Görög csemege Szent Miklós hazájából
Szent Miklós valamikor i.sz. 270 és 286 között született egy lükiai kisvárosban, Patarában, majd fiatalon a közeli Müra (Myra: ma Demre nevű település Törökországban) városának püspöke lett. Már életében legendák terjengtek róla, mint a gyerekek, szegények, árvák, tengerészek, hajósok, kereskedők, diákok, tudósok, illatszerészek, nélkülözők, hibás jogi eljárások áldozatai, börtönviseltek, gyilkosok és tolvajok védelmezőjéről. 19 éves korában szentelték pappá, a szüleitől – akik egy, a várost sújtó járványban haltak meg – örökölt vagyont ekkor szétosztotta a szegények között. Részben Diokletianus császár uralma alatt volt püspök, sok kereszténnyel egyetemben őt is bebörtönözték, de kiengedték, így a későbbi, konszolidáltabb időkben részt vett az i.sz. 325-ös, első nikaiai zsinaton (ahol állítólag felpofozta Ariust, a felfogásával ellentétes „arianizmus” szellemi atyját). I.sz. 343. december 6-án halt meg Mürában, innen ered „Mikulás napjának” ünnepe, amit immár nemcsak a katolikus és a görögkeleti egyházak hívei, hanem világszerte sok, akár nem keresztény vagy nem vallásos közösségben is megünnepelnek – van, ahol „Télapóként”, van, ahol „Mikulásként”, és van, ahol „Szent Miklós napjaként” várják, főleg a gyerekek december 6-ának reggelét.
Görög hagyományok szerint ezen a napon a „Nikolaos” nevű gyerekeké a főszerep, őket köszöntik elsősorban a családok, barátok, és mivel igen népszerű ez a név, december 6-a rendszerint ünneplések, szomszédolások hosszú láncolatává alakul. A gazdag, vörösbor-szószos, Miklós-napi gyümölcskenyérrel elsősorban a felnőtteket kínálják, de természetesen alkoholmentes változatban is elkészíthető.
Tipp: Másnapra lesz a legfinomabb a kenyér, így érdemes már december 4-én vagy 5-én megsütni.
Miklós-napi görög gyümölcskenyér
Hozzávalók:
A tésztához:
- 3 pohár minőségi búzafinomliszt
- 1 pohár extra szűz olívaolaj + a sütőforma kikenéséhez
- 2/3 pohár kristálycukor (lehet barna nádcukor is)
- Fél pohár mandulaliszt (kávédarálóban nagyon finomra darált mandula)
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 nagy csipet só
- Másfél teáskanál őrölt fahéj
- Fél teáskanál őrölt szegfűszeg
- 2 + fél teáskanál frissen reszelt narancshéj (kezeletlen narancs sárga héja)
- Másfél pohár frissen facsart narancslé
- Fél pohár Metaxa vagy más ízletes brandy, minőségi konyak. Alkoholmentes verziókba: fél pohár almalé vagy fehérszőlőlé.
Magvak, aszalt gyümölcsök a tésztába:
- Fél pohár durvára zúzott dió/mandula/kesidió/pisztácia
- Fél pohár aszalt piros szőlő (lehet vörösáfonya is)
- Fél pohár apróra vágott, aszalt füge
- Fél pohár apróra vágott, aszalt sárgabarack
- ízlés, elérhetőség szerint apróra vágott, aszalt gyümölcsök, pl. szilva
A vörösbor-szószhoz:
- 2 pohár minőségi, száraz vörösbor
- Fél-3/4 pohár cukor (nádcukor, kristálycukor, méz ízlés szerint)
- 4 egész szegfűszeg
- 2 rúd fahéj
- 1 csillagánizs
- 1 kezeletlen narancs reszelt héja
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- Egy kerek vagy hosszúkás gyümölcskenyér-formát kenjünk ki olívaolajjal, béleljünk ki sütőpapírral úgy, hogy a széleken legalább 5 cm maradjon.
- Szitáljuk egy tálba a száraz anyagokat: liszt, mandulaliszt, sütőpor, só, őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg. Keverjük ki, majd adjuk hozzá a frissen reszelt narancshéjat is.
- Egy tálban keverjük simára az extra szűz olívaolajat a cukorral. Adjuk hozzá a száraz anyagokat, majd a narancslevet és a konyakot. Keverjük simára a tésztát.
- A magvakat, aszalt gyümölcsöket keverőlapáttal finoman oszlassuk el benne.
- Öntsük a tésztát a kibélelt formába, helyezzük egy nagy tepsire és süssük előmelegített sütőben 60-80 percig (egy hústűvel ellenőrizzük, amikor tisztán húzzuk ki, kész).
- A sütőből kivéve 30 percig pihentessük a gyümölcskenyeret, mielőtt kifordítanánk a formából.
- Tálaljuk vörösbor-szósszal leöntve, frissen reszelt narancshéjjal.
Vörösbor-szósz:
A hozzávalókat öntsük egy lábasba, alacsony lángon kevergessük, amíg a cukor felolvad. Olykor megkeverve, alacsony lángon, csendesen forraljuk, míg a folyadék a felére redukálódik és besűrűsödik. Tálaláskor leszűrve csorgassuk a gyümölcskenyér-szeletekre.
DesszertTipp: Ha eleget készítünk belőle, a Miklós-napi gyümölcskenyérrel akár az egész ünnepi időszakra letudhatjuk a desszert-kérdést. Tároljuk becsomagolva, hűs, száraz helyen vagy hűtőben, tálalás előtt hagyjuk szobahőmérsékletűre felmelegedni, a vörösbor-szószt vagy (akár) narancssodót pedig gyorsan hozzákomponálhatjuk.