Régióválasztó
Akcióink régiónként változnak, ahhoz hogy a lakóhelyed szerinti akciókat megkapd kérlek add meg a településed nevét vagy irányítószámod.

Relax karácsony gasztrokreativitással

Sokunk karácsonyát aranyozzák be a kelt tészták, és ahogy nálunk a diós, mákos sütiköltemények, úgy Skandináviában fahéjas tekercs nélkül elképzelhetetlen az ünnep. Svédországban például a fahéjas csigának (kanelbulle) kifejezett kultusza van: ha úgy tartja kedvünk, megállhatunk az alapoknál és süthetjük a könnyű kelt tésztát a lenti képen látható módon, egymáshoz tapasztott tekercsekként, vagy, amennyiben elkapott minket a gasztroláz, megpróbálkozhatunk exkluzív hópehelykaláccsá formázni a művet a lenti recept szerint.

A fahéjas hópehelykalács nemcsak a látvány miatt különleges: a szirmok hajtogatásában van valami pihentető és felemelő, akár családtagjainkat is felkérhetjük egy-egy pehely megalkotására. Időzítését tekintve a süti ideálisan december 25-én reggel vagy délelőtt, karácsonyi brunch keretében kerül az asztal közepére, hogy mindenki szabadon „rávethesse” magát.

A meghitt offline pillanatok – mint a hópehelykaláccsal való foglalatoskodás – technokrata korunkban hihetetlenül felértékelődnek. Bár minden percben ömlik ránk az információ a világban zajló problémákról és krízisekről, a történelem egészét tekintve az emberiség soha nem élt békésebben, egészségesebben, mint most. A Föld lakói többségének 2020-ban számtalanszor nagyobb esélye lesz arra, hogy az egészségtelen táplálkozás, a mozgáshiány és a mértéktelen cukorfogyasztás miatti betegségekben haljon meg, minthogy bármilyen erőszakos esemény, terrortámadás vagy háború áldozatává váljon.

fizikai egészséget tekintve a világ a 20. századtól kezdve több fantasztikus felfedezés (penicillin, antibiotikumok, védőoltások) révén példátlan fejlődésnek indult, a folyamatos kutatásnak és innovációnak köszönhetően, az info- és biotechnológia összekapcsolódása révén ma pedig már a genetikai alapú, személyre szabott egészségügy az irány. A fitness okoseszközök, lépésszámlálók és azon applikációk, melyek segítségével akár leolvashatjuk a boltban egy-egy termék összetételét, hozzáadott cukor-, só- és zsírtartalmát, nagy segítséget jelenthetnek egy nívósabb, egészségesebb élet felé. Mint köztudott, születéskor várható élettartamunk folyamatosan nő, így, ha teszünk egészségünkért, 50-es, 60-as, vagy akár 70-es éveinkben is vígan vallhatjuk: miénk a világ!

Azonban, bármilyen jó állapotban vagyunk fizikailag, a technokorszakkal mentálisan is fel kell venni a ritmust, és ez nagy kihívás. Rugalmasan kellene adaptálódnunk egy fénysebességre kapcsolt világhoz: egy-egy trend lényegét sokszor még fel sem fogtuk, már felváltja egy másik, amit át kellene látnunk, például azért, hogy érdemben tudjunk reagálni a gyerekeinket foglalkoztató kérdésekre és meg tudjuk őket védeni a felmerülő veszélyektől.

Üresjáratok nélkül azonban feltöltődni sem lehet, mentális egészségünk szempontjából ezért rendkívül értékesek azok a pillanatok, amikor beáll a csend, nincsenek információk, nem pittyegnek a mobilok. Az együtt töltött esték, hétvégék, ünnepek biztos pontként, menedékként szolgálhatnak mindannyiunk számára, amikor megpihenhetünk, szellemileg kitisztulhatunk, és csak úgy lehetünk. Pszichénknek hatalmas szüksége van a „semmire”, hogy legyen miből meríteni, amikor újra mindennapi üzemmódba kapcsolunk.

A real.hu „Szezon” rovata nevében ezzel a relaxáló, családi, baráti megosztásra hivatott hópehelykaláccsal szeretnénk kellemes offline ünnepeket kívánni mindenkinek:

Karácsonyi hópehelykalács whiskys karamellöntettel

Hozzávalók a tésztához:

 • 2,5 dl zsírdús, teljes tej
 • 7 gramm száraz vagy 21 gramm friss élesztő
 • 1 evőkanál méz
 • 2 nagy, friss tojás, felverve
 • 4 evőkanál olvasztott vaj (1 ek vaj = 14,18 gramm)
 • 42-48 dkg minőségi búzafinomliszt
 • 2 csipet 

Hozzávalók a töltelékhez:

 • 6 evőkanál meleg, de nem olvadt vaj
 • 10 dkg barna nádcukor
 • 2 evőkanál őrölt fahéj

Hozzávalók a whiskys karamellöntethez:

 • 10 dkg sötétbarna nádcukor
 • 6 evőkanál szobahőmérsékletű vaj
 • 4 evőkanál whisky
 • 1-1,2 dl tejszín (20% zsírtartalmú megfelel)
 • 2 teáskanál vaníliaesszencia

A sütéshez szükséges még: 1 db, 2 evőkanál tejjel vagy vízzel felvert tojás

(Megj.: a recept cukortartalmát némileg csökkentettük, de akár még többet is el lehet belőle venni, ill. édesítőszerrel helyettesíteni.)

A tészta elkészítése:

 1. Egy nagy keverőtálban, robotgéppel, közepes fokozaton dolgozzuk össze a tejet, a vajat, az élesztőt, a mézet, a sót, és 42 dkg búzafinomlisztet. Keverjük addig, míg a tészta leválik az edény falától. Kissé ragadósnak kell lennie, de ha túlságosan az, adjuk hozzá a maradék 6 dkg lisztet is.
 2. A tésztát enyhén lisztezett felületen gyúrjuk át, majd alakítsuk labdává. Vékonyan vajazzunk ki egy edényt, tegyük bele, takarjuk le fóliával és langyos helyen kelesszük addig, míg mérete meg nem duplázódik (kb. 1 óra).
 3. A kelesztés vége felé készítsük el a tölteléket: a meleg vajat a nádcukorral és a fahéjjal keverjük simára egy tálban.
 4. A duplájára kelt tésztát borítsuk lisztezett deszkára. Üssük át (ököllel egy ütés a közepébe), majd gyúrjuk újra labdává. Válasszuk 4 részre, ezeket nyújtsuk 25 cm átmérőjű korongokká. Az első korongot helyezzük sütőpapírra, kenjük meg a töltelék 1/3-ával, majd folytassuk ugyanezt a többi koronggal is (a töltésnél a tészták szélénél 1,5 cm-t hagyjunk szabadon). Miután az utolsó korongot felhelyeztük, tegyünk egy 5 cm átmérőjű vizespoharat a tészta közepébe, segítségként a vágáshoz (valamint ez lesz a hópehely közepe is).
 5. A tészta kivágása: a megtöltött tésztalapokat először vágjuk 4 egyenlő „háromszögre”, majd ezeket megfelezve 8-ra, végül ezeket is megfelezve 16-ra. Ha kész, a vizespoharat távolítsuk el a közepéből.
 6. Hajtogatás, tekerés: 2 háromszög végét fogjuk meg, egymástól eltérő irányban tekerjük meg kétszer, majd a végeket tapasszuk össze: csodaszép hópehelyszirmot kapunk. Ismételjük meg a többi háromszöggel is, míg 8 fantasztikus szirom lesz a végeredmény.
 7. A kész hópelyhet fedjük le fóliával és langyos helyen kelesszük még legalább 1 óráig, vagy, ha van időnk, tegyük hűtőbe 1 egész éjszakára (végig maradjon sütőpapíron).
 8. Sütés: melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A fahéjas hópelyhet kenjük meg 1 db, vízzel vagy tejjel felvert tojással. Sütőpapírral együtt tegyük tepsire, süssük 15 percig, majd vegyük ki és kanalazzuk rá a fahéjas szószt, ami süléskor esetleg kifolyt belőle. Tegyük vissza és süssük még 15 percig, szép aranybarnára.
 9. Tálalás előtt tegyük a sötétbarna nádcukrot, a puha vajat és a tejszínt egy kis lábasba, közepes lángon, folyamatosan kevergetve forraljuk fel, majd főzzük 3-4 percig. Vegyük le a tűzről, keverjük el benne a whiskyt és a vaníliaesszenciát.
 10. A felejthetetlen (mert biztos az lesz) hópehelykalácsot kínáljuk langyosan, whiskys karamellöntettel meglocsolva.