Így élvezd a hőséget: top 10 koktél max. 4 hozzávalóból

Így élvezd a hőséget: top 10 koktél max. 4 hozzávalóból

 

Hogyan vészeljük át a kánikulát? Partikkal, baráti összejövetelekkel, akár a kellően beárnyékolt erkélyen vagy teraszon. Az eseményt pedig egy pohár különleges koktéllal tehetjük emlékezetessé, amitől a nyár íze a zord téli hónapokban is rögtön felizzik bennünk. Íme, a real.hu Szezon-rovatának koktélajánlata „Napsütéstől” „ujjal kevert Negronin” át „Szicíliai sortűzig”. (A koktélpoharak fajtáit illetően ld. az illusztrációkat.)

 

  1. Klasszikus Daiquiri:

Hozzávalók 1 személyre:

Elkészítés:

Facsarjuk a lime-levet shakerbe. Keverjük hozzá a cukrot, majd öntsük bele a rumot. Tört jéggel rázzuk össze, végül szűrjük behűtött koktélpohárba.

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Klasszikus Margarita:

Hozzávalók 1 személyre:

Elkészítés:

A behűtött koktélpohár szélét dörzsöljük be lime-mal, majd mártsuk durva szemű tengeri sóba. A tequilát, Cointreau-t, lime-levet öntsük shakerbe, tört jéggel rázzuk össze. Szűrjük az előkészített pohárba, jégkockával, lime-gerezddel kínáljuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Sunshine (napsütés):

Hozzávalók 1 személyre:

Elkészítés:

A hozzávalókat shakerben, tört jéggel rázzuk össze, majd szűrjük behűtött koktélpohárba.

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Basil Gimlet (bazsalikomos Gimlet)

Hozzávalók 1 személyre:

Elkészítés:

Tegyünk 3-4 bazsalikomlevelet a shakerbe és fakanállal kissé paszírozzuk össze, hogy kinyejük az ízeket. Adjuk hozzá a gint, a lime-levet és a koktélszirupot, tört jéggel rázzuk össze. Szűrjük behűtött koktélpohárba, friss bazsalikomlevéllel díszítsük.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Sidecar (oldalkocsi)

Hozzávalók 1 személyre:

Elkészítés:

Egy koktélpohár szélét mártsuk meg a cukorban. Tegyünk tört jeget a shakerbe, öntsük rá a hozzávalókat, bárkanállal keverjük meg (rázni nem kell). A végeredményt szűrjük pohárba, díszítsük narancshéj-forgáccsal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Ujjal kevert Negroni

Gary (Gaz) Regan bartender ikonikus koktélja, mely a világ egyik legjobb koktélbárjában, a New York-i „The Dead Rabbit-ben” született. A történet szerint Gaznak egy partin 20 vendégnek kellett villámgyorsan Negronit kevernie, a nagy sietségben végül az ujját hívta segítségül a művelethez. A dolog trendet teremtett, aki pedig higiéniai okokbók idegenkedik tőle, használhatja a híres mixer mutatóujjáról mintázott bárkanalat (ld.: Gaz Regan Negroni finger stirrer, cocktailkingdom.com).

Hozzávalók 1 személyre:

Elkészítés:

A shakerbe készítsünk tört jeget, öntsük rá a hozzávalókat. Keverjük meg – kanállal vagy az ujjunkkal –, majd szűrjük koktélpohárba. Jégkockával, narancshéj-forgáccsal kínáljuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Close Shave (szó szerint: hajszálon múlt menekvés, egérút)

Hozzávalók 1 személyre:

Elkészítés:

A vodkát és a bodzalikőrt öntsük shakerbe, tört jéggel rázzuk össze. Szűrjük lehűtött martinis pohárba, a tetejét spricceljük meg Proseccóval. Ejtsünk bele friss rozmaringágat, így szervírozzuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Mexican Mule

 A „Moscow Mule” könnyed latin unokatestvére.

Hozzávalók 1 személyre:

Elkészítés:

Félig töltsünk meg egy legalább 2,5 dl-es réz bögrét (ennek hiányában üvegbögrét, talpas koktélpoharat) jéggel. Öntsük rá a tequilát, a lime-levet, végül a gyömbérsört. Keverjük meg, lime-gerezddel és egy karika zöld jalapeño-paprikával kínáljuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Rosita

5 hozzávaló, de kihagyhatatlan.

Hozzávalók 1 személyre:

Minden tequila mezcal, de nem minden mezcal tequila. Mindkét párlat agávéból készül, de tequila csak Mexikó „Tequila” régiójából származhat, míg mezcal bárhonnan, bár főleg Oaxaca államban készítik. A tequila alapanyagául ugyanakkor csak a kék „Weber” fajtájú agávé szolgálhat, míg mezcalt kb. 30 féle agávéból készítenek. Jellemzője a karamellizált, füstös ízvilág.

Elkészítés:

A shakerbe töltsünk jeget, önsük rá a hozzávalókat. Bárkanállal keverjük össze, rázni nem kell. Szűrjük koktélpohárba, végül a pohár szélén húzzunk végig egy citrom vagy grapefruit-gerezdet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Szicíliai sortűz

Szintén 5 hozzávaló, szintén kihagyhatatlan. A koktél angol nevének (Sicilian Firing Squad) jelentése szó szerint „szicíliai kivégzőosztag”, de a sortüzet stílusosabbnak tartottuk.

Hozzávalók 1 személyre:

Elkészítés:

A hozzávalókat shakerben, tört jéggel rázzuk össze. Szűrjük jéggel teli koktélpohárba, lime-gerezddel, fekete koktélcseresznyével kínáljuk. Kellemes pezsgést mindenkinek!

 

 

 

 

 

 

 

 

Még több ízvarázs:

Tűzd nyársra a nyarat! Gasztroünnep török falatokkal>>

Gyümölcsös világkedvenc csak 10 perc munkával>>

Amikor a só édes élvezet: kóstold meg a csábító, mediterrán ízeket>>

Hátborzongatóan édes élmény: nem fagylalt, semifreddo>>

 

(Képek: esquire.com, Pinterest)