Elkészítése:
- lépés – A hozzávalókat egy tálba tesszük, és az egészet jól összegyúrjuk, 10 percig dagasztjuk, majd másfél óra alatt a duplájára kelesztjük. – 15 perc munka + 90 perc kelesztés
- lépés – A túrót összekeverjük a tejföllel, a paprikával, köménnyel, sóval és reszelt fokhagymával ízesítjük. – 5 perc
- lépés – A megkelt tésztát két részre, majd mindkét részt további három részre vágjuk. A három-három részből kb. 25 cm rudakat sodrunk, melyeket kinyújtunk fél centi vastag, kb. 30 cm hosszú és 12 cm széles téglalapokra. – 5 perc
- lépés – A téglalapok közepét megtöltjük a túróval, majd befedjük a tészta széleivel. Így 3-3 kb. 25 cm hosszú töltött rudat kapunk. – 5 perc
- lépés – A 3-3 rúdból két kalácsot fonunk, melyeket lefedve 30 percig pihentetünk. – 30 perc
- lépés – A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- lépés – A kalácsokat megkenjük a felvert tojással, és az előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. – 40 perc
A kalácsot Reál csemegeuborkával is fogyaszthatjuk.
Összes idő: 30 perc munka + 90 kelesztés + 30 perc pihentetés + 30-35 perc sütés
Adag: 2 rúd kalács