Az április 21-i „kreativitás & innováció világnap” tökéletes hidat képez a képzőművészet világnapja (Leonardo da Vinci születésnapja, 1452. április 15.) és a Föld napja (április 22.) között.
Az eseményt 2001-ben indította útjára Marci Segal kanadai kutató, coach, előadó, akinek kreatív gondolkodást támogató, gyakorlati megvalósításra fókuszáló tréningjeit több kanadai és amerikai cég és szervezet, köztük a NASA is igénybe vette.
A kreativitás & innováció világnapja (WCID) – mely mára a kreativitás & innováció hetévé nőtte ki magát – azzal a céllal született meg, hogy a humán kreativitást ne művészek privilégiumaként, valami magunkon kívül álló, elvont attribútumként, hanem lényünk részeként éljük meg és sikerrel kamatoztassuk akár munkahelyi, akár magánéletükben. Lépjünk ki bátran a megszokott keretek, kézenfekvő megoldások rabságából, és használjuk, bármilyen hétköznapi problémára válaszul lényünk innovatív, alkotó énjét. A „kreativitás & innováció világnapja” – amit immár az ENSZ is elismer – az idő távlatában így tudná betölteni küldetését, mely nem kevesebb, mint az „az emberekben élő kreativitás feltámasztásával jobb világot teremteni, hogy mi, emberek is jobban érezzük magunkat a világban”.
Az esemény dátuma nem véletlenül került közvetlenül az egyik legfontosabb nemzetközi ünnep, a Föld napja (ápr. 22.) elé: a kreativitás-világnap ma már kifejezetten egy boldogabb, egészségesebb, környezetkímélőbb bolygó érdekében inspirál újító látásmódra: a szervezők arra ösztönöznek, hogy a 26 legaktuálisabb területen, melyek fejlesztésével jobbá válhat a világ, válasszunk tetszés szerint egyet vagy többet, kisközösségi szinten dolgozzunk ki rá megoldásokat, a folyamatot pedig osszuk meg a globális kreatív közösséggel. Pár a legégetőbb témák közül: az éhezés felszámolása, egészség & életminőség-fejlesztés, nívós oktatást mindenkinek, nemi egyenlőség minden szinten, tiszta víz és higiénikus környezet, megfizethető tiszta energiák, vizes élőhelyek védelme, béke és jog erős intézményi háttérrel, fenntartható városok és közösségek, ipar-innováció-infrastruktúra, felelős termelés és fogyasztás.
Mivel a Szezon-rovat előző írásában egészség és életmód-témában Pablo Picasso nyomdokain jártunk, ezúttal a felelős fogyasztás égisze alatt egy kreatív, szezonális tésztakompozíciót kínálunk Olvasóinknak a legújabb, legtrendibb tésztakészítési módszerrel, mely nem véletlenül hódít a közösségi oldalakon: az étel így szinte elkészíti önmagát. Hogy a szállítással, csomagolással járó környezetterhelést minimalizáljuk, amennyire csak lehet, hazai hozzávalókat használjunk!
Self-made pasta
Hozzávalók: szezonális, sütőben süthető zöldségek, friss zöldfűszerek, borecet és hidegen sajtolt magolaj (hazánkban egyre szélesebb körben kapható az egészséges, tápanyagdús hidegen sajtolt napraforgóolaj), 1 nagy kocka (legalább 25-30 dkg) hazai fehér sajt, ízlés szerint fokhagyma, szárított fűszerek (majoranna, kakukkfű, kömény), pár evőkanál méz, kevés só, minőségi, hazai száraztészta (rövidtészták ajánlottak: orsó, csiga, masni, copfocska…)
Elkészítés sült céklával:
- Egy nagy, ovális sütőtálba szórjuk bele a felkockázott céklát.
- Reszeljünk rá fokhagymát, sózzuk, szárított zöldfűszerekkel (kömény, kakukkfű) fűszerezzük.
- Locsoljuk meg hazai, hidegen sajtolt napraforgóolajjal, forgassuk össze.
- Locsoljuk meg hazai borecettel, forgassuk össze.
- Csorgassunk rá hazai mézet, forgassuk össze.
- A bepácolt céklát húzzuk szét úgy, hogy a tál közepe üres maradjon. Ide tegyük a friss, fehér sajttömböt. Locsoljuk meg hidegen sajtolt napraforgóolajjal, fűszerezzük szárított zöldfűszerekkel.
- Az előkészített kompozíciót 160 fokos sütőben süssük krémesre. Akkor jó, ha látjuk, hogy a cékla megkaramellizálódott és az egész tál forrón bugyog.
- Míg a cékla és a sajt sül, tegyünk fel egy nagy lábas vizet forrni. Amikor forr, sózzuk és dobjunk bele személyenként 1 marék (kb. 10 dkg) száraztésztát. Főzzük a csomagoláson feltüntetett ideig, rugalmasra. Ha kész, öntsük le róla a vizet (semmiképp ne öblítsük le).
- A céklás-sajtos tálat vegyük ki a sütőből. A sült sajtot egy villával nyomkodjuk szét, keverjük össze a céklával: kész is a fantasztikus, aromás tésztaszósz.
- A szószba tegyük bele a forró tésztát, forgassuk össze, hintsük meg apróra vágott, friss snidlinggel, voilà: tálalhatunk is! Kreatív tavaszi ízélményeket!
GasztroTipp: készíthető friss gombával, koktélparadicsommal, cukkinivel, sárgarépával, édesburgonyával is.
SajtTipp: a balkáni-görög ízvilágot idéző fogás még merészebb lesz, ha juh-, vagy akár kecskesajtot teszünk a zöldségekkel teli tál közepébe.