A számos amerikai ünnepnap között október 22-ének, a magvak és diófélék ünnepének tényleg van értelme: ráirányítja a figyelmet egy olyan minőségi, természetes táplálékforrásra, mely sajnos sokszor méltatlanul háttérbe szorul. Pedig életmódkutatások szerint azon közösségekben, ahol rendszeresen fogyasztanak olajos magvakat (diót, mandulát, napraforgót, kesut, pisztáciát…) általában magas az átlagéletkor, a koleszterinnel, vércukorszinttel, keringéssel, vérnyomással, szellemi funkciókkal kapcsolatos problémák pedig lényegesen kisebb arányban fordulnak elő.
A csonthéjasok persze nem önmagukban, hanem egy egészséges rendszer részeként vannak jelen a táplálkozásban, a Mediterráneum egyes részein például délutánonként aszalt gyümölcsöket és magvakat nassolnak, a durumtésztákat szintén őrölt magvakból (fenyőmag, mandula, pisztácia) készült pestókkal ízesítik, illetve több fogást (halak, saláták, hüvelyesekből készült krémek) pirított magvakkal szórnak meg.
A magfélék között vitathatatlanul az egyik legértékesebb a dió, mely kivételesen hatékony antioxidáns (gyulladásgátló), emellett gazdag növényi fehérjeforrás, ami ásványok egész arzenálját (kalcium, kálium, vas, réz, mangán, magnézium, cink, szelén) zárja magába. A népi hagyományok szerint várandós kismamáknak kifejezetten ajánlott diót fogyasztani, mert „akkor lesz jó a tejük”, valamint a diótól „okos lesz” a születendő gyermek. Utóbbi nem csupán a dióbél agyra emlékeztető formája miatt megalapozott, hanem azért is, mert a dió kivételesen magas „agyépítő” Omega-3 zsírsavakban. Szintén érdemes hangsúlyozni folsavtartalmát, ami, mint tudjuk, a várandósság alapvitaminja. Sokaknál az egészség mellett a szépség is nagy szerepet játszik a dió fogyasztásában, gazdag E-vitamin tartalma révén az értékes mag ugyanis ápolja, táplálja a hajat és a bőrt.
Az elfogyasztott mennyiséget tekintve magvakból, diófélékből – mint bármely más természetes „szupertáplálékból” – a visszafogottság és a rendszeresség a mérvadó. A dió értékeiből már napi pár szem (kibontott dióból egy kis maréknyi) biztosítja a kellő adagot – egészségügyi szempontból így, frissen, esetleg sütőben vagy száraz serpenyőben kissé megpirítva (akár zöldfűszerekkel megszórva) a legértékesebb.
Gyerekeknek, idősebbeknek a jó emészthetőség kedvéért pestóba őrölve vagy aprítógépben krémesítve is készíthetjük, akár ízes-zöldfűszeres, akár édes interpretációban (az egyik legismertebb szíriai, libanoni ételspecialitás egy fantasztikusan finom asztali krém, az ún. „muhammara”, melyet aprított vagy őrölt dióból és aleppói paprikából, köménnyel, chilivel, fokhagymával, gránátalma-melasszal, citromlével és olívaolajjal készítenek, lepénykenyérhez és sokminden máshoz kínálnak – érdemes az itthoni hozzávalókkal kísérletezni).
Az alábbi receptben pár szemnél ugyan több dió van, de olykor megengedhetünk magunknak egy kis lazítást, falatozást az indián nyár aranyló fényében:
Diós-szilvás őszi süti
(Készíthető hőálló nyelű serpenyőben vagy kerek sütőtálban.)
Hozzávalók 6-8 személyre:
- 6-7 db egészséges, friss szilva (lehetnek különböző fajták is)
- 3/4 pohár megtisztított dióbél
- 1/2 pohár szobahőmérsékletű vaj
- 1/2 pohár barna nádcukor (+ 1 evőkanál méz, ha édesebbre szeretnénk a tésztát)
- 2 evőkanál méz (a befejezéshez)
- 1 kezeletlen citrom lereszelt, sárga héja
- 1 teáskanál vaníliaesszencia
- 2 nagy, friss tojás
- 1 + 1/4 pohár búzafinomliszt
- 1 csapott teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A sütőformát vékonyan vajazzuk ki.
- Mossuk meg, magozzuk ki, vágjuk vékony szeletekre a szilvát.
- Aprítógéppel őröljük finomra a diót.
- Keverjük simára a vajat a cukorral, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat és keverjük könnyű, habosra.
- Szitáljuk bele a lisztet és keverjük simára – habosítani már nem kell.
- Adjuk a tésztához a sütőport, a citromhéjat, a vaníliaesszenciát és a csipet sót is.
- Végül keverjük el benne a finomra őrölt diót. Elég sűrű, masszív tésztát kapunk.
- Öntsük a tésztát a kivajazott serpenyőb vagy sütőtálba, a tetejét igazítsuk el.
- Kívülről befelé haladva, az óramutató járásával megegyező irányban helyezzük rá a szilvaszeleteket.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-50 perc alatt aranybarnára sül (30 perc elteltével mindenképp nézzünk rá). Akkor van kész, ha egy hústű tisztán jön ki a közepéből.
- Mézes topping: icipici víz hozzáadásával melegítsük fel a mézet a mikróban és kenjük át vele a sütőből épp kivett diós-szilvás süti tetejét. Extra fényes, exra finom lesz!