Régióválasztó
Akcióink régiónként változnak, ahhoz hogy a lakóhelyed szerinti akciókat megkapd kérlek add meg a településed nevét vagy irányítószámod.

Szárazon a legédesebb élmény: pezsgőkoktélok házilag

A klasszikus pezsgőkoktélokban közös, hogy – mivel némi édes/gyümölcsös aromájú hozzávalóval egészülnek ki –, kizárólag ropogósan száraz pezsgőből, bizonyos esetekben proseccóból készülnek. Érthető, mivel a komplex, édes komponenst csak egy friss, száraz pezsgő tudja ellensúlyozni és a harmóniát megteremteni annak érdekében, hogy valóban „pezsgő”, és ne bódult élményben legyen részünk. Tökéletes alapja a könnyű pezsgőkoktéloknak a világszerte legelterjedtebb száraz pezsgőfajta, a „brut”, mely literenként 12 grammnál kevesebb cukrot tartalmaz – ízlés szerint akár még szárazabb, „extra brut” irányba is elmehetünk.
Hazánkban száraz pezsgőből remek a választék, a kihívás inkább az, hogy friss gyümölcs vagy nagyon drága gyümölcslikőr hiányában is élvezhessük az ünnepi koktélok üdítő eleganciáját.

MixerTipp: a koktélok készítése előtt a pezsgőt, a poharakat és a hozzávalókat (gyümölcsesszencia, gyümölcspüré, gyümölcslikőr) is hűtsük be, természetesen nem mélyhűtőben.

Kir Royal

Talán a leghíresebb pezsgőkoktél, mely nevét Félix Kirről, a franciaországi Dijon polgármesteréről kapta. Monsieur Kir a második világháború után aktívan népszerűsítette a ma „Kirként” ismert italt, a Kir Royal ősét. A Kir száraz fehérborból és egy Crème de Cassis nevű, mesés feketeribizli-krémlikőrből álló, máig népszerű aperitif-koktél, mely régebben még 1/3 mennyiségű ribizlilikőrt tartalmazott, napjainkban azonban már csupán 1/10-et ír elő a hivatalos recept (bár Franciaországban ennél kissé többet használnak).

Kir Royal annyiban különbözik a Kirtől, hogy bor helyett száraz pezsgővel öntjük fel a pezsgős flőte aljába készített, mindössze 1 evőkanálnyi feketeribizli-krémlikőrt. A „krém” előtag a likőr sűrűségére és cukortartalmára utal, ami a Crème de Cassis esetében kivételesen magas: 400 gramm cukor/liter. A klasszikus Kir Royal készítésekor ezért igen fontos betartani a hivatalos arányt: 9 cl behűtött francia champagne vagy más területről származó száraz pezsgő, 1 cl feketeribizli-krémlikőrre öntve, finoman megkeverve. (A Crème de Cassis 15%, a száraz pezsgő 12% alkoholtartalmú: vegyük figyelembe a fogyasztásnál.)

Kir Royal-variációk:
– Kir Impérial: feketeribizli helyett a pezsgő a nem kevésbé varázslatos „Chambord” nevű, fekete és vörös málnából, valamint különféle fűszerekből készült likőrrel egyesül.
– Kir Royal à la Pêche: feketeribizli helyett őszibarack-krémlikőrt használunk.
– Kir Royal à la Mûre: feketeribizli helyett feketeszeder-krémlikőrt (Crème de Mûre) használunk.
– Kir Pétillant: pezsgő helyett száraz habzóborral készül a koktél.
– Cidre Royal: fehérbor/pezsgő helyett szénsavas almaborral (cider/cidre) és egy kevés Calvados-szal kombináljuk a feketeribizli-likőrt.

Koktélpraktikák: finom pezsgőkoktélokat drága Crème de Cassis vagy Chambord nélkül is készíthetünk
– Friss gyümölcs hiányában jelenleg fagyasztott málnát vagy feketeribizlit, minőségi befőttet vagy akár magas gyümölcstartalmú ribizli/málna dzsemet használhatunk. A gyümölcsöt turmixgépben, a dzsem esetében kevés víz hozzáadásával, alacsony fokozaton keverjük simára, majd egy fakanál segítségével konyhai szitán is nyomjuk át: sima, sűrű „gyümölcsesszenciát” kapunk.
– A gyümölcsesszenciát és a brut-pezsgőt hűtsük be.
– Felhasználáskor a szintén behűtött pezsgőspoharakba 1 evőkanál gyümölcsesszenciát teszünk, majd felöntjük a pezsgővel, finoman megkeverjük. Díszíthetjük a koktélt pár szem félig fagyott állapotban lévő pirosgyümölccsel is.

KoktélTipp1: amennyiben be tudunk szerezni valamilyen minőségi, az általunk készített gyümölcsesszenciával harmonizáló ízű pirosgyümölcs-likőrt, akkor ezzel keverjük be a gyümölcsesszenciát 1/3 rész likőr, 2/3 rész esszencia arányban, így hűtsük be. Felhasználáskor tegyünk 1 evőkanállal a pezsgő alá, majd óvatosan keverjük fel.

KoktélTipp2: ha van kedvünk és időnk a pezsgőkoktéllal való játszadozásra, a gyümölcsesszenciát úgy is elkészíthetjük, hogy előző nap (a fagyasztott gyümölcs esetében ízlés szerint némi barna cukorral) felfőzzük, majd szitán átnyomjuk, így remekül koncentrálódnak az ízek. A gyümölcsesszenciát szilveszter estig hűtőben tartjuk.

KoktélTipp3 – őszibarackos pezsgőkoktél: mivel friss, zamatos őszibarackot most nem lehet kapni, muszáj a befőttek között válogatni. Őszibarackos pezsgő vagy prosecco-koktélhoz – itt elsősorban sokak nyári kedvencére, a híres, velencei „Bellinire” gondolunk – kizárólag a fehér húsú őszibarack a megfelelő, amit nagylyukú reszelőn lereszelünk, majd szitán is átnyomunk (a hagyomány szerint nem szabad a gyümölcshúst turmixolni, mert roncsolja az ízeket). Az így kapott gyümölcspürét közel fagyott állapotúra hűtjük: ő kerül a friss, ropogós északolasz prosecco alá.

A klasszikus Bellini arányai: 1 rész őszibarackpüré + 2 rész jól behűtött prosecco, lehetőleg prosecco „spumante” (a száraz olasz habzóborok közül a legtartósabban buborékos változat), finoman elkeverve egy behűtött pezsgőspohárban. Az aranylóan barackos Bellini-szín érdekében sokan leheletnyi málnaesszenciával bolondítják az őszibarackpürét – az árnyalat rendkívül fontos, ugyanis a koktélt valamikor 1934 és 1948 között alkotta meg Giuseppe Cipriani, a legendás velencei Harry’s Bar (Hemingway egyik kedvenc helye) tulajdonosa, ihletője pedig a velencei reneszánsz festő, Giovanni Bellini egyik festményén egy szent köpenyének pinkes-barackos színe volt… (Megj.: ha pezsgőből készítjük a koktélt, elegáns, visszafogott ízűt használjunk, mert a dús, karakteres pezsgők nem illenek a Bellinihez.)

Felejthetetlen gasztroélményeket, pezsgő új évet mindenkinek!