Régióválasztó
Akcióink régiónként változnak, ahhoz hogy a lakóhelyed szerinti akciókat megkapd kérlek add meg a településed nevét vagy irányítószámod.

Gasztropartik új kora

Hogyan bulizzunk biztonságosan 2020-tól?

Az Európai Unióban hivatalosan 2004 óta ünnepeljük a „Szomszédnapot” (European Neighbours’ Day) május utolsó péntekén. A világszerte népszerű esemény lényege a lakásból való kimozdulás, az egy utcában-kerületben élők összehozása, az izoláció és a magányosság elleni fellépés. De hogyan partizzunk biztonságosan 2020-ban, amikor épp csak felszabadultunk a korlátozó járványügyi intézkedések alól, és a világ jó része még az óvatos nyitás stádiumában van? Az ember szociális lény, ki vagyunk éhezve egymás (nem virtuális) társaságára, de az is biztos, hogy a pre-covid időszak bulijainak bizonyos elemeit el kell felejtenünk, és egészségügyileg, higiéniailag új korszakot nyitni. Bár a jelek szerint hazánk átfertőzöttsége minimális, a folyamatosan nyíló határok, a tervezett bel- és külföldi utazások fényében érdemes pár, az új partikorszakra vonatkozó tippet megfogadni.

Az össznépi szomszédolás ötlete – mely idén május 29-re esik – 1990-ben, bizonyos Atanase Périfan és barátai fejéből pattant ki Párizs 17. kerületében, „Paris d’Amis” (barátok Párizsa) néven. A projekt elsősorban a kerület lakóinak életét jobbító akciókra fókuszált: családias hangulatú karácsonyok szervezése az egyedül élőknek, anyagi/mentális támogatás nehéz helyzetben lévőknek, közös kocsi biztosítása a mobilitással nem rendelkezőknek, stb. A kezdeményezés villámgyorsan meghódította Párizst, majd egész Franciaországot, 1999-ben pedig a Paris d’Amis meghirdette első nagyszabású szomszédpartiját „Immeubles en fête – la fête des voisins” néven. A rendezvény keretében a francia fővárosban 800 lakóház mintegy 10000 lakója szomszédolt együtt, és mivel az eseményt a Francia Polgármesterek Szövetsége és más hivatalos szervezetek is felkarolták, a következő évben a résztvevők száma Franciaországban elérte az 500000-et. A globalizálódó szomszédolás keretében 2003-ban már 3 millióan mulattak Európa-szerte, a nagy sikerre való tekintettel 2004-ben pedig hivatalosan is beiktatták az „Európai Szomszédnapot” május utolsó péntekén. 2018-ra a parti átlépte a kontinens határait: világszerte 1450 város, kerület és partnerszervezet ünnepelt mintegy 30 millió résztvevővel. A partnerek között természetesen hazánk is szerepel, az esemény honlapján (https://www.european-neighbours-day.com/en/photos-0) egy vidám kerekegyházi szomszédolásról láthatunk képet.

2020-ban azonban nem várt esemény söpört el mindenféle utazási, fesztivál- és partitervet: a világra lecsapott a koronavírus, az ellene szükségszerűen bevezetett intézkedések sokak számára – egyedül élők, mentális betegségekkel küzdők, idősek – súlyos pszichés kihívásokkal is jártak, a legtöbbünket a helyzet teljesen kifordított komfortzónánkból. Épp ideje hát, hogy búcsút mondjunk az izolációnak és szomszédoljunk egy jót, de vajon hogyan tehetjük ezt egészségügyileg, higiéniailag biztonságosan?

8 tipp Covid-mentes gasztropartikhoz:

  1. Mivel csoportos eseményről van szó, nagyon fontos, hogy a járványügyi óvintézkedések betartásával élvezzük egymás társaságát. A szomszédpartin maszk és kesztyű viselése ajánlott, a szervezés első lépésként pedig a higiéniai kereteket kell fixálni: kézfertőtlenítőket, papírtörlőket biztosítani, szelektív hulladékgyűjtőt felállítani. Előnyös, ha ezúttal nem az egész kerülettel partizunk, hanem csak az utcánkban, közvetlen környezetünkben szervezünk egy visszafogott mini-szomszédolást. Ez azért is jobb megoldás, mert így mindenki a saját, otthoni higiéniai helyiségeit használhatja, nincs közös mosdóhasználat, aminek külön biztosítani kellene a folyamatos fertőtlenítését. A partira vonatkozó direktívákat a meghívó Facebook-posztban (vagy más módon) jelezni kell, hogy mindenki tudja: a szabályok betartásával vehet részt.                                
  2. Gasztronómiailag szintén az adott helyzethez kell alkalmazkodni, az új korszak jelszava: individualizmus, perszonalizáció. Úgy élvezzük tehát az eseményt, hogy ezúttal nem „csemegézünk egy tálból”: az együttfőzés, bográcsolás, egy nagy, közös tálból, kancsóból ételek-italok kiporciózása kerülendő. A klasszikus, svédasztalos büfépartiknak szintén jobb, ha búcsút mondunk, mivel a tálak összeállításának higiéniai körülményei, illetve a tálakból való szedés nem biztonságos, legalábbis úgy, ahogy az a koronavírus előtti időszakban általában működött. Nem megfelelő ugyanis, hogy a hosszú órákra kihelyezett, sokszor letakaratlan hidegtálak, bólés kancsók körül csoportosulva, szintén órákon át kikészített tányérokkal, evőeszközökkel a kézben döngicsélünk és leheljük be az egész büfét (emlékezzünk: pár hete lehetett olvasni arról, hogy egy svédasztalos büfépartin szinte mindenkinek sikerült megfertőződnie). Az új partikorszak legfontosabb irányelve tehát: előre csomagolt, egyszemélyes gasztrofalatokkal készülni, a bulit tányér, pohár és evőeszköz-mentesen megoldani.     
  3. Hogyan működik? Nagyon egyszerű: a higiéniai direktívák betartása mellett gyárthatunk egyenként előre csomagolt, beleszúrt pálcikával vagy újrahasznosítható mini-evőeszközzel ellátott kompozíciókat, amiket kesztyűben, a pálcika segítségével elveszünk, a többiektől a 2 m távolságot betartva kibontjuk, maszkunkat az étkezés időtartamára lehúzzuk, a falatkát elfogyasztjuk, a maszkot visszahúzzuk, a pálcikát és a csomagolást pedig a szelektív hulladékgyűjtőbe dobjuk.                 
  4. Kreatív csomagolás: a partifalatok tervezése, csomagolása a közeljövőben valószínűleg új művészeti ággá fejlődik majd. A celofán pl. jó megoldás, hogy védve legyenek a falatok, de azért lássuk is, hogy mit eszünk. Ezen kívül használhatunk hajtogatott kartondobozkákat, kartonborítékokat, keménypapír-süvegeket, csatos mini-befőttesüvegeket (amiket egyszemélyes adag diákcsemegével vagy akár réteges desszerttel töltünk meg), dekorációnak pedig zsinegeket, szalagokat. A variációknak csak fantáziánk szab határt, az új trend egyik pozitívuma, hogy a készülődésbe a kreatív alkotás iránt érdeklődő gyerekek, tinédzserek is bevonhatók.                           
  5. Előkészületek: a szomszédpartira a résztvevők akár együtt is készülhetnek, a gasztrofalatokra vonatkozó kreatív ötleteket a Facebook-on megoszthatják, szelektálhatják. Kardinális, hogy a többiek és a magunk védelme érdekében a higiéniai előírásokat (maszk és védőkesztyű viselése) az egész folyamat alatt, a vásárlástól az alapanyagok tisztításán, elkészítésén, csomagolásán át végig betartsuk. Fontos: a gasztropartihoz lehetőleg ne használjunk nyers húsféléket, halakat. Váltsuk ezeket előre feldolgozott, megbízható formában kapható alapanyagokra (pl. konzerv halak, minőségi, becsomagolt hústermékek, sajtok), amikkel a lehető legkevesebbet kell foglalkoznunk. Ezen belül is jobb, ha a húsos, halas és sajtos kompozíciókat elkülönítjük egymástól, és nem készítjük őket ugyanazzal a kesztyűvel. (A különböző fajtájú konyhai alapanyagokkal való foglalatoskodáshoz használjunk külön védőkesztyűt a mindennapokban is, főleg, ha nyers húsfélékkel/halakkal dolgozunk. Amikor befejeztük tisztításukat, felszeletelésüket, pácolásukat és fűszerezésüket, dobjuk el a kesztyűt, és vegyünk másikat, amikor egy másik alapanyag-csoporttal, pl. zöldségekkel vagy tejtermékekkel foglalkozunk tovább.)                                             
  6. Munkafázisok: a legbiztonságosabb természetesen az, ha az alapanyagokat elkülönítve minden munkafázissal egy ember, a megfelelő védőkesztyűben dolgozik, tehát valaki a zöldségeket mossa és készíti elő, valaki csak a húsos vagy halas vagy sajtos falatkákat állítja össze, valaki pedig a különböző ízesítőket, fűszerkrémeket ((mustár, fokhagymás majonéz, kapribogyó, csemegeuborka, stb.) helyezi fel a kompozíciókra.               
  7. Ha mindenképp sült falatokat: grill kolbászkákat, ropogós rákot, krumplit szeretnénk a partira, ügyeljünk, hogy a nyers húsféléket biztos helyről szerezzük be, azokat mindenképp védőkesztyűben nyújtsák át nekünk. Az alapanyagokat kesztyűben mossuk meg, szeleteljük fel, készítsük elő, fűszerezzük be, tegyük egy nagy tálra (más hozzávalókat ezzel a kesztyűvel ne érintsünk meg). A sütéshez váltsunk kesztyűt, tartósan, magas (100 fok feletti) hőfokon hőkezeljünk. Végül – szintén védőkesztyűben – a frissen sült falatokat (akár némi zöldség-dekorációval, fűszerkrémmel) tűzzük pálcikára, egyenként vagy egyszemélyes adagokban csomagoljuk be, így tálaljuk egy lefertőtlenített tálcán. Fontos: a húsféléket nem szükséges sokáig mosni, csak leöblíteni, viszont utána a mosogatót vagy ahol ezt a műveletet végeztük, fertőtlenítsük.                                             
  8. Italok: legideálisabbak a kis kiszerelésű, üveges vagy fémdobozos termékek, pl. kézműves, gyümölcsös sörök – ezek általában 3,3-3,5 dl-esek, finomak, oltják a szomjat, alkoholtartalmuk viszont nem olyan magas, hogy más irányt vegyen a parti, mint amit szeretnénk. A kibontáshoz pedig induláskor mindenki zsebre vághatja az otthoni sörnyitóját, hogy ne járjon kézről kézre a nyitó. Elfogyasztás után az üveget és a kupakot a megfelelő szelektív hulladékgyűjtőbe dobhatjuk.

Jó szomszédolást, gasztropartizást 2020-ban is – vigyázzunk egymásra!