarack ízvilága tökéletes bázisa az édes-savanykás-csípős kombinációknak: jó az így készült salátaönteteket, pácokat összeállítás után pár óráig érlelni, majd szobahőmérsékleten felhasználni.

Őszibarackos salátaöntet:

Csodás gyümölcsös inspirációkat mindenkinek!

Nyári világkedvencek – készítsd őket barackkal:

Francia csúcssüti csak 10 perc munkával>>

A nyár legérzékibb desszertje is barackkal, pisztáciával az igazi>>

 

(Képek: Pinterest)