Vízkereszt, vagy amit akartok… Mi mást, mint Galette des Rois-t?
A Galette des Rois (királyok pitéje) eredete a 14. századra nyúlik vissza, és bár az 1789-es forradalom után megpróbálták átkeresztelni az „egyenlőség pitéjévé”, a vállalkozás kudarcba fulladt: az arisztokratikus nevű sütemény máig a január 6-i vízkereszt elengedhetetlen kelléke hazájában, Franciaországban, valamint Belgiumban, Hollandiában és Németország egyes részein: az ünnep keretében családok, barátok közösen fogyasztják el a nagy gonddal készített vagy a „legbiztosabb helyről származó”, leveles tésztás gasztro-műalkotást. Mivel a hagyomány úgy tartja, hogy a napkeleti bölcsek: Gáspár, Menyhért és Boldizsár ezen a napon értek Betlehembe, a gyerekek házról házra járva énekelnek, a produkcióért finomságokat kapnak, vízkereszt királya vagy királynője pedig az lehet, aki megtalálja a süti tésztájába sütött apró meglepetést.
A szerencsét hozó figura általában a kis Jézust ábrázolja, de lehet babszem is, illetve olyan pici (természetesen hőálló) tárgy, mely napjainkban nagy választékban kapható és személyre, ízlésre szabható. Sokak szerint azonban a babszem a legjobb választás, mivel megtalálójának sikert és prosperitást hoz egész évre, a szerencsések ezért pénztárcájukba rejtik. Amikor vízkeresztkor a süti felvágására kerül sor, általában a család legkisebb gyermekét állítják az asztal mellé, hogy felügyelje a folyamatot és döntsön arról, ki melyik szeletet kapja.
Milyen maga a sütemény? Természetesen gazdag, vajas-leveles tésztából készül, belül finom és puha, kívül szép fényes és kissé roppanós. Észak-Franciaországban egyszerűen elegáns stílusú, délebbre viszont egyre színesebb, mediterrán jelleget ölt. A legtradicionálisabb verzió gazdag mandulakrémet (ún. frangipán krémet) rejt, de a kreatív interpretációk száma végtelen: készítik pisztával, karamellizált almával, csokival, aszalt fekete cseresznyével, málnával, mandarinnal… Külleme szintén régió szerint változó, Provance déli részén például korona-alakúra formázzák és egy hasonlóan fenséges spanyol sütirokonhoz hasonlóan narancsvirággal ízesítik, tetejét kandírozott gyümölcsökkel díszítik: ez a virtuóz variáció „Gâteau des Rois” vagy „Brioche des Rois” néven fut. Akár északi, akár déli, az ünnepi falathoz tökéletesen passzol egy pohár könnyű, félszáraz pezsgő, esetleg frissítő cider (szénsavas almabor).
Bár láthatóan rengeteg féle galette létezik és magyarul is számos receptet találunk „Királyok pitéje”, „Háromkirályok pitéje”, „Királyok süteménye” néven az interneten, az alapok megtartásával – vajas-leveles tésztarétegek között mandulás frangipán krém és egy apró, belesütött meglepetés – megalkothatjuk saját emblematikus piténket és hagyománnyá tehetjük szeretteink, főleg a gyerekek körében. Bon appétit et bonne santé!