Elkészítés
Javasoljuk, hogy a krémes töltelékkel kezdje, mert több idő kell a kihüléshez.
Öntsük a cukrászhabot egy serpenyőbe, adjuk hozzá az apróra vágott csokoládét, és forraljuk fel. Ha a csokoládé elolvadt, alaposan keverjük meg.
Hagyjuk kihűlni, majd tegyük hűtőbe legalább 3 órára, ideális esetben egy éjszakára.
A vajat és a vizet egy serpenyőben felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot. Csökkentsük a hőt alacsonyra, adjuk hozzá a lisztet és a csipet sót, erőteljesen keverjük össze, amíg el nem válik a serpenyő falaitól, és merev golyót nem kezd formálni.
Ez a folyamat körülbelül 1 percig tart.
Vigyázzunk, nehogy odaégjen a tészta. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni a tésztát a serpenyőben. A tojásokat egyenként adjuk hozzá, minden egyes adagolás között jól felkeverve. A kapott keveréknek ragacsosnak, de nem folyósnak kell lennie.
Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra, és készítsünk elő egy nagy tortaformát, sütőpapírral bélelve (vagy 2 kisebb formát).
A tésztát tegyük habzsákba fúvókával (8 csúcsú csillagalakú). Minden csík kb. 10 cm hosszú legyen. Hagyjunk elegendő helyet a csíkok között, mert a tészta sütés közben felpuffad. Kb. 16 eclairt tudunk készíteni a tésztából.
20-25 percig süssük.
Ügyeljünk arra, hogy sütés közben ne nyissuk ki a sütőt. A choux tészta legyen puffadt és aranyszínű.
Ha megsült, hagyjuk teljesen kihűlni. Közben felkeverjük a hűtött krémet, és elkészítjük a csokimázat. A mázhoz 100 g csokoládét forró vízfürdő felett felolvasztjuk, majd hozzáadunk kb. 2 teáskanál kakaóolajat.
Minden éclair felső részét mártsuk a mázba, és helyezzük a krém tetejére. Ismételjük meg minden éclairrel. Díszíthetjük tetszőleges hozzávalókkal, mint pl. a mandulaszeletek.