Nyújtottál már tésztát térddel?

Farsangkor itt az ideje!

 Ausgezogene Krapfen szó szerint „húzott fánkot” jelent, így hívják a német, svájci, tiroli farsangok egyik különlegességét. A kelt tészta másik neve Knieküchle, vagyis „térd-tészta”, utalva arra, hogy régen a frank pékek a térdükön nyújtották ki. A szabály ugyanis az, hogy középen olyan vékonynak kell lennie, hogy egy levelet el lehessen olvasni alatta, és a lángoshoz hasonlóan csak a szélek felé lehet vastagabb.

Bár német nyelvterületen is minden régiónak megvannak a maga farsangi szokásai, abban megegyeznek, hogy bő olajban sült, édes fánkokkal búcsúztatják a telet, köszöntik a tavaszt és nyitják meg – hamvazószerdán – a 40 napos böjtöt. Régen ekkor használták fel a télről megmaradt zsírt, lisztet és más kalóriadús alapanyagokat, és kihasználtak minden percet a mulatozásra, mielőtt hamvazószerdán beköszöntött volna a megszorítások ideje.

Németország Rajna-menti vidékein: Düsseldorfban, Kölnben, Aachenben, Bonnban és Mainzben az önfeledt ünneplés – amit mi „farsang farkának” hívunk –, hamvazószerda előtti csütörtökön a „nők karneváljával” (Weiberfastnacht) kezdődik, csúcspontja pedig vagy Rosenmontag, tehát húshagyókedd előtti hétfő, vagy maga húshagyókedd. Mind a „nők karneválja”, mind Rosenmontag elsősorban Frankföldön, a Rajna-vidéken népszerű, Ausztriában a farsang csúcspontja inkább húshagyókedd.

A német karneválok közül talán a kölni a leghíresebb: hatalmas parádét tartanak felvonulással, a mozgó emelvényekről harsány „Kölle Alaaf!” kiáltások közepette a tömegbe édességet és virágot szórnak – ripúriai nyelven „Alle af!” annyit jelent, hogy mindenki térjen ki az útból, ami farsang lévén valószínűleg főleg a gonosz szellemeknek szól.

A bő olajban sült ünnepi fánkot (Berliner Pfannkuchen vagy Krapfen néven) sokan ismerik, a „térden nyújtott” Ausgezogene Krapfen azonban rejtett, ámde nem kevésbé ínyenc gyöngyszeme a rajnai, bajor vagy tiroli karneváloknak, melyet egyébként – például Tirolban – nem csak farsangkor, hanem más ünnepekkor (betakarítás idején, karácsonykor) is készítenek. Íme, a recept:

 

 

 

Hozzávalók:

Ízesítők a tésztába ízlés szerint:

A sütéshez:

Tiszta, semleges ízű olaj vagy zsír (vagy a kettő keveréke). Olaj és vaj keverékét is használhatjuk, lényeg, hogy elég forró legyen, és a vajat a nagyobb mennyiségű olaj mindenképp megvédje a leégéstől. Ez esetben a vajat csak az íze miatt használjuk, és mert szép aranybarnára lehet vele sütni.

Elkészítés:

  1. Pár marék lisztből, az élesztőből, 1 csapott evőkanál cukorból, icipici langyos víz hozzáadásával gyúrjunk alaptésztát. Hagyjuk 30-40 percig langyos helyen kelni.
  2. Amikor az alaptészta kissé megemelkedett, gyúrjuk bele a maradék lisztet, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojásokat, a vajat, fokozatosan a langyos tejet, és dolgozzuk rugalmas tésztává. Végül keverjük bele a citrom- vagy narancshéjat és a jól kifacsart rumos mazsolát, amennyiben használunk. Hagyjuk a tésztát ismét 30-40 percig langyos helyen pihenni.
  3. Ha ez letelt, enyhén lisztezett konyhadeszkán nyújtsuk fél-1 cm vastagra, majd egy 8 cm átmérőjű, lisztbe mártott pohárral szagassuk Hagyjuk a konyhadeszkán kelni, míg kb. másfél-kétszeresre nőnek a tésztapogácsák.
  4. Egy nagy lábasban kezdjük el forrósítani a tiszta, semleges ízű olajat (vagy zsírt, vagy a kettő keverékét).
  5. Lisztes kézzel fogjunk meg egy megkelt tésztapogácsát és körbe-körbe mozgatva, finoman húzzuk ki – ezt régen a térdükön csinálták a gyakorlott frank pékek. A sütésre kész tésztának középen papírvékonynak, a széleken úgy 2 cm vastagnak kell lennie.
  6. A kihúzott tésztát rögtön csúsztassuk a forró olajba. Fel fog emelkedni, mint egy ballon, ezért egy kanállal lapátoljunk forró olajat a közepére, hogy ott is egyenletesen átsüljön. Amikor a szélek aranybarnára sültek, 2 kanál segítségével fordítsuk meg, de ezúttal már ne lapátoljunk forró olajat a közepére. Hagyjuk, hogy ez az oldal is aranyszínűre süljön, majd emeljük ki a kész Knieküchlét zsírpapírra, ami felszívja a felesleges olajat.

Tálaljuk melegen, ropogósan, fahéjas cukorral, vaníliasodóval vagy langyos, savanykás gyümölcsdzsemmel. Felejthetetlen farsangi gasztroélményeket!

Ami szilveszterkor működött, farsangkor is bejöhet: dobd fel a hangulatot pezsgőpunccsal>>