Régióválasztó
Akcióink régiónként változnak, ahhoz hogy a lakóhelyed szerinti akciókat megkapd kérlek add meg a településed nevét vagy irányítószámod.

Bevállalod? Csokibomba, őszi csavarral

Így ősz közepén, amikor a tél ott integet már a láthatáron, egyre inkább hatalmába keríti az embert a mélyebb, intenzívebb ízek iránti vágy: kétségtelenül beköszöntött a gyertyás-kötött zoknis szelfik időszaka, melynek szellemében fennkölt „hygge”-állapotban lévő, cappuccinós vagy forró csokis bögrét ölelgető influenszerek sugározzák az „otthon vagyok önmagamban és a világban”-érzést. Az élmény felemelő, de ős-hyggések szerint létrejöttére nincs kizárólagos recept: átélhetjük egyedül, családban, barátokkal, otthon vagy akár egy pubban is, főleg, ha a hygge idejére képesek vagyunk elszakadni a mobilunktól. (Hygge: Dániában bensőségességet, a pillanatban való feloldódást, jóllétet jelentő kifejezés, mely 4-5 éve vált trenddé az interneten. Ejtsd: hügge.)

Bár az oldott lelkiállapot megvalósulását állítólag számos kellék segíti elő – gyertyák, párnák, komfortot idéző színek és tárgyak, lehetőleg éles kontrasztban a kint tomboló ítéletidővel –, mégis úgy gondoljuk, ha valahonnan, akkor az ízek frekvenciájáról érdemes ráhangolódni a hygge hullámhosszára. Mint azt sokszor tapasztalhatjuk, akár gyerekkorunk ízeivel kapcsolatban, egy-egy íz által felidézett élmény a pillanat törtrésze alatt képes kiszakítani a jelenből, a hétköznapokból. Bizonyos „boldogságfokozó” alapanyagok pedig időtlen idők óta segítik az ellazulást, azt, hogy édes semmittevésben kiürítsük tudatunkat, relaxáljunk, feltöltődjünk. Persze semmi gond, ha mindezt rojtos takaróba csavarva, kockás zokniban tesszük, ha épp úgy esik jól.

Örömhozó ízekkel kapcsolatban 2 dolog biztos rögtön eszünkbe jut: a csoki és a kávé. A magas kakaótartalmú fekete csokoládé köztudottan olyan összetevőket tartalmaz, amik stimulálják a szervezetben az „örömhormonnak” is hívott endorfin és a hangulatjavító, antidepresszáns hatású szerotonin termelődését, a kávéban lévő koffein emellett a motiváltság szintjét emelő dopamin előállítását is segíti.

Az azték uralkodók szent, afrodiziáló italának alapanyaga, a kakaóbab az újvilági hódítások idején, a 16. században került Európába. Az aztékok a kakaóbabot speciálisan erre kifejlesztett, lekerekített felületű kövekkel masszává őrölték, az így kapott „xocoàtl” nevű elixírt pedig szertartásaikon használták. Valószínűleg nem édesítették, inkább fűszerezték – a méz, a nádcukor és később a tej az elkövetkezendő évszázadok során Európában került a sokáig luxusitalként számon tartott csokoládéba. Leleményes csokimesterek később kikísérletezték azt, hogyan értékesíthető szilárd halmazállapotban, egyre szélesebb közönségnek az addiktív csemege, melynek kivételesen selymes állagú verzióját a a svájci Lindt-cég dolgozta ki a 19. század második felében: csokoládéik bársonyos textúrája a „konsolás” (kenőgyúrás) eljárásának köszönhető. Mindemellett Európa-szerte elismert minőség- és állagbeli innovációk kötődnek a hazánkban működő Stühmer csokoládégyár alapítója, Stühmer Frigyes (1843-1890) nevéhez is.

Ha gondosan kiválasztott, legalább 70%-os csokit vagy kakaóport használunk, részesülhetünk a kakaóbab egészségügyi értékeiből, mivel tápanyagokban, ásványokban, flavonoidokban (aktív növényi hatóanyagok), gyulladásgátló, szabadgyököket irtó antioxidánsokban a világ immár első számú kedvence igen gazdag. És ha már a hangulatfokozóknál tartunk, az őszi-téli desszertek hozzávalói között nem véletlenül bukkanunk számos stimuláló hatású fűszerre (fahéj, chili, ánizs, szerecsendió, szegfűbors), valamint az imádott-rettegett cukorra – akár méz, melasz vagy barna nádcukor formájában.

Fontos megemlíteni, hogy őszi-téli nyalánkságainkat készíthetjük cukormentesen, édesítőszerrel is – a boldogító alapanyagok ettől még hozni fogják formájukat. A méz, a sötét vagy világos melasz és az eredeti, finomítatlan nádcukor annyiban tér el a finomított fehér cukortól, hogy több értékes bioaktív összetevőt: ízanyagot, ásványt tartalmaz. Kalóriaértékük ettől még magas, ezért az elfogyasztott mennyiségre éppúgy figyelni kell, mint az „üres” fehér cukorra. A mézet például – kivételes egészségügyi hatásai miatt – érdemes hőkezelés nélkül, folyamatosan, kis mennyiségben, kúraszerűen fogyasztani. Hogy mely fajtákat, arról konzultáljunk szakértővel, mivel bizonyos állapotok (immunerősítés, allergia, ízületi problémák) kezelésére más és más mézek vagy méhtermékek (propolisz, virágpor, méhkenyér, méhpempő, méhméreg) alkalmasak.

Visszakanyarodva a hyggéhez: őszi vackolódós esték csúcspontjaként ezúttal egy csokis örömbombát ajánlunk. Az elegánsan buja cupcake különlegessége, hogy hozzávalói között a céklapürét is felfedezhetjük, ezáltal egészségesnek is mondható a desszert. Hogy miért? Nemcsak a cékla számtalan pozitívuma miatt: a növény vörös festékanyaga, a betanin erőteljes vérképző, másik festékanyaga, az antocián a káros szabadgyököket irtja, emellett tele van vitaminnal, növényi vassal, magnéziummal, káliummal és folsavval, segíti a véráramlást, csökkenti a vérnyomást, a kalcium felszívódását szintén támogatja, hatékony méregtelenítő és májtisztító, sőt, bőrünk napsütötte színét (különösen sárgarépával együtt) tovább megőrizhetjük vele. Mindemellett a cékla támogatja az izmok oxigénfelvételét, ezért 2016-ban a Premier League-győztes Leicester City formabontó felkészülési programjába is bekerült.

A cékla jelenléte a csokis cupcake-ben az említetteken kívül még egy fontos előnnyel bír: növényi rosttartalma révén a sütiben lévő cukor lassabban, fokozatosabban szívódik fel, nem terheli meg annyira a vércukorszintet. Mint többször írtunk róla a real.hu/szezon rovatban, a cukorbevitel előnyös formája, ha – akár a természetben – cukorforrásunk egyben rostot is tartalmaz, mivel a növényi rostok lassítják a szénhidrát felszívódását. Világszerte egyre trendibbé válnak azok a sütemények és desszertek, amik tésztája céklából, sárgarépából, sütőtökből vagy akár aszalt gyümölcsökből készült pürét is tartalmaz, mely nemcsak az állagnak tesz jót (nedvesebb, puhább lesz a tészta), de egészségesebb is. Mindez megvalósul a következő cupcake-kompozícióban, amiből borongós estéken 1-2 adagot a felsoroltak miatt minden további nélkül bevállalhatunk.

Extra csokis cupcake kakaós mascarpone-bevonattal

Hozzávalók 16-18 cupcake-hez:

  • 3 nagy vagy 4 közepes méretű céklagumó megmosva, meghámozva
  • 22 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 3 nagy, friss tojás
  • 15 dkg, legalább 70%-os csokoládé
  • 50 gramm minőségi kakaópor
  • 15 dkg finomítatlan, sötét nádcukor (használhatjuk cukor és porállagú édesítőszer keverékét is)
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 18 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet 

Hozzávalók a kakaós mascarpone-bevonathoz:

  • 22 dkg mascarpone
  • 2 evőkanál sótlan, puha vaj
  • 4 evőkanál (30 gramm) minőségi, cukrozatlan kakaópor (vagy ugyanennyi, apró kockára vágott fekete csokoládé)
  • 1 kávéskanál vaníliakivonat
  • 1 evőkanál porcukor (kávédarálóval ledarált nádcukor is megfelel)
  • 2 evőkanál tej, ill. annyi, amennyi a massza fellazításához szükséges

 

 

A cupcake elkészítése:

  1. A megmosott, meghámozott céklát vágjuk kisebb kockákra, tegyük egy lábasba. Öntsünk rá annyi vizet, hogy 2 cm-re ellepje, közepes lángon főzzük puhára. Ha kész, az átfőtt céklát fél pohár főzővízzel együtt pürésítsük, majd tegyük félre hűlni.
  2. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  3. Egy nagyobb lábasba tegyünk 1/3-nyi vizet, forraljuk fel. Amikor bugyog, illesszünk rá egy kisebb lábast, ebbe tegyük a kisebb kockákra tört, 70%-os csokit 4 evőkanál vajjal. A vajat és a csokit kevergetés nélkül olvasszuk össze. Ha kész, fa spatulával keverjük át, tegyük félre.
  4. Robotgéppel dolgozzuk ki a maradék vajat a nádcukorral. Folyamatos keverés mellett,fokozatosan adjuk hozzá a tojásokat, majd a vaníliakivonatot. Ezután öntsük bele a langyosra hűlt csokifondüt, majd kisebb adagokban a céklapürét. Óvatosan, alacsony fokozaton tökéletesen dolgozzuk ki az alapot.
  5. Egy tálban keverjük össze a lisztet, a csokoládéport és a szódabikarbónát. A száraz hozzávalókat pár lépésben adagoljuk a csokis-céklás mixhez és keverjük könnyűre, simára.
  6. A sütőformát béleljük ki – lehetőleg izgalmas, sötét árnyalatú – cupcake-papírokkal. (Ha ilyenünk nincs, vékonyan vajazzuk ki a muffinformát, kivéve a szilikonosat, amit nem kell vajazni, kivéve az első használatot.)
  7. Öntsük a tésztát az előkészített formákba és süssük előmelegített sütőben 25-28 percig. Végezzünk tűpróbát: ha tisztán jön ki, kész a mű.
  8. A formát vegyük ki a sütőből, de a sütiket hagyjuk 10 percig még benne, majd szedjük őket rácsra vagy konyhapultra. Amikor kihűltek, elkészíthetjük a mascarponés bevonatot.

A kakaós mascarpone-bevonat elkészítése:

  1. A fentiek szerint, vízfürdőn, keverés nélkül melegítsük össze a vajat és a magas kakaótartalmú, cukrozatlan kakaóport (vagy kockákra tört fekete csokoládét). Ha összeolvadtak, fa spatulával keverjük át, tegyük félre hűlni.
  2. Amikor a csokifondü langyosra hűlt, robotgéppel dolgozzuk bele a mascarponét, a cukrot, a vaníliakivonatot és egy pici tejet, csak amennyi a massza fellazításához szükséges.
  3. A konyhapulton várakozó cupcake-eket borítsuk be a bevonattal – ha igazán szépet akarunk, töltsük a masszát habnyomó zsákba, így dekoráljunk vele. A 2019-es ősz kedvenc sütijének (mert biztos az lesz), tetejét némi piros gyümölcsteába vagy rumba áztatott vörösáfonyával, aszalt szilvával, pirosgyümölccsel is toppingolhatjuk. Boldog hyggés ízélményeket!