Ápold a barátságot, oszd meg az élményt

Július 30-a a Barátság Világnapja, jó alkalom arra, hogy egy tálból csemegézzünk.

 

Az ötlet, hogy legyen a barátságnak egy nemzetközi ünnepe, 1958-ban egy paraguayi városban, Puerto Pinascóban született meg. Itt, a Paraguay folyó partján vacsorázott Dr. Ramon Artemio Bracho, a kezdeményezés szellemi atyja barátaival, akikkel a hangulat hevében úgy döntöttek, hogy az emberi élet e fontos kötelékének kell, hogy legyen világnapja.

A cél érdekében a társaság tagjai a „barátság lovagaivá” nevezték ki magukat, amiből egy, a barátságért folytatott kampány és egy alapítvány (World Friendship Crusade) született meg. Utóbbi a barátság, mint az egyik legfontosabb humán érték ápolását segíti elő közösségi és globális szinten, tekintet nélkül korra, nemre, vallási, etnikai hovatartozásra. A mozgalom hatására 1998-ban Nane Annan, az akkori ENSZ-főtitkár, Kofi Annan felesége Micimackót nevezte ki az ENSZ „barátságügyi nagykövetévé”, majd 2011-ben az ENSZ Közgyűlése július 30-át hivatalosan a Barátság Világnapjává (International Day of Friendship) nyilvánította.

Bár Dr. Ramon Artemio Bracho kezdeményezése előtt, az 1930-as években a Hallmark képeslapgyártó vállalat is meghirdette a „barátság napját”az USA-ban, ez nem vált népszerűvé, mivel az emberek szimpla marketingfogásnak, a Hallmark forgalomnövelésére irányuló akciónak tekintették. Dr. Ramon mozgalma azonban igen gyorsan terjedt, először Dél-Amerikában, majd az USA-ban és Ázsiában – ma pedig már világszerte ünneplik, bár egyes helyeken eltérő időpontban, a barátságot (az USA-ban és Indiában augusztus első vasárnapján, Argentínában és Brazíliában július 20-án, Peruban pedig július első vasárnapján). A lényeg, hogy ezen a napon a barátok megerősítik kötelékeiket, apró ajándékokkal lepik meg egymást, sokan az összetartozást, elköteleződést jelképező fonalat vagy szalagot kötnek a másik csuklójára. A gasztronómia szimbólumrendszerében, főleg Ázsiában szintén a két világot „összekötő” ételek dominálnak, pl. hosszútésztás finomságok.

A barátságot a megosztást, a közösséget jelképező ételekkel fejezhetjük ki. Készíthetünk például egy pazar tapas-vacsorát sokféle finomsággal, és mivel egy jó kenyér minden ünnephez kell, ezúttal egy, a barátságot tökéletesen szimbolizáló cipót ajánlunk, amit vágni semmiképp, csak puszta kézzel törni lehet (a világszerte népszerű kenyérfélét főleg fokhagymás-zöldfűszeres verzióban készítik, angolul tear ’n’ share bread vagy pull-apart bread néven ismert).

 

Fokhagymás-zöldfűszeres „barátkenyér”

 

 

Hozzávalók:

 

Elkészítés:

  1. Állítsuk össze, szitáljuk egy tálba a lisztkeveréket. Keverjük el benne a szárított, őrölt fokhagymát és a szárított zöldfűszert is.
  2. Egy nagyobb tálban keverjük ki az élesztőt a cukorral és a langyos vízzel. Várjunk 5-8 percet, majd adjuk hozzá a sót. Végül keverjük el benne a fél dl extra szűz olívaolajat.
  3. Kisebb adagokban keverjük a fokhagymás-zöldfűszeres lisztet az élesztős keverékbe. Dagasztógéppel vagy manuálisan jól dolgozzuk ki a tésztát. Utóbbi esetben kb. 10 perc szükséges.
  4. A labdává gyúrt tésztát hagyjuk a tálban, takarjuk le egy tiszta konyharuhával és langyos helyen kelesszük kb. 1,5-2 óráig.
  5. Ha letelt, a kétszeresére dagadt tésztát borítsuk lisztezett deszkára és gyúrjuk-hajtogassuk át (kb. 5 perc). A művelet célja, hogy „kibokszoljuk” a bennmaradt levegőt a tésztából. Ha használunk magkeveréket, azt ekkor gyúrjuk bele. Amennyiben szükséges, lisztezzük a kezünket és a deszkát is.
  6. A tésztából alakítsunk hosszúkás vekni-formát, középen vágjuk szét, majd az így kapott feleket vágjuk addig, amíg 16 egyenlő tésztadarabot nem kapunk (ld. Paul Hollywood videóreceptjét 55-nél>> https://www.youtube.com/watch?v=STvXTU3DjgQ).
  7. A tésztaszeleteket lisztes kézzel gyúrjuk egyenlő méretű labdákká.
  8. A sütőforma közepébe helyezzünk egy tésztalabdát, majd körkörösen haladva rakjuk körbe a többivel.
  9. Az így előkészített tésztát csomagoljuk egy tiszta, nagy méretű nylonzacskóba (ld. a videót) és hagyjuk szobahőmérsékleten kelni még 1-1,5 óráig. Ideális esetben a tészta a kétszeresére dagad.
  10. 200 fokra előmelegített sütőben, kb. 25 perc alatt süssük aranybarnára. A sütés utolsó 5 percében kenjük meg a tetejét fokhagymás olívaolajjal. Ha a sütőidő letelt, vegyük ki, hagyjuk langyosra hűlni, majd kapcsoljuk le róla a sütőformát. Tálaláskor meghinthetjük apróra vágott, friss zöldfűszerekkel.

Az illatozó barátkenyeret kínáljuk rusztikusan, az asztal közepén, hogy minden barátunk elérje: emlékezetes fénypontja lesz az év e kissé még ismeretlen, mégis igen fontos ünnepének.

Tipp: több receptben parmezánnal vagy más, ízes keménysajttal hintik meg a tetejét. Népszerűek a különféle fűszeres, zöldfűszeres, aszalt gyümölcsös (pl. vörösáfonyás) verziók is.

 

 

(Képek: Pinterest)