Angolkrémtől szufléig: nyári ízparádé

A friss gyümölcsök önmagukban is fenséges gasztroélményt nyújtanak, de ha épp (a lehető legkevesebb idő alatt, minimális energiabefektetéssel) fel akarjuk őket öltöztetni, mi más lehet a válasz, mint az angolkrém, azaz crème anglaise.

A brit konyhában népszerű „custard” elegáns felmenője évszázadok óta stabil bástyája az európai desszertgasztronómiának, mai formájában igazán az újvilági hódítások után, a fűszerkereskedelem beindulásával teljesedett ki: az alaprecept ekkor gazdagodott aromás vaníliával, amit először Hernán Cortés hozott be Mexikóból a 16. század elején (ma már Indonézia és Madagaszkár a vaníliatermesztés fellegvárai), Maluku-szigeteki szerecsendióval (leghíresebb termőhelye napjainkban egy kis karibi sziget: Grenada), vagy épp fahéjjal, melyet a Dél-Európában, elsősorban Andalúziában a 8-tól a 15. századig jelen lévő arabok (mórok) terjesztettek el, és birtoklása sokáig státuszszimbólumnak számított.

De ne szaladjunk ennyire előre: miből áll az alaprecept? Csupán pár friss hozzávalóval, némi konyhakémiai gyakorlattal szinte percek alatt készíthetünk lazább, könnyedebb crème anglaise-t vagy annak masszívabb rokonát, crème pâtissière-t (cukrászkrémet), ami, ahogy neve is utal rá, általában egy komplexebb sütemény vagy desszert összetevője.

Érdemes megjegyezni, hogy szintén az angolkrém-család sarja gyermekkori kedvencünk, a madártej – mely nálunk, Szlovákiában és Romániában ezen a néven fut, Európa többi részén viszont főleg „úszó szigetként” ismert –, a Marsala-boros olasz italkülönlegesség, a zabaglione, a szerecsendióval ízesített tejes-tojásos puncs, az eggnog, valamint a hazánkban is széles rajongótáborral rendelkező crème brûlée, avagy – ahogy a katalán konyhában és a spanyol éttermekben hívják – crema catalana.

Az angolkrémet tehát hangulatunknak, ízlésünknek és az alkalomnak megfelelően fűszerezhetjük, fogyaszthatjuk öntetként langyosan, de pirosgyümölcsökkel, és akár némi likőrbe áztatott piskótával, pirított mandulával, pisztáciával, kesudióval rétegezve behűtve is: a legelegánsabb nyári pohárdesszert lesz így a végeredmény.

 Crème anglaise: alaprecept vaníliával

Hozzávalók:

Eljárás:

  1. Helyezzünk egy apró lyukú szűrőt egy közepes méretű lábasba. Ezt süllyesszük egy nagyobb lábasba. A nagy lábast töltsük fel hideg vízzel, amennyire csak tudjuk. A hideg víz vegye körbe a benne lévő, szűrővel ellátott lábast.
  2. Egy vastag falú, nyeles lábasba öntsük bele a tejet, tegyük hozzá a kettévágott vaníliarudat. Folyamatosan kevergetve, alacsony lángon főzzük addig, míg a lábas peremén kis buborékok jelennek meg (kb. 5 perc). Ha kész, zárjuk el a gázt, a vaníliás tejet húzzuk le róla.
  3. Keverjük simára a cukrot a tojássárgákkal. Amikor kész, vékony sugárban öntsük hozzá a vaníliás tej felét, miközben habverővel folyamatosan verjük, hogy homogén legyen.
  4. Újra gyújtsuk meg a gázt a vaníliás tejes lábas alatt. A vaníliás tej felével elkevert cukros tojássárgákat öntsük vissza a lábasban maradt tejhez, és folyamatos keverés mellett főzzük alacsony lángon addig, míg besűrűsödik (kb. 5 perc). A legfontosabb: vigyázzunk, hogy leendő angolkrémünk ne forrósodjon 82-85 fok fölé (gyakorlat teszi a mestert, ill. hasznos segítséget nyújthat egy konyhai hőmérő).
  5. Amikor a krém elérte a kívánt konzisztenciát, sima és homogén, végezzünk kanálpróbát: egy teáskanalat mártsunk bele, emeljük ki, és vízszintesen húzzuk végig a domború oldalán az ujjunkat. Ha a krém alul-felül tökéletesen elkülönülő, határozot szélű csíkban borítja be a kanalat, és nem folyik rá az ujjunk által hagyott üres térre: révbe értünk! Amennyiben „maszatolódik” és nem tiszta a minta, habverővel kevergetve főzzük még pár percig.
  6. A tűzről levéve azonnal öntsük a krémet a hideg vizes lábasba tett szűrőbe. A hideg megállítja a fövési folyamatot. Fakanállal kevergetve szűrjük át a krémet az alatta lévő lábasba. A szűrőben maradt vaníliamagvakat is kapargassuk bele. (Az üres vaníliarudat tejbe, kókusztejbe, mandulatejbe téve hasznosíthatjuk újra.)

A varázslatos angolkrémet ezerféleképp használhatjuk fel, az egyik legegyszerűbb és legfinomabb mód – mely a nyári gyümölcsök lényegét kellően kihangsúlyozza – ha kelyhekbe töltve, meggyel, málnával, pirosgyümölcsökkel díszítve behűtjük, és egy forró estén a csillagokat szemlélve elnyalogatjuk…

További lehetőségek, angolkrém-tippek:

Alkoss tovább nyári ízekkel!

Pirosgyümölcsös charlotte>>

Kóstoltad már? Bajor krém sztárséf-recepttel>>

Az elemózsiás kosárból nem hiányozhat: újburgonyás piknikpite>>

Angolkrém egyszerűen: videórecept>>

 

(Képek: Pinterest)