Régióválasztó
Akcióink régiónként változnak, ahhoz hogy a lakóhelyed szerinti akciókat megkapd kérlek add meg a településed nevét vagy irányítószámod.

Farsangi ízutazás: rajnai fánk

Nyújtottál már tésztát térddel? Farsangkor itt az ideje!

Ausgezogene Krapfen szó szerint „húzott fánkot” jelent, így hívják a német, svájci, tiroli farsangok specialitását. A kelt tészta másik neve Knieküchle, azaz „térd-tészta”, utalva arra, hogy a frank pékek anno a térdükön nyújtották ki. A szabály ugyanis az, hogy középen olyan vékonynak kell lennie, hogy egy levelet el lehessen olvasni alatta, és a lángoshoz hasonlóan csak a szélek felé lehet vastagabb.

Bár a német nyelvű régióknak is mind megvannak a maguk farsangi szokásai, abban megegyeznek, hogy bő olajban sült, édes fánkkal búcsúztatják a telet, köszöntik a tavaszt és nyitják meg – hamvazószerdán – a 40 napos nagyböjtöt. Régen ekkor használták fel a télről megmaradt zsírt, lisztet és más kalóriadús alapanyagokat, és persze kihasználtak minden percet a mulatozásra, mielőtt beköszöntött volna a megszorítások ideje.

Németország Rajna-menti vidékein: Düsseldorfban, Kölnben, Aachenben, Bonnban és Mainzben az önfeledt ünneplés – amit mi „farsang farkának” hívunk –, hamvazószerda előtti csütörtökön a „nők karneváljával” (Weiberfastnacht) kezdődik, csúcspontja pedig vagy Rosenmontag, tehát húshagyókedd előtti hétfő, vagy maga húshagyókedd. Mind a „nők karneválja”, mind Rosenmontag elsősorban Frankföldre, a Rajna-vidékre jellemző, Ausztriában a farsang csúcspontja hagyományosan inkább húshagyókedd.

A német karneválok közül talán a kölni a leghíresebb: hatalmas parádét tartanak felvonulással, a mozgó emelvényekről harsány „Kölle Alaaf!” kiáltások közepette a tömegbe édességet és virágokat szórnak – ripúriai nyelven „Alle af!” annyit jelent, hogy mindenki térjen ki az útból, ami farsang lévén valószínűleg a gonosz szellemeknek szól.

A bő olajban sült ünnepi fánkot (Berliner Pfannkuchen vagy Krapfen néven) sokan ismerik, a „térden nyújtott” Ausgezogene Krapfen azonban rejtett, ámde nem kevésbé ínyenc gyöngyszeme a rajnai, bajor, tiroli karneváloknak, melyet egyébként nem csak farsangkor, hanem más ünnepekkor (betakarítás idején, karácsonykor) is készítenek. Íme, a recept:

Rajnai térddel nyújtott fánk

Hozzávalók:

 • 50 dkg átszitált búzafinomliszt
 • 30 gramm friss vagy 1 csomag száraz élesztő
 • 2,5 dl langyos, zsírdús tej
 • 2 nagy, friss tojás
 • 6 dkg puha, sótlan vaj (szobahőmérsékleten)
 • 6 dkg finomszemű kristálycukor

Ízesítők a tésztába ízlés szerint:

 • 1 teáskanál vaníliaesszencia vagy 1-2 zacskó vaníliás cukor (utóbbit számoljuk bele a cukor mennyiségébe)
 • 1-2 evőkanál frissen reszelt, kezeletlen citrom/narancshéj (csak a sárga rész)
 • 1-2 evőkanál rumban kiáztatott mazsola

A sütéshez:

Tiszta, semleges ízű olaj vagy zsír (ill. a kettő keveréke). Olaj és vaj keverékét is használhatjuk, lényeg, hogy elég forró legyen, és a vajat a nagyobb mennyiségű olaj mindenképp megvédje a leégéstől. Ez esetben a vajat csak íze miatt használjuk, és mert szép aranybarnára lehet vele sütni.

Elkészítés:

 1. Pár marék lisztből, az élesztőből, 1 csapott evőkanál cukorból, icipici langyos víz hozzáadásával gyúrjunk alaptésztát. Hagyjuk 30-40 percig langyos helyen kelni.
 2. Amikor az alaptészta kissé megemelkedett, gyúrjuk bele a maradék lisztet, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojásokat, a vajat, fokozatosan a langyos tejet, és dolgozzuk rugalmas tésztává. Végül keverjük bele a citrom- vagy narancshéjat és a jól kifacsart rumos mazsolát, amennyiben használunk. Hagyjuk a tésztát ismét 30-40 percig langyos helyen pihenni.
 3. Ha ez letelt, enyhén lisztezett konyhadeszkán nyújtsuk fél-1 cm vastagra, majd egy 8 cm átmérőjű, lisztbe mártott pohárral szagassuk Hagyjuk a konyhadeszkán kelni, míg kb. másfél-kétszeresre nőnek a tésztapogácsák.
 4. Egy nagy lábasban kezdjük el forrósítani a tiszta, semleges ízű olajat (vagy zsírt, ill. a kettő keverékét).
 5. Lisztes kézzel fogjunk meg egy megkelt tésztapogácsát és körbe-körbe mozgatva, finoman húzzuk ki – ezt régen a térdükön csinálták a gyakorlott frank pékek. A sütésre kész tésztának középen papírvékonynak, a széleken úgy 2 cm vastagnak kell lennie.
 6. A kihúzott tésztát rögtön csúsztassuk a forró olajba. Fel fog emelkedni, mint egy ballon, ezért egy kanállal lapátoljunk forró olajat a közepére, hogy ott is egyenletesen átsüljön. Amikor a szélek aranybarnára sültek, 2 kanál segítségével fordítsuk meg, de ezúttal már ne lapátoljunk forró olajat a közepére. Hagyjuk, hogy ez az oldal is aranyszínűre süljön, majd emeljük ki a kész Knieküchlét zsírpapírra, ami felszívja a felesleges olajat.

Tálaljuk melegen, ropogósan, fahéjas cukorral, vaníliasodóval vagy langyos, savanykás gyümölcsdzsemmel. Felejthetetlen farsangi gasztroélményeket!