A fess hónapos retek színt, életet visz az ételbe!
Gyermekkorunkban sokunk számára a tavasz eljövetelét az jelentette, amikor a pirosló retek végre felbukkant az uzsonnástáskákban. Bár relatíve kevés szó esik róla, különböző fajtáit (nyári, őszi, téli, hónapos) az ókortól kezdve termesztik, fogyasztják, nem véletlenül. Értékes vitamin- (C, B2, B3, B6, B9, K) és ásványforrás (kálium, réz, mangán, magnézium, foszfor, cink, kalcium), emellett rostokban gazdag, ízét és (kutatások szerint) antibakteriális, gombaölő hatását a hagymafélékhez hasonló illóolaj-tartalmának, valamint egy bizonyos fehérjének (RsAFP2) köszönheti.
A retket régen gyógyszerként használták, B-vitaminjai közül a B2-t (riboflavin) a migrén ellenszereként tartják számon. Az indiai ájurvédikus orvoslásban gyulladáscsökkentőként: torokgyulladás, epebajok, emésztési problémák kezelésére ajánlják, emellett lázat csillapítanak vele. Közeli rokonai a brokkoli, a rukkola, a leveles kel, a karfiol, a káposzta. Kedvencünk, a hónapos retek a káposztafélék családjába tartozik, a retek (Raphanus sativus) egy termesztett változata. Hideg- és fagytűrő, így korán elvethető, növekedési ideje kb. 55-60 nap.
Hozzászoktunk, hogy a retket nyersen fogyasztjuk – ami nagyon jó, mert így minden hőérzékeny vitaminjához hozzájut a tápanyagra éhes szervezet –, de korántsem ez az egyetlen elkészítési mód. A hőre nem érzékeny, zsírban oldódó vitaminok (A, D, K, E) forrásait adó zöldségeket, gyümölcsöket nevükből adódóan nyugodtan főzhetjük, süthetjük, párolhatjuk, így sokszor még koncentráltabb formában részesülünk értékeikből – példa erre a sütőtök, a sárgabarack, a paradicsom, a sárgarépa és az édesburgonya: összességében az intenzív narancs és vörös színű, karotinoidokban gazdag növények. (Egy finom, hosszan főtt paradicsomszósz koncentráltabb likopinforrás, mint a nyers paradicsom, ami viszont C-vitaminban gazdag). Hogy minden vitamint megkapjunk, érdemes hőkezelés után, a C és B-vitaminok pótlására némi friss, üde zöldfűszerrel vagy akár magával az apróra vágott nyers retekkel megszórni az ételt. Szükséges valamilyen természetes, egészséges zsiradék is a teljességhez (nyersen sajtolt magolaj, minőségi vaj), hogy a zsírban oldódó tápanyagokat kellően hasznosítani tudja a szervezet.
Ropogósra sült retek
Hozzávalók:
- 2 csokor friss hónapos retek, megtisztítva (a különböző fajtájú-színű retkek remekül festenek)
- 2-3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 2 evőkanál minőségi vaj
- 1-2 csipet só (lehetőleg nagyszemű tengeri)
- 1 teáskanál frissen facsart citromlé
- A tálaláshoz tavaszi zöldfűszerek: snidling/bazsalikom/petrezselyem, ízlés szerint valamilyen friss, fehér sajt, pirított magvak, pár csepp nyersen sajtolt magolaj (pl. őrségi tökmagolaj), és 1-2 szelet ropogós, teljes kiőrlésű kenyér
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 220 fokra.
- A megtisztított retkeket vágjuk félbe, egy tálban forgassuk össze az olívaolajjal.
- Terítsük őket vágott felükkel lefelé egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Hintsük meg némi durva szemű tengeri sóval.
- Olykor átforgatva, megrázogatva süssük ropogósra a retket a sütőben (kb. 18-20 perc).
- Ha kész, egy vastag falú lábasban olvasszuk fel a vajat, majd folyamatosan kevergessük, míg karamellizálódik és szép aranybarna színű lesz. Vigyázzunk, ne égjen meg. Ízesítsük közben kevés sóval.
- Amikor kész, vegyük le a tűzről és a forró, aranybarna vajba csavarjuk bele a friss citromlevet. Visszafogottan borsozhatjuk is, lehetőleg frissen őrölt fehérborssal.
- A sütőben ropogósra sült retket öntsük egy mélyebb tálba, csorgassuk rá a vajat, forgassuk össze. Hintsük meg friss zöldfűszerekkel, pirított magvakkal. (Ha egy nagyobb serpenyőt használunk a vaj elkészítéséhez, ebben is elvégezhetjük az utolsó simításokat.)
Gasztrotipp: a retek üde, natúr íze remekül érvényesül a fenti receptben, de aki egy kicsit még bolondítaná, természetesen sütheti együtt zöldfűszerekkel, pl. rozmaringgal, a vajba pedig citromlé helyet jöhet 1 evőkanál balzsamecet, 1 evőkanál zamatos magos mustár és ugyanennyi méz (a tengeri só és a frissen tört fehérbors mellé)… Életteli tavaszi gasztroélményeket!