Régióválasztó
Akcióink régiónként változnak, ahhoz hogy a lakóhelyed szerinti akciókat megkapd kérlek add meg a településed nevét vagy irányítószámod.

Család-nap eperrel

Az ENSZ közgyűlése 1993-ban nyilvánította május 15-ét a családok világnapjává azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet a társadalom e klasszikus építőkövére, annak funkcióira, működésére, különös tekintettel a családon belüli egyenlőségre: a gyerekek, nők, idősek és a fogyatékkal élő családtagok biztonságára, a családon belüli szerepek-feladatok igazságos, kölcsönösségen alapuló felosztására.

„A rokonainkat nem magunk választjuk” – tartja a mondás, és valóban, az élet során kötött barátságok sokszor erősebbnek, mélyebbnek bizonyulnak, mint a nem választható családi kapcsolatok. Mégis, a jelenlegi helyzet jó okot ad arra, hogy a mindennapok sodrában elsikkadó mechanizmusokat átértékeljük, tudatosítsuk a „természetest”, felfigyeljünk az apró részletekre, felismerjük, hogy ebben a – családtagjainknak is nyilvánvalóan nehéz – időszakban hogyan tudnánk mindannyiunk életét megkönnyíteni. Ne gondoljunk nagy dolgokra: olykor egy mosoly, egy simogatás, pár elismerő szó is elég, de üzenhetünk a gasztronómia nyelvén is, például ezzel a vidám epres charlotte-tal, amit kicsiktől nagyokig mindenki, még azok is el tudnak készíteni, akiknek soha nem volt fakanál a kezében:

Epres charlotte 8 személyre

Szükséges: egy lekapcsolható falú, 20-21 cm átmérőjű tortaforma

Hozzávalók:

 • 24-26 db babapiskóta, lehetőleg teljes kiőrlésű (finom, egészségesebb, és jobb a tartása)
 • 1/2 kg friss, megmosott, megszárított eper
 • 12 dkg barna nádcukor (teltebb az íze, mint a fehér cukornak). A cukor egy részét vagy akár az egészet porállagú édesítőre is cserélhetjük.
 • 14 gramm zselatinpor
 • 3 dl 30%-os zsírtartalmú, hideg tejszín (tejterméket nem fogyasztók behűtött kókuszkrémmel helyettesíthetik)

A piskóta áztatásához:

 • 1,5 dl zamatos piros gyümölcstea (lehetőleg eperrel, málnával)
 • 1 kezeletlen lime lereszelt, zöld héja + a levéből ízlés szerint
 • 7 dkg barna nádcukor és/vagy porállagú édesítőszer ízlés szerint
 • Alkoholos charlotte-hoz: 1/2 dl minőségi gyümölcslikőr (eper, rebarbara, feketeribizli, málna, piros gyümölcs…)

 

Elkészítés:

Eperpüré:

 1. A megmosott, megtisztított eprek közül 15-16 db-ot tegyünk hűtőbe a későbbi tálaláshoz, díszítéshez.
 2. A többi epret turmixszal vagy aprítógéppel pürésítsük. Ha a gép nem bír a magokkal, a pürét konyhai szitán is nyomjuk át, hogy a végeredmény selymes, magmentes legyen.
 3. Egy kisebb lábasban melegítsük fel az eperpüré 1/3-át a cukorral és a zselatinnal. Folyamatosan kevergetve, csendesen forraljuk 1 percig, míg kissé besűrűsödik. Vegyük le a tűzről, keverjük el benne a többi eperpürét, és hagyjuk kihűlni.

 

„Pác”:

Készítsük el a piros gyümölcsteát, a lime-héjat még forrón reszeljük bele. Édesítsük ízlés szerint. Savassága függvényében csavarjunk bele a lime levéből. Ha használunk, adjuk hozzá a gyümölcslikőrt (a piskótáknak 1,5 dl pác szükséges, ehhez kalkuláljuk az alkohol mennyiségét).

Eper mousse:

 1. A hab felveréséhez előnyös, ha nemcsak a tejszínt (vagy kókuszkrémet), de a habverő alkatrészeit is behűtjük. Verjük a tejszínt csúcsos-levegősre a habverő legalacsonyabb fokozatán (több ideig dolgozunk, de így kerül bele a legtöbb levegő). Ne verjük túl, nem kell kőkeménynek lennie.
 2. Konyhai spatulával határozottan forgassuk a felvert habba az eperpürét. Ne kevergessük: legyen egyenletes, de könnyedségét tartsa meg a mousse.

Összeállítás:

 1. A tortaforma alját, oldalát béleljük ki sütőpapírral.
 2. A „pácot” öntsük egy laposabb tálba, mártsunk bele 1 babapiskótát, majd domború felével kifelé támasszuk a sütőforma oldalához. Ismételjük meg kb. 18-19 babapiskótával, míg a forma oldalát szorosan körbe nem raktuk. A maradék babapiskótát ugyanígy beáztatva, a forma aljára tegyük egy rétegben, domború oldalukkal lefelé.
 3. Öntsük az eper mousse felét az előkészített formába. Tegyünk rá pár félbevágott, friss epret. Erre öntsük a maradék mousse-t, a tetejét spatulával igazítsuk el.

Hűtés, tálalás:

Hűtsük az epres charlotte-ot tálalás előtt legalább 4-5 óráig. Ha kellően lehűlt, vegyük ki a hűtőből, kapcsoljuk le a forma falát, és helyezzük át művünket egy tálalótálra. A tetejére halmozzunk félbevágott, szintén behűtött, friss epret, és akár egy szalaggal is átköthetjük – a hatás biztos nem marad el. (Az ováció után rögtön vágjuk fel, hogy ne melegedjen át.)

Charlotte haladóknak:

A süti „váza” ez esetben nem babapiskótával, hanem könnyű, eperdzsemmel töltött piskótatekerccsel készül, amit felszeletelünk, a szeleteket egy pillanatra megmártjuk a pácban, ezzel rakjuk ki a forma alját és oldalát. A legprofibbak tortaforma helyett folpackkal bélelt, mély üvegtálban készítik a charlotte-ot úgy, hogy a felszeletelt piskótatekerccsel szorosan kirakják a tál belsejét, ebbe kerül a zselatinnal szilárdított eperpüré + friss eperdarabok, a kompozíció tetejét pedig ismét egy sor piskóta zárja le. Jól be kell hűteni, 4-5 óra elteltével határozott mozdulattal kifordítható egy szép tálalótálra.