Relax karácsony whiskyszószos hópehelykaláccsal

A kelt tésztából készült remekművet sokkal könnyebb létrehozni, mint ahogy az első pillantásra tűnhet: a fahéjjal töltött tésztarétegeket két ügyes mozdulattal hópehellyé alakítjuk, némi pihenő után pedig mehet a sütőbe.

A sütiritkaság azonban nemcsak a látvány miatt különleges: a szirmok hajtogatásában van valami pihentető és felemelő, akár családtagjainkat is felkérhetjük egy-egy pehely megalkotására. Az időzítést tekintve a kalács ideálisan december 25-én reggel vagy délelőtt, egy hangulatos karácsonyi brunch keretében kerül az asztal közepére, hogy mindenki szabadon „rávethesse” magát.

A meghitt offline pillanatok – mint a hópehelykaláccsal való foglalatoskodás – hihetetlenül felértékelődnek egy olyan új, technokrata korban, mint amilyenben vagyunk. Bár minden percben ömlik ránk az információ a világban zajló krízisekről és konfliktusokról, a történelem egészét tekintve az emberiség soha nem élt békésebb, egészségesebb korban, mint most. A Föld lakói többségének 2020-ban számtalanszor nagyobb esélye lesz arra, hogy az egészségtelen táplálkozás, a mozgáshiány és a mértéktelen cukorfogyasztás miatt kialakuló betegségekben haljon meg, minthogy bármilyen erőszakos esemény, terrortámadás vagy háború áldozatává váljon.

A fizikai egészséget tekintve a világ a 20. századtól több fantasztikus felfedezés (penicillin, antibiotikumok, védőoltások) révén példátlan fejlődésnek indult, a folyamatos kutatásnak és innovációnak köszönhetően, az info- és biotechnológia összekapcsolódása révén ma pedig már a genetikai alapú, személyre szabott egészségügy az irány. A fitness okoseszközök, lépésszámlálók és azon applikációk, melyek segítségével akár leolvashatjuk a boltban egy-egy termék összetételét, hozzáadott cukor-, só- és zsírtartalmát, az első nagy lépést jelenthetik egy tudatosabb, egészségesebb élet felé. Mint köztudott, születéskor várható élethosszunk folyamatosan nő, így, ha teszünk egészségünkért, 50-es, 60-as, vagy akár 70-es éveinkben is javában vallhatjuk: miénk a világ!

Azonban, bármilyen jó állapotban vagyunk fizikailag, a technokorszakkal mentálisan is fel kell venni a ritmust, és ez nagy kihívás. Rugalmasan kellene adaptálódnunk egy fénysebességre kapcsolt világhoz: egy-egy trend lényegét sokszor még fel sem fogtuk, már jön is egy másik, amit át kellene látnunk, például azért, hogy érdemben tudjunk reagálni a gyerekeinket foglalkoztató kérdésekre, és meg tudjuk őket védeni a felmerülő veszélyektől.

Üresjáratok nélkül azonban feltöltődni sem lehet, mentális egészségünk szempontjából ezért rendkívül értékesek azok a pillanatok, amikor beáll a csend, nincsenek információk, nem pittyegnek a mobilok. Az együtt töltött esték, hétvégék, ünnepek biztos pontként, menedékként szolgálhatnak mindannyiunk számára, amikor megpihenhetünk, agyilag kitisztulhatunk, és csak úgy lehetünk. Pszichénknek hatalmas szüksége van a „semmire”, hogy legyen miből meríteni, amikor újra bekapcsolódunk a 21. század körforgásába.

A real.hu „Szezon” rovata nevében ezzel a relaxáló, családi, baráti megosztásra hivatott hópehelykaláccsal szeretnénk kellemes offline ünnepeket kívánni Olvasóinknak:

Ünnepi hópehelykalács whiskys karamellöntettel

Hozzávalók a tésztához:

Hozzávalók a töltelékhez:

Hozzávalók a whiskys karamellöntethez:

A sütéshez szükséges még: 1 db, 2 evőkanál tejjel vagy vízzel felvert tojás

(Megj.: az amerikai recept cukortartalmát némileg csökkentettük, de akár még több cukrot is el lehet belőle venni.)

A tészta elkészítése:

  1. Egy nagy keverőtálban, robotgéppel, közepes fokozaton dolgozzuk össze a tejet, a vajat, az élesztőt, a mézet, a sót, és 42 dkg búzafinomlisztet. Keverjük addig, míg a tészta leválik az edény falától. Kissé ragadósnak kell lennie, de ha túlságosan az, adjuk hozzá a maradék 6 dkg lisztet is.
  2. A tésztát enyhén lisztezett felületen gyúrjuk át, majd alakítsuk labdává. Vékonyan vajazzunk ki egy edényt, tegyük bele, takarjuk le fóliával és langyos helyen kelesszük addig, míg mérete meg nem duplázódik (kb. 1 óra).
  3. A kelesztés vége felé készítsük el a tölteléket: a meleg vajat a nádcukorral és a fahéjjal keverjük simára egy tálban.
  4. A duplájára kelt tésztát borítsuk lisztezett deszkára. Üssük át (ököllel egy ütés a közepébe), majd gyúrjuk újra labdává. Válasszuk 4 részre, ezeket nyújtsuk 25 cm átmérőjű korongokká. Az első korongot helyezzük sütőpapírra, kenjük meg a töltelék 1/3-ával, majd folytassuk ugyanezt a többi koronggal is (a töltésnél a tészták szélénél 1,5 cm-t hagyjunk szabadon). Miután az utolsó korongot felhelyeztük, tegyünk egy 5 cm átmérőjű vizespoharat a tészta közepébe, segítségként a vágáshoz (valamint ez lesz a hópehely közepe is).
  5. A tészta kivágása: a megtöltött tésztalapokat először vágjuk 4 egyenlő „háromszögre”, majd ezeket megfelezve 8-ra, végül ezeket is megfelezve 16-ra. Ha kész, a vizespoharat távolítsuk el a közepéből.
  6. Hajtogatás, tekerés: 2 háromszög végét fogjuk meg, egymástól eltérő irányban tekerjük meg kétszer, majd a végeket a képeken látható módon (linket ld. lent) tapasszuk össze: csodaszép hópehelyszirmot kapunk így. Ismételjük meg a többi háromszöggel is, míg 8 fantasztikus szirom lesz a végeredmény.
  7. A kész hópelyhet fedjük le fóliával és langyos helyen kelesszük még legalább 1 óráig, vagy, ha van időnk, tegyük hűtőbe 1 egész éjszakára (végig maradjon sütőpapíron).
  8. Sütés: melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A fahéjas hópelyhet kenjük meg 1 db, vízzel vagy tejjel felvert tojással. Sütőpapírral együtt tegyük tepsire, süssük 15 percig, majd vegyük ki és kanalazzuk rá a fahéjas szószt, ami süléskor esetleg kifolyt belőle. Tegyük vissza és süssük még 15 percig, szép aranybarnára.
  9. Tálalás előtt tegyük a sötétbarna nádcukrot, a puha vajat és a tejszínt egy kis lábasba, közepes lángon, folyamatosan kevergetve forraljuk fel, majd főzzük 3-4 percig. Vegyük le a tűzről, keverjük el benne a whiskyt és a vaníliaesszenciát.
  10. A felejthetetlen (mert biztos az lesz) hópehelykalácsot kínáljuk langyosan, whiskys karamellöntettel meglocsolva.

 

 

Receptforrás & galéria a hópehely hajtogatásához>>

Még több álomdesszert 5 hozzávalóból, 15 perc alatt>>

14000 éve mindenünk: a kenyér>>

A béke íze: kóstold meg Nelson Mandela kedvenc ünnepi csirkéjét…>>

…és öblítsd le egy pohár fergeteges punccsal!>>