Fedezd fel a sütőtök legédesebb oldalát!
Fejleszti a látást, ápolja a bőrt, immunerősítő, hatékony gyulladáscsökkentő antioxidáns, mivel a benne lévő cukrok rostokkal párosulva lassabban szívódnak fel, jó hatással van a vércukorszabályozásra, kíméli az inzulinháztartást – és hosszan sorolhatnánk még, miért jó a sütőtököt szezonjában beilleszteni a táplálkozásba.
A „sütőtök” valójában egy népes növénycsalád, a tökfélék (Cucurbitaceae) képviselője, a faj a világ egyik legrégebben – régészeti leletek szerint kb. 10000 éve – termesztett alapélelmét adta és adja máig (a kukoricával és a babfélékkel együtt) Közép-Amerikában és az Andok térségében. Afrikában a tökfélék helyi, őshonos változatából (Lagenaria) ivóedényeket, dísztárgyakat, hangszereket is készítenek, a lágy gyümölcshúst pedig a közép-amerikai fajtákhoz hasonlóan fogyasztják.
A tökféléknek hagyományosan nemcsak a húsát, hanem zsenge hajtását is felhasználják vitamindús salátákba, persze a gyümölcshús és a mag az, amiről igazán híres a természet e különleges tápanyagbombája. A sütőtök és rokonsága ugyanis igen gazdag bőr- és látásjavító, gyulladásgátló A-vitaminban, karotinokban, luteinben és zeaxantinban, emellett tartalmaz C, E és B6-vitamint, niacint (B3-vitamin), tiamint (B1-vitamin) folsavat (B9 vagy M-vitamin) és pantoténsavat (B5-vitamin). Ásványokban szintén bővelkedik: a magnézium, kálium, mangán, réz, foszfor, kalcium és növényi vas kiváló forrása.
Mivel tele van zsírban oldódó A, E-vitaminnal és karotinokkal, a sütőtöknek nem árt a hőkezelés, sőt, nyugodtan süthetjük, grillezhetjük, pürésíthetjük, turmixolhatjuk levesnek, de mivel hőérzékeny vitaminjai (C,B) a hőkezelés révén sérülnek, a kész kompozíciót érdemes valamilyen nyers, C és B-vitaminban gazdag zöldfűszerrel, frissen facsart narancs/citrom/lime-lével, citromfű-levélkével tálalni, így nemcsak a tápanyagtartalom lesz teljes, de a látvány is felébreszti az érzékeket. A tökfélék egyik legnagyobb értéke, a hidegen sajtolt (őrségi) tökmagolaj pedig bármilyen fogás dísze lehet: valóságos életelixír, amiből elég pl. a narancsos sütőtökleves tetejére cseppenteni, hogy előcsalogassa és a szervezet számára jobban hasznosíthatóvá tegye a tök értékes vitaminjait. Az esszenciális egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak, vitaminok és ásványok egész arzenálját magába záró olajat nem véletlenül hívják hazánk „zöld aranyának”.
Édes-tüzes sütőtökkrémleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg sütőtökhús, kockákra vágva
- 2-3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 evőkanál apróra vágott, friss vagy szárított kakukkfű
- 1 nagy, édes sárgarépa, felkarikázva
- 1 nagy, fehér főzőhagyma, finomra vágva
- 3-4 gerezd fokhagyma, összezúzva
- 1 evőkanál barna nádcukor
- 1 teáskanál őrölt kurkuma
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 2 édes narancs + fél citrom frissen facsart leve
- 5 dl forró víz, melyben fél zöldségleves-kockát (vagy pár csipet Vegetát) oldottunk fel
- Frissen őrölt feketebors és só
- Pár csipet csípős pirospaprika vagy chilipehely a tálaláshoz
- Friss joghurt, petrezselyem, hidegen sajtolt tökmagolaj, magos kenyér a tálaláshoz
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
- A sütőtök-kockákat terítsük sütőpapírral kibélelt tepsibe, locsoljuk meg olívaolajjal, szórjuk meg őrölt borssal, köménnyel és kakukkfűvel. Süssük puhára (kb. 25 perc).
- Egy nagyobb lábasban, kevés olívaolajon kezdjük el dinsztelni a hagymát, majd tegyük hozzá a fokhagymát és a sárgarépát. Kevergessük, hogy ne égjen le. Mikor félpuha, szórjuk meg 1 evőkanál barna nádcukorral és kevergetve pirítsuk-karamellizáljuk. A végén tegyük hozzá az őrölt köményt és a kurkumát is.
- A karamellizált, fűszeres hagymához és sárgarépához öntsük hozzá a zöldségalaplevet. Alacsony lángon, kevergetve hagyjuk összeforrni.
- A kész sütőtököt borítsuk a lábasba, kevergetve főzzük pár percig, majd botmixerrel pürésítsük a kívánt állagúra.
- Véglegesítsük a fűszerezést: só, ha szükséges, kurkuma, kömény, feketebors (ha szükséges).
- Zárjuk el a gázt, hagyjuk a levest pár percig hűlni, majd keverjük el benne a frissen facsart narancs + citromlevet. Ismét hagyjuk az ízeket egy kicsit összeérni.
- Tálaljuk tüzes pirospaprikával (vagy chilivel) megszórt, hűs joghurttal, pirított tökmaggal, pár csepp tökmagolajjal, petrezselyemlevéllel és akár egy kandírozott narancshéjjal. Melengető őszi ízélményeket!
Gasztrotipp1: jól illik a sütőtökhöz a gyömbér, a szerecsendió, a pirított dió és a méz is, azonban egy interpretációba csak 1-2 jól megválasztott fűszert használjunk.
Gasztrotipp2: tálaláskor a leves krémességét pirított magvakkal, friss zöldfűszerekkel, akár ropogós csírákkal hangsúlyozhatjuk.