Bazsalikom: égi áldás, ősi átok?

Furcsának tűnhet a kérdés akkor, amikor minden zöldre legszívesebben rávetnénk magunkat így március derekán. Egy dús cserép bazsalikomot vizsgálgatva gondoljunk mégis a pesto és a zöldfűszeres sajtkrém mögé, hiszen nincs talán még egy növény, mely úgy egyesítené az isteni és ördögi vonásokat, mint a basilikón phutón, azaz a „felséges” jelzővel ellátott bazsalikom.

Az Európában főleg a genovai pesto, a mozzarella caprese, a paradicsomszósz és a nápolyi Margherita pizza alapanyagaként ismert „édes” fajtát és annak görög, ill. trópusi rokonait az évezredek során különböző kultúrák egymásnak látszólag teljesen ellentmondó jelentéstartalommal ruházták fel:

Összességében mégis a bazsalikom isteni mivolta felé billen a mérleg:

Bazsalikom & egészség

Nehéz pár mondatban összefoglalni egy olyan növény értékeit, melyről könyvek és legendák szólnak. A trópusokon: Közép-Afrikában, Indiában, Délkelet-Ázsiában őshonos bazsalikomnak jelenleg a világos zöldtől a mélylila árnyalatúig mintegy 150 fajtája létezik. Az Európában legismertebb ligúriai, genovai fajtákon kívül a többféle – jellemzően erőteljes, fűszeres, olykor citrusos – indiai, thai és indonéz bazsalikomok is a helyi konyha (és gyógyászat) elengedhetetlen kellékei.

A szent tulsitól a citromos thai és az afrikai kék bazsalikomon át a genovai pesto-alapanyagig a növény rajongóit azonban nemcsak a varázslatos íz ejti rabul: tudatosan vagy tudattalanul a bazsalikomfogyasztók egészségükért is sokat tesznek. A gyógynövények „királya” ugyanis gazdag ásvány- és vitamin (K, B, és C-vitamin, karotinok, kálium, kalcium, magnézium, réz…), valamint esszenciális olajtartalmánál fogva segíti az emésztést, harcol a gyulladások és a szabadgyökök ellen, értékes antioxidáns, teáját (különösen az indiai szent bazsalikomét) hatásosnak tartják a vércukorszint karbantartásában, a diabétesz kezelésében, ill. megelőzésében. A bazsalikom fogyasztása támogatja a májat, az anyagcserét és a „méregtelenítő” folyamatokat, a növény esszenciális olajai pedig olyan neurológiai hatóanyagokat tartalmaznak, melyek segítik a „boldogsághormonok” termelődését, a pszichés kiegyensúlyozottságot. A bazsalikomot emésztést segítő mivolta miatt egyben gyomornyugtatóként, gyomorproblémákra is ajánlják, kivonatát, tonikját (akár teáját) külsőleg pedig bőrszépítő, gyulladáscsökkentő, antibakteriális arclemosóként vethetjük be.

Bazsalikom gasztro

Ha a világszerte népszerű, szuperegészséges genovai pestóból indulunk ki, logikus, hogy a bazsalikomot frissen, apróra vágva vagy tépkedve, hőkezelés nélkül érdemes a konyhában leginkább használni – a pesto készítése is leginkább kézi erővel, mozsárban ajánlott, ha mégis aprítógéppel dolgozunk, ezt a legalacsonyabb fokozaton, szünetekkel tegyük, hogy elkerüljük az értékes hozzávalók felmelegedését, megakadályozzuk a tápanyagvesztést (ld. a lenti linket).

A ress bazsalikomleveleket mossuk tehát meg, szárítsuk le, a kezünkben kicsit görgessük át (hogy felszabaduljanak az aromák), majd tépkedjük vagy vágjuk a kívánt méretre, és a lehető legfrissebben tegyük szószokba, asztali (sajt, hal vagy vegán) krémekbe, szórjuk bátran főtt ételekre, omlettekre, salátákra, energetizáló gyümölcslevekbe, turmixokba, könnyű joghurtos kompozíciókba. A bazsalikom egzotikus, fűszeres-édeskés íze által újjászületnek a koktélok, mocktailok, limonádék, citrus- és gyümölcsszószok, krémek, dzsemek, és maguk a friss gyümölcsök is: csodásan passzol grapefruithoz, eperhez, őszibarackhoz, avokádóhoz, citrusfélékhez, aperitif-koktélokhoz.

Hőkezelve, pl. teaként a növény más hatóanyagaihoz jutunk hozzá, mint frissen (bizonyos vitaminok: C, B a hőkezelés során sérülnek, más vitaminok viszont épp a hőkezelés által válnak hasznosíthatóvá), a legjobb megoldás tehát a bazsalikomot mind frissen, mind szárítva, hőkezelve fogyasztani (az indiai szent bazsalikom, a tulsi teája hazánban is kapható).

Exkluzív különlegességnek számít a bazsalikomolaj, melynek minden cseppje élmény, gyógyászatilag pedig hatékony gyulladáscsökkentő, antibakteriális, láz- és fájdalomcsillapító (többféleképp készítik és árulják, fogyasztás/használat előtt tájékozódjunk alaposan az adott termékről).

Tavaszi citromos-bazsalikomos sütemény

Friss, zamatos bazsalikom emeli isteni szintre e könnyű desszertet, mely akár a húsvéti asztal dísze is lehet.

Hozzávalók a tésztához:

A glazúrhoz:

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy legalább 20 cm átmérőjű tortaformát vajazzunk ki.
  2. Szitáljuk össze a lisztet, a sütőport és a sót. Tegyük félre.
  3. A cukrot és a vaníliás cukrot egy mély tálban morzsoljuk össze a frissen reszelt citromhéjjal.
  4. Adjuk hozzá a natúr joghurtot, a vaníliakivonatot és a frissen facsart citromlevet. Keverjük simára.
  5. Öntsük a keverékbe az extra szűz olívaolajat, üssük bele a 2 tojást. Ismét keverjük ki.
  6. A száraz hozzávalókat lépésről lépésre szitáljuk a citromos-vaníliás-joghurtos mixhez, közben konyhai spatulával vagy habverővel dolgozzuk össze, de „verni”, túlkeverni nem kell.
  7. Végül oszlassuk el a tésztában az apróra vágott bazsalikomleveleket. Öntsük az előkészített formába.
  8. Mialatt sül (kb. 45 perc, de végezzünk tűpróbát), készítsük el a glazúrt: egy kisebb lábasban öntsük össze a dzsemet és a gyümölcslevet, majd többször átkeverve, alacsony lángon bugyogtassuk addig, míg mennyisége a felére csökken és szép sima, fényes lesz.
  9. A bazsalikomos sütit a sütőből kivéve tegyük konyhai deszkára és kenegessük a glazúrral addig, míg az összeset be nem issza. Ezután a teljes kihűlésig pihentessük.
  10. Tálaláskor díszíthetjük friss bazsalikomlevelekkel, citrushéj-forgácsokkal.

Tipp: trendi gasztrostílust kedvelők készíthetik mini kuglóf-formákban is.

Pezsgő tavaszi gasztroélményeket!

Genovai házi pesto>>

Karcsú kincsek a kamrából>>

Balzsamos eperkompozíciók>>

Újburgonya, újratöltve: OLÉ, spanyol omlett>>

(Képek: Pinterest)