Régióválasztó
Akcióink régiónként változnak, ahhoz hogy a lakóhelyed szerinti akciókat megkapd kérlek add meg a településed nevét vagy irányítószámod.

Szilva, mi szem-szájnak ingere

Lendülj formába a szezon gasztrosztárjával!

Szilván általában a boltokban kapható „Prunus domesticát” (európai szilvát) értjük, a növény családfája azonban jóval bonyolultabb ennél: van óvilági és újvilági ága, valamint számos rokona, köztük a japán szilva, a cseresznyeszilva, a kajszibarack és a kökény.

szilva frissen és aszalva is remek egészségügyi hatásokkal bír, itt az alkalom, hogy profitáljunk belőlük:

  • Ásványokban, vitaminokban, rostokban gazdag – az aszalt szilvában egy árnyalattal még jobban koncentrálódnak a tápanyagok, mint a nyers gyümölcsben, ami picit magasabb gyümölcscukor- és kalóriatartalommal is jár.
  • A szilva remek forrása az A, K és C-vitaminnakkáliumnak, réznek, mangánnak, az aszalt változatban emellett B-vitaminok és foszfor is van. Az aszalt szilva K-vitamin, rost- és ásványtartalma súlyarányosan szintén kissé meghaladja a nyers gyümölcsét.
  • Ismert emésztőrendszeri hatásait rosttartalmának, valamint a „szorbitol” nevű cukoralkoholnak köszönheti. Amennyiben étrendünkben kellően jelen vannak a rostok – gyümölcsök, zöldségek, magvak, hüvelyesek, teljes kiőrlésű péksütemények – és elég folyadékot is iszunk, anyagcsere-működésünk optimális lesz, függetlenül attól, hogy eszünk-e szilvát vagy nem. Mégis vétek lenne kihagyni étrendünkből e remek gyümölcsöt, ugyanakkor az egyszerre elfogyasztott mennyiségre figyeljünk.
  • Antioxidánsok tekintetében a szilva igazi nehézbombázó: hatékonyan segíti a gyulladások megelőzését a szervezetben. E jó tulajdonsága sok mindenre: ízületekre, szív- és érrendszerre is kihat.
  • Antioxidáns-tartalmának fő forrásai azon természetes polifenolok (elsősorban növényi eredetű hatóanyagok), melyekből súlyarányosan kétszer annyit tartalmaz, mint pl. a nektarin vagy az őszibarack. Köztudott, hogy a gyulladások megelőzésében ezen aktív növényi összetevők főszerepet játszanak.
  • Polifenoljai között érdemes kiemelni az antocianinokat, e pigmentek okozzák a növények bordó, mélyvörös, kék színét, valamint különböző védelmi funkciókat látnak el, pl. a fotoszintézisben érintett szöveteket védik a napsugárzás káros hatásaitól (amik a szabad gyökök kialakulásáért is felelősek).
  • A szilva és az aszalt szilva említett rosttartalma nemcsak az emésztést serkenti, de a vércukorszintet is segít stabilizálni (mely egyébként minden, magas rosttartalmú növényre igaz). A rostok lassítják a cukor felszívódását a szervezetben, így segítenek elkerülni a vércukorszint „jojózását”. Ezért is szükséges minden étkezésnél biztosítani a kellő rostbázist nyers, párolt, sült, grillezett formában. (A másik fontos aspektus a bélrendszer tisztítása és a gyulladáscsökkentés.)
  • Több kísérlet kimutatta, hogy a naponta rendszeresen fogyasztott, aszalt szilvából készült dzsúz (+ pár szem egész aszalt szilva) vérnyomáscsökkentő és LDL-koleszterin-csökkentő hatású.
  • Egyes kutatások szerint a szilva hatóanyagai támogatják a csontok egészségét, segítenek megelőzni a csontritkulást, ill. visszafordítani a folyamatot. Még nem tisztázott, hogy pontosan hogyan, de a gyümölcs (főleg az aszalt) gyulladásgátló antioxidáns-tartalma, valamint K-vitamin, magnézium, foszfor és kálium-tartalma mindenképp szerepet játszik benne.

Gasztrotippek szilvához:

Reggeli mákos-szilvás zabkása friss szilvalével, apróra vágott aszalt szilvával

Igazi napébresztő energiabomba tele vitaminnal és ásványokkal, lassan felszívódó cukrokkal a kellő szellemi, fizikai fittségért. A darált mák (a mák kivételes kalciumtartalma révén) csontjaink karbantartásához járul hozzá. A kompozíció magas rosttartalma áttisztítja a bélrendszert, gondoskodik az optimális anyagcseréről, védi a szervezetet a gyulladások ellen.

Elkészítése: masszív, jó minőségű, nagy szemű zabpelyhet tegyünk fel kétszeres mennyiségű hideg vízbe, közepes lángon főni. Tehetünk mellé 1 fahéjrudat is. Többször kevergessük meg, a víz forrásától számítva 4-5 perc alatt kész. Hagyjuk langyosra hűlni.

Szilvaturmix: a feldarabolt friss és aszalt szilvát vitamindús piros gyümölcslével (lehetőleg hozzáadott cukor nélkülivel) vagy hideg gyümölcsteával turmixoljuk össze. Az aszalt szilvát előzőleg be is áztathatjuk a gyümölcslébe. Ha kész, a szilvaturmixot keverjük a zabkásához, ízesíthetjük reszelt citromhéjjal, pici mézzel, frissen facsart citromlével. Végül adjunk hozzá 1-2 evőkanál finomra darált mákot, szórjuk meg apróra vágott aszalt szilvával (vagy akár vörösáfonyával).

 

Időhatékony verzió: nem muszáj a kását megfőzni, összeállíthatjuk a kompozíciót nyers zabpehelyből is előző este, hűtőbe téve reggelre tökéletes állagú lesz.

Extragyors: reggel beleöntünk mindent az aprítógépbe, alacsony fokozaton keverve elkészítjük a szilvaturmixot, majd hozzáadjuk a száraz zabpelyhet és vele is mixelünk még egy kicsit. Ha kész, beleszórjuk a mákot és az aszalt szilvát: már kanalazhatjuk is, indul a nap.

Ízes szilvaszósz (asztali krém, mártogatós…)

A szilvaszósz régen a nehéz húsételek kísérője volt, pont az emésztés normalizálása érdekében kínálták őket együtt (a vadászgató arisztokrácia az őszi-téli időszakban rendszeresen emésztőrendszeri problémákkal küzdött). Ezúttal ízes, gyümölcsös valójában prezentáljuk a szilvát, némi zöldfűszeres bulgur és friss sajtmorzsák kíséretében.

Bulgur: a nálunk is népszerű búzatöret (török rizs) a búzatöretek közül a legegészségesebb, legmagasabb tápanyagtartalmú. Rusztikus, nagyobb szeműt vásároljunk.

Elkészítés: Kevés olívaolajon, alacsony lángon pirítsunk finomra vágott hagymát, kis idő múlva tegyünk rá félbevágott fokhagymagerezdeket, és akár pár csipet egész köménymagot. Pár perc múlva szórjuk rá a bulgurt, kevergetve pirítsuk őket együtt, majd öntsük fel 2-2,5-szeres mennyiségű vízzel. Jól fűszerezzük be zöldfűszerekkel, 1-2 csipet köménnyel, babérlevéllel. Tehetünk bele őrölt kurkumát is. Lassú tűzön hagyjuk puhára főni. Ha nem bulgurt használunk, jó választás a barna rizs, ugyanígy készítve, illetve a polenta (puliszka, kukoricakása) 2-2,5-szeres mennyiségű vízben (legjobb esetben: zöldségalaplében), zöldfűszerekkel ízesítve, krémesre főzve.

Szilvaszósz: használhatunk friss és aszalt szilvát, keverve. Az aszaltat előzőleg jó minőségű piros gyümölcslében vagy teában kiáztathatjuk. A gyümölcsöket (legalább fél kilót) vágjuk félbe. Kevés vajon/olívaolajon (vagy a kettő keverékén) pároljunk meg 1 kisebb fej, nagyon finomra vágott lilahagymát. Amikor karamellizálódik, tegyük hozzá a szilvát és 1 fahéjrudat. Merészebbek csillagánizst is használhatnak. Pirítva kevergessük a gyümölcsöt, majd amikor sűrűsödik és illatozik, engedjük fel  (mennyiségétől függően) 2-4 dl szilvalével vagy piros gyümölcslével. Fűszerezzük szárított zöldfűszerekkel, sóval, frissen őrölt borssal (ajánlott a fekete és a rózsabors is). 1 csipet őrölt chilipaprika is megfér benne, valamint jól kihozza az ízeket pár evőkanál aromás balzsamkrém és egy kis balzsamecet. Főzzük sűrűre, krémesre, ízlés szerint simára vagy darabosabbra a szószt, véglegesítsük a fűszerezést. Az eredménynek egyszerre kell gyümölcsösen édesnek, savanykásnak, és picit tüzesnek lenni. Ha édesítenünk kell , azt a végén, mézzel tegyük. Hagyjuk a szószt pihenni, az ízeket összeérni.

18+: gyümölcslé helyett minőségi, száraz vörösborral is készíthetjük.

Összeállítás: öntsük a szilvaszószt a zöldfűszeres bulgurra, a tetejére morzsoljunk friss sajtot (kéksajtot, rokfortot, gorgonzolát vagy valamilyen édesebb ízű fehér sajtot), díszítsük csillagánizzsal, frissen vágott zöldfűszerekkel. Ha marad a szószból, sajtokhoz, hideg csipegetnivalókhoz tökéletes kísérő.

És ha nincs időnk a szószra? Semmi gond, vajas kézzel forgassuk át a megmosott, leszárított, félbevágott szilvát, dobjuk serpenyőbe vagy előmelegített sütőbe. Ízesítsük az említett fűszerekkel és közepes-alacsony lángon süssük-karamellizáljuk meg: mindenhez tökéletes!

Szilvás-nektarinos saláta balzsamos dresszinggel

Salátaöntet: 1/3 rész friss szilvából, kevés piros gyümölcslé hozzáadásával készült turmix, 1/3 rész extra szűz olívaolaj, 1/3 rész balzsamecet, 1-2 evőkanál méz, frissen őrölt só, feketebors. Az öntetet egy mély salátástálban keverjük ki, majd forgassuk bele a friss, ropogós salátaleveleket és a gyümölcsöket. Pirított dióval/pisztáciával/sajttal megszórhatjuk a tetejét. Extra szilvás gasztroélményeket!