Böjti gasztro spanyol módra

Tüzes, chilis fogás húsmentesen

2019. március 6-a, hamvazószerda óta javában folyik a 40 napos nagyböjt, melyet különböző keresztény közösségek eltérő szigorral tartanak be. A húsvétig tartó húsmentesség közös vonás, de van, ahol tejterméket, cukrot, tojást sem fogyasztanak a böjti napokon, melyek alól a vasárnap, mint a feltámadás napja ebben az időszakban is kivételt képez.

Régen – a muszlim nagyböjthöz, a ramadánhoz hasonlóan – sok keresztény is napfelketétől napnyugtáig böjtölt, a lemondás legszigorúbb formája a „negyvenelés” volt, melynek értelmében naponta csak egyszer, napnyugta után étkeztek. Mindkét kultúrában a testi-lelki megtisztulást, a szellemi felemelkedést, az emberi kapcsolatok felértékelődését célozza a böjt, ami a megvonás révén az érzékek farsangi tombolását követően egész más dimenziókba kalauzolja gondolatainkat. Egészségi, gasztronómiai vonatkozásban a böjt egyben remek lehetőség arra, hogy új fűszereket, konyhatechnikákat, eljárásokat fedezzünk fel és építsünk be táplálkozásunkba, valamint hogy a rostokban, zöldségekben gazdag hetek során feltöltődjünk vitaminokkal és megszabaduljunk pár, a téli vígasságokról rajtunk maradt kilótól is…

Ízelítő Spanyolország böjti konyhájából:

Chilis-paradicsomos töltött paprika

Zamatos paradicsomszószban pácolódnak a büszkén pirosló, fűszeres rizzsel, krémes sajttal töltött paprikák: előnyös, ha a töltelék ízesítéséhez finom, gyümölcsös chilipaprikát használunk, a szószhoz szükséges csípős fűszerpaprika pedig lehet kissé füstös aromájú is.

Hozzávalók a paradicsomszószhoz:

Hozzávalók a töltött paprikához:

Elkészítés:

 1. A paradicsomszószhoz a hámozott (vagy üveges) paradicsomot és a koncentrált paradicsompürét konyhai aprítógépben, a legalacsonyabb fokozaton keverjük össze.
 2. Olívaolajon, alacsony lángon pirítsuk fél-1 percig a zúzott fokhagymát és az egész, szárított chilipaprikát.
 3. Szórjuk rá a cukrot, picit karamellizáljuk, majd öntsük rá a kikevert paradicsompürét.
 4. Ha nem egész, szárított chilipaprikát használtunk, akkor fűszerezzük pár csipet csípős, füstölt fűszerpaprikával.
 5. További fűszerek: őrölt kömény, kevés só, 1-2 evőkanál sherry ecet, balzsamecet vagy konyak.
 6. Olykor megkeverve főzzük a szószt közepesen alacsony lángon 25 percig. Ha egész chilipaprikákat használtunk, a végén vegyük ki belőle. A szószt felhasználásig lefedve tegyük félre.

Töltött paprika:

 1. A töltött paprikákhoz egy nagy, mély serpenyőben, olívaolajon pirítsuk a hagymát addig, míg enyhe aranybarna színt kap.
 2. Ekkor tegyük hozzá a friss, egész chilipaprikát, kevergetve pirítsuk együtt pár percig.
 3. Adjuk hozzá a felkockázott friss paradicsomot, a cukrot és a sót, kevergetve pirítsuk addig, míg besűrűsödik.
 4. Az előzőleg leöblített rizst öntsük a serpenyőbe, kevergetve pirítsuk a többi hozzávalóval fél-1 percig.
 5. Öntsünk a rizshez 1 pohár zöldségalaplevet, vegyük magasabbra a gázt, várjunk, míg a folyadék csendesen felforr.
 6. Vegyük takarékra a gázt és a többi alaplevet fél pohárnyi adagokban akkor tegyük a rizshez, amikor az előző adag már teljesen elfőtt. Gyakran keverjük át.
 7. A rizst ezzel az eljárással főzzük „al dentére”: rugalmasra és haraphatóra, mivel a sütőben is sül majd. A végén vegyük ki belőle a chilipaprikát.
 8. A kaliforniai paprikák tetejét vágjuk le, tegyük félre. Belülről a magvakat, ereket távolítsuk el.
 9. Töltsük meg a paprikákat a rizzsel 1/3-ig, majd nyomjunk mindegyikbe 1 nagy kocka ízletes, krémes sajtot, végül pár evőkanál rizzsel zárjuk le a töltést (ne töltsük meg a paprikákat teljesen).
 10. A paradicsomszószt öntsük egy mély tepsibe, helyezzük bele a paprikákat, a tetejükre tegyük vissza a levágott „kupakokat”.
 11. Alufóliával lefedve, 200 fokra előmelegített sütőben süssük 50-60 percig. A végén távolítsuk el a fóliát és süssük még 15 percig, míg a paprikák teteje kissé megkaramellizálódik.
 12. Tálaljuk melegen, de nem forrón, apróra vágott snidlinggel vagy petrezselyemmel meghintve.

Tálalási tipp: mivel a böjt színe az intenzív, mély lila, ilyen kompozícióban, asztali kiegészítőkben gondolkodhatunk egy igazán elegáns gasztroélményhez.

Sajt: fűszer, gyógyszer, élmény, ha igazi>>