Régióválasztó
Akcióink régiónként változnak, ahhoz hogy a lakóhelyed szerinti akciókat megkapd kérlek add meg a településed nevét vagy irányítószámod.

Hogyan táplálkozzunk egészségesen, amíg nincs friss zöldség és gyümölcs?

Lassan véget ér a komor tél, egyre többet mutat magából a napsütéses tavasz, de azért még messze van az az időszak, amikor a boltokban friss, hazai zöldségeket, gyümölcsöket vásárolhatunk majd. Mit tehetünk ilyenkor, ha nem szeretnénk lemondani az egészséges, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étkezésről?

A külföldről, főleg a távolabbi országokból behozott termékek jó megoldásnak tűnnek, de az az igazság, hogy a szállítás bizony sokat árthat a minőségüknek és a vitamin-, valamint ásványianyag-tartalmuknak is.

Érdemes inkább visszatekinteni, és megvizsgálni, mit tettek ilyenkor a nagyszüleink és az ő nagyszüleik. Náluk bizony tele volt a kamra, a spájz befőttekkel, savanyúságokkal, és ebben az időszakban sokat fogyasztottak belőlük. Nem véletlenül.

Miért jók a befőttek?

Manapság újra reneszánszát éli a befőzés, egyre többen tartósítanak így gyümölcsöket, és nem véletlenül. Nemcsak finomak, hanem egészségesek is a polcon sorakozó befőttek. A kutatások szerint átlagosan a gyümölcsökben lévő C-vitamin 60%-a és a B-vitaminok 70%-a megmarad a befőzés során.

Ennél is meglepőbb, hogy az E-vitamin nem egyszerűen megmarad, hanem úgy alakul át, hogy a szervezetünk számára sokkal hozzáférhetőbb lesz, mintha sima nyers gyümölcsöt fogyasztottunk volna.

A különböző ásványi anyagok mennyisége, valamint a gyümölcsök rosttartalma pedig mit sem változik a befőzés során.

Elég meggyőző, ugye? Érdemes tehát nemcsak az ízük miatt enni a befőtteket, hanem azért is, mert nagyon sok hasznos, egészséges anyagot tartalmaznak.

Fermentált, savanyított finomságok

Hihetetlen, de van olyan, hogy tartósítással nemhogy nem csökkentjük a zöldségek, gyümölcsök vitamintartalmát, hanem még növeljük is! Ilyen például a fermentálás, azaz az erjesztés: ez egy igen régi és nem is túl bonyolult folyamat. A segítségével egyszerűen tartósíthatjuk a kedvenc finomságainkat, hogy aztán még finomabbak és még hasznosabbak lehessenek. De miről is beszélünk? Ilyen például a savanyú káposzta és a kovászos uborka vagy a konyhakész olajbogyó.

Mi az erjesztés titka? A jótékony hatást annak köszönhetjük, hogy a növényeken természetesen is előforduló, számunkra jótékony mikroorganizmusok elszaporodnak, viszont a rossz mikrobák háttérbe szorulnak. Az utóbbiak okozzák például a rothadást vagy a betegséget.

A jó mikrobák azonban szorgosan eleszik előlük a növény könnyen lebontható cukrait, cserébe pedig olyan vegyületeket termelnek, amik károsak a számukra. Mindezek mellett még jó ízt is adnak a zöldségeknek.

De ez még mindig nem minden: ezek a kedves élőlények a fentiek mellett még ráadásul jelentős mennyiségű vitamint is termelnek, valamint megvédik többek között a C-vitamint az oxidációtól.

Nagyon hasznos kis jószágok, ugye?

A savanyúságok mindezek mellett nagy mennyiségű probiotikumot is tartalmaznak, amik jót tesznek az emésztőrendszernek, helyrehozzák, egyensúlyban tartják a bélflórát.

Savanyúságot készítenek a fermentálásnál gyorsabb eljárással, ecetes savanyítással is. Ezeket a termékeket is érdemes fogyasztani, de azért azt le kell szögezni, hogy az így készült savanyúságok íze egy fokkal kevésbé izgalmas, és kevesebb hasznos anyagot tartalmaznak.

Tegyünk úgy, mint a nagyszüleink!

Most, hogy látjuk, mennyi minden van a befőttekben és a savanyúságokban – és nem mellesleg még finomak is – ne habozzunk, emeljük le őket a polcról a spájzban és a boltokban is, mert segítenek majd, hogy egészségesen vészelhessük át ezt az időszakot addig, amíg újra nem vehetjük majd meg a boltokban a kedvenc hazai zöldségeinket, gyümölcseinket.