Régióválasztó
Akcióink régiónként változnak, ahhoz hogy a lakóhelyed szerinti akciókat megkapd kérlek add meg a településed nevét vagy irányítószámod.

Karácsony egy forró feketével? Va bene!

A karácsonyi, szilveszteri vendégeskedés még emlékezetesebbé válhat, ha a süti- és desszerthalmoktól elszakadva egy – nevéből adódóan – bombajó kávékoktéllal dobjuk fel a hangulatot. Tippünk: készítsd el a fergeteges Bombardino-Calimerót kedvenc kotyogós kávéfőződdel!

De lehetséges egyeltalán a célnak megfelelő kávét főzni otthon? Olyan kávét, ami nem keserű, nem savas, kicsit sem égett, és megvalósul benne a sokat hangoztatott princípium, miszerint egy jó csésze feketében „életre kelnek az ízek és aromák”, ami által a kávé „megismételhetetlen élménnyé” válik?

Egy finom eszpresszót szuper olasz presszógépben 9-10 bar nyomással, 25-30 másodperc alatt főzhetünk le – innen ered a neve is: espresso, azaz „gyorsan” készülő. De mi van, ha nincs szuper olasz presszógépünk?

Hogy azoknak se kelljen lemondani semmiről, akik klasszikus „kotyogóst” használnak, íme, a legfontosabb tudnivalók és fogások nagymamáink konyhájának elengedhetetlen eszközéről:

 1. Finom kotyogós kávé létezik, de ez hivatalosan nem nevezhető „eszpresszónak”. Ebben a főzőtípusban ugyanis 1-1,5 bar nyomás alatt zajlik az ízkivonás, jóval lassabban (5-10 perc) mint egy presszógépben.
 2. Helyesen használva azonban készíthetünk vele is kifogástalan kávét, van pl. olyan mokkafőző (többek között a híres Bialetti), amelyik egy speciális súlyszelepnek köszönhetően optimalizálja a főzési folyamatot, igen zamatos végeredménnyel.
 3. Természetesen fontos a kávé minősége és a szemcsék nagysága: ha kiválasztottuk a nekünk megfelelő fajtájú-pörkölésű kávét, a kávémanufaktúrában daráltassuk le mokkafőzőbe való méretűre vagy egy minőségi kávédarálóval végezzük el a műveletet saját kezűleg otthon, közvetlenül a főzés előtt. Ha előre darált kávét veszünk, felbontás után a kávé aromáját a zacskót visszazárva, fém dobozban tudja leginkább megőrizni.
 4. Szemcseméret: ne legyen túl finom, mert akkor a kávé túlságosan összeáll és megéghet, de túl nagy sem, mert ez esetben a víz könnyen utat talál a szemcsék között, és lemaradunk az ízekről. A tapasztalat sokat számít és idővel megjön, ujjainkkal mindenesetre határozottan éreznünk kell a szemcséket, ahogy a kávétölcsérben végigsimítjuk őket.

A főzés menete kotyogós (mokka) főzőben:

 1. Vízforralóban forraljunk vizet, majd hagyjuk kissé visszahűlni. Lehetőleg szűrt, ne túl kemény vizet, forrásvizet vagy alacsony ásványtartalmú ásványvizet használjunk.
 2. Helyezzünk egy tiszta konyharuhát a hűtőbe. A megfelelő pillanatban ez fogja leállítani a főzési folyamatot, elkerülendő a túlfőzést, az égett ízt.
 3. Daráljuk meg a kávét.
 4. A megtisztított, száraz mokkafőzőt csavarjuk szét.
 5. A kávéfőző alsó tartályát a benne lévő súlyszelep alatti peremig töltsük meg a meleg vízzel. Ennél több vizet soha ne töltsünk a főzőbe: a víz a szelepet nem lepheti el.
 6. A darált kávét kanalazzuk lazán a kávétölcsérbe: egy 4 személyes főzőhöz kb. 2,5 evőkanálnyi szükséges.
 7. A kávéőrlemény tetejét simítsuk le az ujjainkkal, a peremről precízen távolítsunk el az odaesett szemcséket. Mokkafőzőben ne tömörítsük a kávészemeket se tamperrel, se más eszközzel. A kávétölcsért helyezzük a tartályba.
 8. Szorosan csavarjuk rá a mokkafőző felső részét (vigyázzunk, mert az alsó rész forró lehet).
 9. A gáztűzhelyre (ha azon főzünk) tegyünk egy platnit. Mokka-aranyszabály: annál jobb, minél lassabban folyik le a kávénk.
 10. A gázt vegyük alacsony lángra. A megtöltött kávéfőzőt helyezzük a platni szélére, lehetőleg úgy, hogy a fogója már ne legyen tűz felett. A fogót fordítsuk magunk felé, a kávéfőző kiöntőjét pedig az ellenkező irányba.
 11. Hangok: a folyamat kezdetét enyhe sistergés jelzi, az azonban nem jó, ha végül a kávé hangosan, spriccelve folyik ki. Ideális esetben lassan, halkan, kellemesen kotyogva érkezik.
 12. Tartsuk szemmel a kávéfőzőt: amikor látjuk, hogy a kávé kezd lefolyni, vegyük ki a hűtőből a konyharuhát és összehajtva tegyük a tűzhely közelébe.
 13. Ne várjuk meg, hogy a kávé teljesen kijöjjön. Amikor kb. a 80%-a lefolyt, vegyük le a mokkafőzőt a gázról és tegyük a hideg konyharuhára, ez leállítja a főzési folyamatot. Így kapunk igazán zamatos, élményszerű kávét.
 14. Tisztítás: a mokkafőzőt kávéfőzés után szereljük szét, meleg vízzel, kémiai adalékanyagok nélkül tisztítsuk, töröljük át, szárítsuk.

Bombardino-Calimero:

A Bombardino népszerű északolasz téli koktél, mely a Dolomitok nyüzsgő síterepeiről származik és nevéhez híven állítólag „bombasztikus” hatású. Az alapkoktél 1 rész Advocaat tojáslikőrt (vagy házi eggnogot) és 1 rész brandyt tartalmaz, a kávés változat – Bombardino Calimero – pedig ugyanezt 1 adag forró kávéval kiegészítve.

Hozzávalók 1 pohárhoz:

 • 60 ml minőségi konyak/brandy (pl. Rémy Martin)
 • 60 ml tojáslikőr (pl. Advocaat vagy házi eggnog)
 • 1 adag presszókávé vagy 30 ml „kotyogós” kávé a fentiek szerint elkészítve
 • 30 ml forró víz a kávé lazítására (vagy plusz egy adag kávé, attól függően, hány kört szeretnénk még hasítani a sípályán)
 • Reszelt szerecsendió, házi készítésű tejszínhab
 • Talpas üvegpohár, koktélkanál, keverőpohár

Elkészítés:

 • Forraljunk vizet és öntsük az üvegpohárba, hogy jól átmelegedjen.
 • 1 kis lábasba mérjük ki a brandyt és a tojáslikőrt. Alacsony lángon, folyamatos keverés közben melegítsük fel. Vigyázzunk, ne forrjon.
 • Közben készítsük el a kávét.
 • A friss kávét lazítsuk 30 ml forró vízzel úgy, hogy a forró vízzel teli csészébe öntjük lassan a kávét, és nem fordítva (Americano).
 • Öntsük a kávét, majd az az összemelegített alkoholokat egy keverőpohárba és jól keverjük össze.
 • A talpas üvegpohárból öntsük ki a forró vizet, öntsük bele a koktélt.
 • Reszeljünk rá szerecsendiót, a tejszínhabot akár meg is spórolhatjuk. Forrón kínáljuk: bombajó téli ízélményeket!