Királyok pitéje

Január: fenséges finomságokra hangolva

Csak januárban fogyasztható, ekkor viszont kötelező jelleggel: a „Királyok pitéje” nemcsak pompás gasztroélményt, de egy szerencsét hozó meglepetést is rejt…

 

 

Hagyománya a 14. századra nyúlik vissza, és bár a francia forradalom után (sikertelenül) átkeresztelték az „Egyenlőség pitéjévé”, máig az újév elengedhetetlen kelléke Franciaországban, Belgiumban és Hollandiában. Ekkor a családok, barátok összegyűlnek és elfogyasztják a nagy gonddal készített vagy a „legbiztosabb helyről származó” Királyok pitéjét (Galette des Rois). Az esemény napja hivatalosan január 6-a, Háromkirályok napja, a hagyomány szerint ekkor értek a napkeleti bölcsek: Gáspár, Menyhért és Boldizsár Betlehembe. A gyerekek házról házra járva énekelnek, amiért finomságokat kapnak, a nap királya vagy királynője pedig az lehet, aki megtalálja a leveles tésztába sütött apró meglepetést.

A szerencsét hozó figura általában a kis Jézust ábrázolja, de lehet babszem is, illetve olyan pici (természetesen hőálló) tárgy, ami napjainkban nagy választékban kapható és személyre, ízlésre szabható. Sokak szerint a babszem a legjobb választás, mivel megtalálójának sikert és termékenységet hoz egész évre, ezért többen a pénztárcájukba rejtik. Általában a család legkisebb gyermekét állítják az asztal mellé, hogy felügyelje a királyi pite felvágását és döntsön arról, ki melyik szeletet kapja.

Milyen maga a sütemény? Természetesen vajas-leveles tésztából készül, belül finom és puha, kívül szép fényes és kissé roppanós. Észak-Franciaországban megjelenése egyszerűen elegáns, délebbre viszont egyre látványosabb, mediterrán jelleget ölt. A legtradicionálisabb verzió gazdag mandulakrémet (ún. frangipán krémet) rejt, de a kreatív interpretációk száma végtelen: készítik pisztával, karamellizált almával, csokival, aszalt fekete cseresznyével, málnával, mandarinnal… Formája szintén régió szerint változó, Provance déli részén például korona-alakúra sütik, egy nemes spanyol „sütirokonhoz” hasonlóan narancsvirággal ízesítik, tetejét kandírozott gyümölcsökkel díszítik. Itt kissé eltérően, „Gâteau des Rois” vagy „Brioche des Rois” néven fut. Minden verzióhoz tökéletesen passzol egy pohár könnyű, félszáraz pezsgő (ld. előző posztunkat) vagy cider (szénsavas almabor).

Bár rengeteg variáció létezik és magyarul is számos receptet találunk „Királyok pitéje”, „Háromkirályok pitéje”, „Királyok süteménye” néven az interneten, az alapok megtartásával – vajas-leveles tésztarétegek között mandulás frangipán krém és egy apró, belesütött meglepetés – megalkothatjuk saját verziónkat és hagyománnyá tehetjük szeretteink, főleg a gyerekek örömére.