Sok csokival, sütés nélkül: tedd felejthetetlenné az Erzsébet-napot!
Elizabeth, Elisabetta, Élisabeth, Élisavet, Elisheba, Erzsébet: az egyik legnépszerűbb női név héber eredetű, jelentése „isten az én esküm” vagy „isten az én beteljesülésem”. A név első híres hordozója, az i.e. 7-től i.sz. 29-ig élt Keresztelő Szent János édesanyja, Erzsébet (Elisheba) valószínűleg Jézus anyjának nagynénje volt, az Újszövetség szerint csak idős korában lett gyermeke, akiről Gábriel arkangyal adta hírül, hogy a „Megváltó előfutára lesz”. Erzsébetet gyakran ábrázolják Máriával, Jézus anyjával, aki meglátogatta őt várandóssága alatt.
A bibliai kapcsolat miatt az Erzsébet a 14. századig a leggyakrabban használt női név volt, a 2000-es években pedig a 100 legnépszerűbb név között szerepelt. Csak pár a híres Erzsébetek közül: Árpád-házi Szent Erzsébet (1207-1231), Báthory Erzsébet (1560-1614), Szilágyi Erzsébet, Hunyadi László és I. Mátyás király édesanyja (1410-kb. 1484), Elizabeth Woodville, az első közrendi származású angol királyné (1437-1492), I. Kasztíliai Izabella spanyol királynő, aki férjével, II. Aragóniai Ferdinánddal Granada elfoglalásával véghezvitte a „Reconquistát” (1451-1504), Isabella d’Este, II. Ferenc, Mantova őrgrófjának felesége és uralkodótársa, a reneszánsz kor egyik nőideálja (1474-1539), I. Erzsébet angol királynő, aki győzelmet aratott a spanyol Armada felett (1533-1603), Elizabeth Barrett Browning angol költő (1806-1861), Elizabeth Bowen író (1899-1973).
Erzsébetek a közelmúltból és a jelenből: Elizabeth Taylor (1932-2011), Liz Claiborne divattervező (1929-2007), Pásztor Erzsi (1936-), Elizabeth Warren amerikai politikus (1949-), Isabella Rossellini olasz színésznő, filmrendező, Elizabeth Jagger, Michael Jagger lánya (1984-), Elizabeth Banks színésznő (1974-), Elizabeth (Lizzy) Wurst Instagram-személyiség (1998-), Liz McClarnon angol popénekesnő, az „Atomic Kittens” tagja, és természetesen a név talán leghíresebb képviselője, az 1926-ban született II. Erzsébet angol királynő.
Bár a közelmúlt sztárjai közül Elizabeth Taylor igazán tudta élvezni az életet – sokat is szenvedett a jójó-effektustól, a kalóriadús finomságok iránti fellángolásokat váltó szigorú diétáktól –, de mivel az ő kedvence állítólag a rántott csirke volt krumplipürével, az ünnep alkalmából inkább a látszólag visszafogott II. Erzsébet királynő gasztronómiáját vettük górcső alá. A királynő köztudottan puritán életmódot folytat: halon, sovány húson, spárgán és zöldségeken él, azonban van valami, aminek ő sem tud ellenállni: a csokoládé. Darren McGrady, a brit uralkodócsalád séfje úgy nyilatkozott, hogy egy bizonyos csokis kekszsüti társaságában a királynő is elgyengül, de nemcsak ő van ezzel így: a szóban forgó süti Vilmos herceg kedvence is, esküvőjén ezt szolgálták fel a vőlegény tortájaként. A sütiben, ami voltaképp a „teasütemény” kategóriájába sorolandó, a gazdag, intenzív fekete csokoládét ropogós angol keksz (biscuit) egészíti ki. Külön pozitívuma, hogy nem kell sütni, csak hűteni. Íme, a recept:
Hozzávalók a tésztához:
- 1 teáskanál vaj, a sütőforma kikenéséhez
- 227 gramm klasszikus angol teasütemény (tea biscuit)
- 114 gramm sótlan, szobahőmérsékletű vaj
- 114 gramm kristálycukor (lehet a mennyiséget csökkenteni, az angol receptek általában túl édesek)
- 114 gramm intenzív, minőségi fekete csokoládé
- 1 tojás
Hozzávalók a bevonathoz:
- 227 gramm fekete csokoládé
- A dekorációhoz: 29 gramm fekete csokoládé
Szükséges: Egy kb. 17 cm átmérőjű, 7 cm magas, lekapcsolható falú sütőforma, melyet belülről kivajazunk, az aljába pedig sütőpapírt vágunk.
Elkészítés:
- A teasütemény morzsoljuk mandulanagyságúra. Tegyük félre.
- Egy tálban keverjük simára, könnyűre a vajat a cukorral.
- Egy kisebb lábasban olvasszunk fel 114 gramm fekete csokoládét, majd folyamatosan keverve adjuk hozzá a cukros vajhoz.
- Üssük bele a tojást, keverjük simára.
- Önstük hozzá a szétmorzsolt teasüteményt és finoman keverjük addig, amíg teljesen bevonja a csokoládés massza.
- Kanalazzuk a kész sütitésztát a kivajazott sütőformába. Jól igazítsuk el az alját, mivel ez lesz majd a torta teteje.
- Tegyük hűtőbe 3 órára.
- Ha letelt, vegyük ki, pihentessük szobahőmérsékleten.
- Ezalatt alacsony lángon olvasszunk fel 227 gramm fekete csokoládét.
- Kapcsoljuk le a sütőforma falát, a tortát borítsuk ki egy sima felületre.
- Csorgassuk rá a felolvasztott csokoládét. Simítsuk el a tetején és a széleken, hogy mindenhol bevonja. Szobahőmérsékleten hagyjuk a csokimázat megkötni.
- Ha ez megtörtént, a torta alján vigyázva húzzunk végig egy kést és emeljük egy előkészített, elegáns tálalótálra – legautentikusabb az ötórai teához való, talpas teasütemény-tálaló.
- Olvasszuk fel a maradék 29 gramm csokit és kreatívan dekoráljuk vele a süti tetejét. Ha gondoljuk, a tortában lévő teasütemény-darabok világosabb színét is kihangsúlyozhatjuk plusz dekorációval.
Variáció1: a sütiben lévő, intenzív fekete csokit selymes tejcsokoládéval készített mázzal kombináljuk, a tetején lévő dekoráció pedig fehér csokoládé durvára tört pisztáciával, mogyoróval, mandulával.
Variáció2: az eredeti fekete csokis verzióba némi keserűnarancs-dzsemet, kandírozott narancsdarabokat (és akár egy kis narancslikőrt) keverünk, a süti tetejét kandírozott narancscikkekkel díszítjük.
Variáció3: a sütimasszához pár adag finom, intenzív presszókávét adunk, a tetejét pörkölt kávészemekkel díszítjük.
Ízekben, élményekben gazdag Erzsébet-napot!