Régióválasztó
Akcióink régiónként változnak, ahhoz hogy a lakóhelyed szerinti akciókat megkapd kérlek add meg a településed nevét vagy irányítószámod.

Gasztrotrükkök eperrel

Hogyan parádézik borral, sajttal, salátával a tavasz kedvence?

Az épp kitörő eperszezonban, ahogy az internetet elárasztják a vonzóbbnál vonzóbb epres desszertek, palacsinták, piték, turmixok, krémek és cobblerek, hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy kedvencünk nemcsak finom, de remek tápanyagforrás is (C-vitamin, folsav, kálium, mangán), valamint, hogy többet érdemel annál, minthogy szimpla édességként szerepeljen a tavaszi-nyári asztalon. Az eper igazi lényét úgy ismerhetjük meg, ha zamatos édességét ellensúlyozó kombinációkban gondolkodunk róla: erre mutatunk pár egyszerű, de remélhetőleg ellenállhatatlan példát.

Family tipp: egy bögre minőségi eper fedezi a napi alap C-vitaminszükségletet, így eperszezonban gyerekeknél is könnyen megoldható a vitaminbevitel. Ha színvonalas táplálkozásra törekszünk, és családunkkal a zöldségeket, salátákat, gyógynövényeket is meg akarjuk szerettetni, az eper a legalkalmasabb arra, hogy ebben a küldetésben segítségünkre legyen. Eper társaságában ugyanis minden felértékelődik: a sokoldalú világkedvenc pazarul egészíti ki a friss zöldfűszerek, saláták, sajtok, húsok, halak ízét, de képes extra gasztroélményt varázsolni a legegyszerűbb szendvicsből is.

Epres „katonák” pácolt mozzarellával, friss bazsalikommal

Hozzávalók 24 falathoz:

  • 24-26 db friss, megmosott,megszárított bazsalikomlevél
  • 12 dkg ízletes mozzarella, leszűrve, 24 kockára vágva
  • 1 tucat nagyobb szemű, friss, minőségi eper, megmosva, megtisztítva
  • 1 jól megmosott, kezeletlen citrom reszelt héja
  • 3 evőkanál friss citromlé
  • 2 evőkanál extra szűz olíva- vagy tökmagolaj
  • 1 evőkanál méz
  • 1 csipet 
  • Frissen őrölt fekete- vagy fehérbors

Elkészítés:

  1. Vágjuk fel a friss bazsalikomot: a leveleket halmozzuk egymásra, majd tekerjük szorosan össze, mint egy szivart. Az ujjunkkal mérve a távolságot, szeleteljük nagyon vékonyra.
  2. Egy tálban keverjük ki a citromlevet, az extra szűz olajat, a sót, a borsot és a reszelt citromhéjat. Végül adjuk hozzá a felvágott bazsalikomleveleket is.
  3. Tegyük a mozzarella-kockákat a pácba, forgassuk össze, fedjük le, hűtőben hagyjuk összeérni 15 percig.
  4. Vágjuk fel az epret fél-1 cm-es szeletekre.
  5. Vágódeszkán állítsuk össze a katonákat: 1 szelet eper, rá a pácolt sajt, megint eper, zárásként sajt (persze eltérhetünk a sorrendtől, lényeg, hogy minden hozzávalóból egyenlő arányban szereljük fel az osztagot). Tűzzük össze a katonákat egy pálcikával, helyezzük tálalótálra, de tálalhatunk fa deszkán vagy valamilyen rusztikus, kreatív felületen is.
  6. Végül locsoljuk meg a maradék páccal a bevetésre kész gasztrokülönítményt.

Balzsamos grill-falatok epres-fetás salátával

  1. Csirke: A nyers, megtisztított csirkemellett vágjuk ujjnyi vastag szeletekre.
  2. Csirkepác: 1/4 pohár extra szűz olívaolaj, 1/4 pohár balzsamecet, 1 evőkanál méz, 3-4 gerezd reszelt fokhagyma, 20 db friss bazsalikomlevél durvára vágva, pár csipet só, frissen őrölt fekete- vagy fehérbors. A pácot egy mély tálban keverjük ki, fürdessük meg benne a csirkeszeleteket. Fedjük le, tegyük hütőbe min. 1 órára.
  3. Epres-fetás saláta hozzávalók: 1/2 pohár szétmorzsolt, minőségi fetasajt, 1/3 pohár világos aranybarnára pörkölt, összezúzott mandula, 3 pohár durvára vágott tavaszi saláta (zöld, frisée, római, rukkola), 3 pohár friss, zsenge spenót, fél fej nagyon finomra vágott lilahagyma, maréknyi finomra vágott, friss bazsalikom
  4. Epres-fetás salátadresszing: 1/3 pohár extra szűz olívaolaj, 1/3 pohár balzsamecet, 2-3 evőkanál nem édes mustár, 2 evőkanál méz, 2 gerezd reszelt fokhagyma, 1-2 csipet só, frissen őrölt bors. Keverjük ki a dresszinget, fedjük le, felhasználásig tegyük félre.
  5. A bepácolt csirkeszeleteket forró serpenyőben, egyszer megfordítva süssük finom karamellesre. Lehetőleg ne mozgassuk a szeleteket, amíg sülnek.
  6. A salátadreszingbe tegyük bele a hozzávalókat, forgassuk össze, díszítsük a tetejét némi plusz fetával , eperszeletekkel. Tálalhatunk is!

(Mandula helyett használhatunk kesudiót, pisztáciát, pekándiót is.)

Serpenyős toast-szendvics epres-zöldfűszeres grill sajttal

Hozzávalók:

  • Teljes kiőrlésű, max. 1 cm vastag kenyérszeletek
  • 20 dkg eper – legjobb, ha előzőleg pici citromlével, lassú lángon felfőzzük, hagyjuk besűrűsödni, majd langyosra hűtjük (nem kell túl simára főzni, jobb, ha kissé darabos az eperpüré).
  • Jól grillezhető, minőségi sajt nagylyukú reszelőn lereszelve
  • 1 teáskanál őrölt kurkuma + kevés frissen őrölt fehérbors. Fűszerezzük velük a reszelt sajtot.
  • Finomra vágott petrezselyem + snidling – szintén keverjük a reszelt sajtba.
  • A kenyerek megkenéséhez ízes, de nem édes (pl. dijoni) mustár
  • A sütéshez 1 evőkanál olívaolaj és (attól függően mennyi szendvicset készítünk) 1-2 evőkanál vaj

Elkészítés: 

  1. Mindkét kenyérszeletet kenjük meg mustárral.
  2. Az egyikre halmozzuk rá a zöldfűszeres sajtot, az eperpürét, majd zárjuk le a másik szelettel. Kissé nyomjuk össze. Ha háromszög-alakú szendvicseket szeretnénk, vágjuk félbe.
  3. Egy serpenyőben hevítsünk olívaolajat és vajat.
  4. Egyszer megforgatva süssük szép karamellesre az epres-zöldfűszeres toastot. Tálaljuk a maradék eperpürével, friss eperrel, zöldfűszerrel.

Lazac, eperglazúrban

Hozzávalók két darab, egyenként 22,5-23 dkg-os lazacfiléhez:

  • 3/4 pohár minőségi, testes, száraz vörösbor
  • 1/3 pohár jó minőségű narancsdzsem
  • Fél nagyobb vagy 1 kisebb narancs kifacsart leve
  • 1/3 pohár finomra reszelt fehér hagyma
  • 2 pohár friss, negyedekbe vágott eper
  • Kevés extra szűz olívaolaj
  • Frissen őrölt só, fehérbors

Elkészítés:

  1. A lazacszeleteket sózzuk-borsozzuk, majd fektessük egy magasabb falú tálba.
  2. Keverjük össze a vörösbort, a narancsdzsemet és a narancslevet. A keverék kb. negyedét öntsük a lazacokra, takarjuk le, hagyjuk fél óráig a hűtőben pácolódni.
  3. Ha letelt, forrósítsuk fel a grillsütőt vagy egy megfelelő serpenyőt (utóbbit olívaolajjal enyhén kikenve).
  4. Süssük a lazacszeleteket egyszer megfordítva majdnem készre, kívülről ropogósra, belül finom lazára. Fontos: ne süssük készre, mert az eperglazúrban is pirul még pár percig és ha túlsül, kemény lesz.
  5. Amíg a lazac sül, kevés olívaolajon dinszteljük meg a hagymát (kb. 3 perc), közben fűszerezzük sóval, borssal.
  6. Vegyük alacsonyabbra a lángot, öntsük a maradék vörösboros-narancsos keveréket a hagymára és kevergetve redukáljuk (3-4 perc).
  7. Tegyük a vörösboros-narancsos redukcióba a felvágott epret is és 1-másfél percig kevergetve bugyogtassuk.
  8. Amikor a lazac fentiek szerint a grillrácson (vagy egy másik serepnyőben) megpirult, tegyük át az epres redukcióba és pár percig összeforgatva süssük együtt.

Tálalhatjuk zöldfűszeres barnarizsen vagy bulguron, a maradék epergalzúrt rácsorgatva, akár friss tavaszi salátalevelek, eperszeletek, zsenge, párolt zöldspárga társaságában.

Gasztrotipp: a lazac íze remekül passzol az eperhez és a pompás eperglazúrhoz, de kísérletezhetünk más, könnyű halakkal, húsfélékkel, sőt, sütésre alkalmas sajtokkal is. Kreatív epres gasztroélményeket!