Régióválasztó
Akcióink régiónként változnak, ahhoz hogy a lakóhelyed szerinti akciókat megkapd kérlek add meg a településed nevét vagy irányítószámod.

Őszi flört „flannal”

A lenyűgöző flannál nincs jobb módszer arra, hogy egy hangulatos őszi gasztrorandevún elbűvöljük választottunkat. Bár a római korból származó finomság ma elsősorban Franciaországban, Spanyolországban, Közép- és Dél-Amerikában kedvelt, pár minőségi hozzávalóból, egyszerű, pontos eljárással bárki elkészítheti: nem fog kudarcot vallani.

A fenséges sült krém neve a középkori latin „fladōn-em”-ből származik, mely az ófelnémet „flado”-ból ered és egyszerűen lapos süteményt, lepényt jelent. A kezdetek kezdetén állítólag úgy jött létre, hogy a rómaiak, akik elsőként háziasították a csirkét, a hirtelen előállt tojástöbbletet szerették volna hasznosítani – és itt jönnek a képbe természetesen a görögök, merthogy ki mástól tanulhatták volna el a tojás gasztronómiájának művészetét, mint tőlük? A Római Birodalom bukását a flan sértetlenül vészelte át, sőt, egyre inkább felvirágzott, különösen az andalúziai mórok több száz éves jelenlétének és a délkelet-ázsiai, amerikai hódításoknak köszönhetően, amikor új ízekkel, egzotikus fűszerekkel, köztük vaníliával gazdagodott.

Napjaink klasszikus flanja a tojás-tej-vanília szentháromság jegyében született az elmúlt évszázadok során a real.hu „Szezon” rovatában már tárgyalt angolkrém és a custard közeli, valamint a lotaringiai pite (quiche) távoli rokonaként. Elsősorban desszertként él a köztudatban, de ez nem volt mindig így: az édes (mandulás, mézes, később vaníliás, karamelles, fahéjas) verziókon túl mind a római, mind a középkorban készítették friss sajtokkal, leveles zöldségekkel, zöldfűszerekkel és hallal is, főleg böjti időszakban. A recept gasztroszakértők szerint az Újvilágba, egész pontosan Mexikóba Hernán Cortés spanyol felfedező révén jutott, és az idők során hatalmas népszerűségre tett szert: egész Közép- és Dél-Amerikában máig a virtuóz – kávés, csokis, kókuszos – mexikói flanok a legkedveltebbek, az ínyencség az ország egyik legnagyobb ünnepe, a Cinco de Mayo (május 5-e) elengedhetetlen kelléke.

Klasszikus flan 6 személyre

Hozzávalók:

 • 4 nagy, friss tojás
 • 5 dl teljes, zsírdús tej
 • 2,37 dl (1 pohár) víz
 • 2 teáskanál vaníliakivonat
 • 15 dkg barna nádcukor
 • 1 csipet 

Elkészítés:

 1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
 2. Vastag falú lábasban keverjük össze a cukor felét és a víz negyedét. Folyamatosan kevergetve melegítsük alacsony lángon, míg a cukor felolvad és sziruppá válik.
 3. Vegyük közepesre a lángot és olykor megkeverve főzzük készre a karamellt (kb. 10 perc). Fövés közben hagyjuk csendesen forrni, a lábasra ragadt széleket pedig hideg vízbe mártott konyhai ecsettel söprögessük vissza.
 4. A kész, folyékony karamellt osszuk szét 6 db ramekinben (porcelán szufléformában) úgy, hogy a formák alját-oldalát a lehető legjobban befedje. A formák aljában kb. 0,5 cm karamell gyűljön össze.
 5. A ramekineket helyezzük mély tepsibe vagy sütőtálba, amit majd vízzel is meg tudunk tölteni.
 6. A tej másik felét egy lábasban keverjük össze a maradék cukorral. Alacsony lángon melegítsük, míg a cukor felolvad. Közben a tojásokat egy keverőtálban verjük habosra (alacsony fokozaton használjuk a robotgépet).
 7. felvert tojáshoz – szintén alacsony fokozaton dolgozva – kisebb adagokban keverjük hozzá a langyos, cukros tejet. Amikor sima és homogén, tegyük bele a vaníliakivonatot és a csipet sót is.
 8. A flan-alapot konyhai szűrőn át szűrjük az előkészített, mély tepsibe helyezett ramekinekbe. Végül a tepsit vagy sütőtálat töltsük fel forró vízzel a ramekinek feléig.
 9. Süssük a flant előmelegített sütőben addig, míg a krém közepe épphogy megszilárdul (kb. 50 perc). Ekkor vegyük ki a tepsit a sütőből, a ramekineket a vízből kiemelve helyezzük konyhapultra, legalább 30 percre hűlni. Ezután tegyük őket hűtőbe és hűtsük a flant 4 órán vagy akár 1 éjszakán át. Ha minden jól ment, a széleket késsel kicsit meglazítva, a krémet desszertes tányérra borítva, akár pár szem pirosgyümölccsel, citromlevéllel díszítve tálalhatjuk is – és fogadhatjuk a gratulációkat.