Csak kimérni, keverni és pihentetni, dagasztani nem kell az egyszerűen nagyszerű „antikarantén kenyeret”, mely garantáltan megédesíti izolációban töltött napjainkat: űzi a komorságot és a stresszt, készítésébe ráadásul – mivel annyira egyszerű – a legkisebbeket is bevonhatjuk.
A csupán 4 hozzávalóból álló kenyér titka a tészta érési ideje: 2-3 óra pihentetés után is kisüthető, de a leggazdagabb ízt akkor érjük el, ha hűtőben tároljuk még 12-72 órán át. Mivel úgyis eléggé bespájzoltunk, ha mondjuk 1 hétre előre összeállítjuk a menüt és beütemezzük a kenyérsütést, az antikarantén kenyér tökéletes partnerünk lesz, amivel jelentős sikereket arathatunk.
Figyelem! A receptben lévő mennyiségek csupán 2 veknire vonatkoznak, ha nagyobb volumenben szeretnénk sütni, arányosan sokszorozzuk meg a hozzávalókat. Lisztnek mindenképp minőségi, fehér kenyérlisztet, közepesen finomra őrölt durumlisztet vagy (esetleg) búzafinomlisztet használjunk, az élesztőt pedig semmiképp ne cseréljük le friss, nedves élesztőre: maradjunk a receptben megadott instant száraz élesztőnél, mert ezzel működik tökéletesen.
Mivel a könnyed, lyukacsos állag érdekében fehér búzaliszttel javasolt készíteni – amiben elsősorban szénhidrát és növényi fehérje van –, a rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat az antikarantén kenyér esetében azzal tudjuk biztosítani, amivel fogyasztjuk. Ezen kiegészítők ezért lehetőleg zöldségek, friss zöldfűszerek, fokhagyma és más hagymafélék, hidegen sajtolt olajok (tökmag, olíva), ill. minőségi vaj, darált magvakat tartalmazó pestók, tojásételek, sült hal vagy akár citrommal lecsepegtetett, ízletes halkonzerv (makréla, ton, szardínia) legyenek, nem vagy-vagy alapon, hanem egymással kombinálva. A recept végén a tészta ízesítéséhez is nyújtunk ötleteket, ugyanis ha az alapanyagokat és az arányokat jól állítjuk be, a kenyér ezerféleképp variálható.
Antikarantén kenyér
Hozzávalók 2 veknihez:
- 420 gramm fehér kenyérliszt + némi liszt a kezünkre, a deszkára, és a tepsire
- 2 teáskanál instant száraz élesztő
- 2 teáskanál nagyszemű tengeri só vagy 1 + fél teáskanál finomszemű só
- 360 ml normál, szobahőmérsékletű (21 fok körüli) víz
- Opcionálisan: kukoricadara vagy zabliszt a tepsi megszórásához (durvább, szemcsés állaguk miatt)
Elkészítés:
- Egy nagy, száraz keverőtálban, villával keverjük össze a lisztet, a sót, és az instant porélesztőt.
- Öntsük hozzá a szobahőmérsékletű vizet. Lágyan keverjük a tésztát először egy fa spatula, majd lisztes kezünk segítségével addig, míg egységesen nedves nem lesz, tehát a víz és a szárazanyagok tökéletesen egymásba nem olvadnak. A tészta állaga ezen a ponton nyúlós, ragacsos, de ez így van rendjén. Végül formáljunk belőle (egy valószínűleg elég amorf) labdát, majd szorosan fóliázzuk le a tálat.
- Pihentessük a tésztát szobahőmérsékleten 2-3 óráig. Nem szükséges kifejezetten meleg helyre tenni. Ezalatt kb. a kétszeresére nő, állaga ragadós marad, tele buborékkal.
- Ekkor vagy megformázzuk és kisütjük a kenyereket, vagy a tésztát a hűtőben érleljük még 12, maximum 72 óráig.
- A veknik formázása: a buborékos állagú tésztát öntsük lisztezett felületre. Éles, belisztezett késsel vágjuk ketté, majd lisztes kézzel formáljunk belőle két hosszúkás veknit. A vekniket helyezzük át egy fehér liszttel és (opcionálisan) kukoricadarával/zabliszttel megszórt, lapos tepsire.
- Az előkészített vekniket könnyű, tiszta konyharuhával takarjuk le, pihentessük 45 percig.
- A pihenőidő vége felé melegítsük elő a sütőt 246 fokra. Ha azt szeretnénk, hogy igazán finom, ropogós legyen a kenyér héja, vízforralóban forraljunk 3-4 pohár vizet. A forró vizet öntsük egy mély tepsibe, tegyük a felmelegedett sütő aljába. A kenyér így gőzben sül meg.
- A veknik tetejét sütés előtt átlósan „irdaljuk” be. 3 vágás elég. Ha a 45 perc alatt esetleg elterebélyesedtek a tepsin, lisztes kézzel paskoljuk vissza a széleket.
- Tegyük a vekniket a forrón gőzölgő sütőbe. Gyorsan csukjuk be a sütő ajtaját. 20-25 perc alatt készre sülnek: figyeljük a színt, aranybarnának kell lennie.
- Kivétel után legalább 5 percig pihentessük, és: hamm! Az antikarantén kenyér letakarva, bebugyolálva 5 napig, hűtőben 10 napig eláll, forró gőzös sütőben pár perc alatt remekül újjáéleszthető.
Ízesítési tippek:
Mielőtt a vizet a tésztához öntenénk (ld. 2. pont), keverjünk el benne:
- 4 gerezd reszelt fokhagymát + 3 evőkanál durvára aprított rozmaringot
- 3 evőkanál felaprított, friss zöldfűszert (petrezselyem, snidling, bazsalikom…)
- 1 pohár ízes, karakteres reszelt sajtot + 1 csapott teáskanál chilipelyhet (2, 4 dl-es pohárral számolunk)
- 1 pohár aszalt vörösáfonyát
- 1 pohár zúzott diót, mandulát vagy tökmagot
- Illetve bármit, amit fantáziánk diktál…