Régióválasztó
Akcióink régiónként változnak, ahhoz hogy a lakóhelyed szerinti akciókat megkapd kérlek add meg a településed nevét vagy irányítószámod.

Tésztaattrakció a kreativitás világnapján

Az április 21-i „kreativitás & innováció világnap” tökéletes hidat képez a képzőművészet világnapja (Leonardo da Vinci születésnapja, 1452. április 15.) és a Föld napja (április 22.) között.

Az eseményt 2001-ben indította útjára Marci Segal kanadai kutató, coach, előadó, akinek kreatív gondolkodást támogató, gyakorlati megvalósításra fókuszáló tréningjeit több kanadai és amerikai cég és szervezet, köztük a NASA is igénybe vette.

kreativitás & innováció világnapja (WCID) – mely mára a kreativitás & innováció hetévé nőtte ki magát – azzal a céllal született meg, hogy a humán kreativitást ne művészek privilégiumaként, valami magunkon kívül álló, elvont attribútumként, hanem lényünk részeként éljük meg és sikerrel kamatoztassuk akár munkahelyi, akár magánéletükben. Lépjünk ki bátran a megszokott keretek, kézenfekvő megoldások rabságából, és használjuk, bármilyen hétköznapi problémára válaszul lényünk innovatív, alkotó énjét. A „kreativitás & innováció világnapja” – amit immár az ENSZ is elismer – az idő távlatában így tudná betölteni küldetését, mely nem kevesebb, mint az „az emberekben élő kreativitás feltámasztásával jobb világot teremteni, hogy mi, emberek is jobban érezzük magunkat a világban”.

Az esemény dátuma nem véletlenül került közvetlenül az egyik legfontosabb nemzetközi ünnep, a Föld napja (ápr. 22.) elé: a kreativitás-világnap ma már kifejezetten egy boldogabb, egészségesebb, környezetkímélőbb bolygó érdekében inspirál újító látásmódra: a szervezők arra ösztönöznek, hogy a 26 legaktuálisabb területen, melyek fejlesztésével jobbá válhat a világ, válasszunk tetszés szerint egyet vagy többet, kisközösségi szinten dolgozzunk ki rá megoldásokat, a folyamatot pedig osszuk meg a globális kreatív közösséggel. Pár a legégetőbb témák közül: az éhezés felszámolása, egészség & életminőség-fejlesztés, nívós oktatást mindenkinek, nemi egyenlőség minden szinten, tiszta víz és higiénikus környezet, megfizethető tiszta energiák, vizes élőhelyek védelme, béke és jog erős intézményi háttérrel, fenntartható városok és közösségek, ipar-innováció-infrastruktúra, felelős termelés és fogyasztás.

Mivel a Szezon-rovat előző írásában egészség és életmód-témában Pablo Picasso nyomdokain jártunk, ezúttal a felelős fogyasztás égisze alatt egy kreatív, szezonális tésztakompozíciót kínálunk Olvasóinknak a legújabb, legtrendibb tésztakészítési módszerrel, mely nem véletlenül hódít a közösségi oldalakon: az étel így szinte elkészíti önmagát. Hogy a szállítással, csomagolással járó környezetterhelést minimalizáljuk, amennyire csak lehet, hazai hozzávalókat használjunk!

Self-made pasta

Hozzávalók: szezonális, sütőben süthető zöldségekfriss zöldfűszerekborecet és hidegen sajtolt magolaj (hazánkban egyre szélesebb körben kapható az egészséges, tápanyagdús hidegen sajtolt napraforgóolaj), 1 nagy kocka (legalább 25-30 dkg) hazai fehér sajt, ízlés szerint fokhagyma, szárított fűszerek (majoranna, kakukkfű, kömény), pár evőkanál méz, kevés , minőségi, hazai száraztészta (rövidtészták ajánlottak: orsó, csiga, masni, copfocska…)

Elkészítés sült céklával:

  1. Egy nagy, ovális sütőtálba szórjuk bele a felkockázott céklát.
  2. Reszeljünk rá fokhagymát, sózzuk, szárított zöldfűszerekkel (kömény, kakukkfű) fűszerezzük.
  3. Locsoljuk meg hazai, hidegen sajtolt napraforgóolajjal, forgassuk össze.
  4. Locsoljuk meg hazai borecettel, forgassuk össze.
  5. Csorgassunk rá hazai mézet, forgassuk össze.
  6. A bepácolt céklát húzzuk szét úgy, hogy a tál közepe üres maradjon. Ide tegyük a friss, fehér sajttömböt. Locsoljuk meg hidegen sajtolt napraforgóolajjal, fűszerezzük szárított zöldfűszerekkel.
  7. Az előkészített kompozíciót 160 fokos sütőben süssük krémesre. Akkor jó, ha látjuk, hogy a cékla megkaramellizálódott és az egész tál forrón bugyog.
  8. Míg a cékla és a sajt sül, tegyünk fel egy nagy lábas vizet forrni. Amikor forr, sózzuk és dobjunk bele személyenként 1 marék (kb. 10 dkg) száraztésztát. Főzzük a csomagoláson feltüntetett ideig, rugalmasra. Ha kész, öntsük le róla a vizet (semmiképp ne öblítsük le).
  9. A céklás-sajtos tálat vegyük ki a sütőből. A sült sajtot egy villával nyomkodjuk szét, keverjük össze a céklával: kész is a fantasztikus, aromás tésztaszósz.
  10. A szószba tegyük bele a forró tésztát, forgassuk össze, hintsük meg apróra vágott, friss snidlinggel, voilà: tálalhatunk is! Kreatív tavaszi ízélményeket!

GasztroTipp: készíthető friss gombával, koktélparadicsommal, cukkinivel, sárgarépával, édesburgonyával is.

SajtTipp: a balkáni-görög ízvilágot idéző fogás még merészebb lesz, ha juh-, vagy akár kecskesajtot teszünk a zöldségekkel teli tál közepébe.