Az október 20-i séf világnapon (International Chef’s Day) idén a gyerekgasztronómiáé a főszerep: a nemzetközi eseményt a Worldchef (World Association of Chef’s Societies) világszervezet volt elnöke, a dél-afrikai Billy Gallagher alapította 2004-ben, azóta minden évben más témára fókuszálva rendezik meg. Mivel a szervezet kiemelt céljának tekinti a gyerekek, tinédzserek egészséges táplálkozásra nevelését – melynek szellemében workshopokat is tartanak –, a 2020-as séfnapot teljes egészében a jövő generációnak szentelik, mint írják az esemény honlapján: „A bizonytalanság körülöttünk van, jobban, mint bármikor, és ez stresszt és feszültséget szül. Az erős immunredszert tápláló, stresszűző ételek valódi segítséget jelenthetnek ezekben a kihívásokkal teli időkben.” A 2020-as kampány címe ennek fényében „Healthy Food for the Future” (egészséges ételt a jövőnek), amihez információkat, recepteket, és egy letölthető eszköztárat is kínálnak (https://www.internationalchefsday.worldchefs.org/).
„Az vagy, amit megeszel”: tartja a mondás, és nincs jobb alkalom arra, hogy üzenetét komolyan vegyük. Modern orvostudomány és védőoltások hiányában étel és egészség egészen az ókortól kezdve együtt járt: a híres indiai, görög, római, perzsa és arab gasztroszakértők még a recepteskönyveket is egészségügyi alapon írták meg, részletesen ecsetelve, hogy egy-egy fogás pontosan milyen problémát gyógyít, ill. milyen bajokat kerülhetünk el vele. Míg az ipari forradalomkor beindult tömeggyártás, az egészségtelen élelmiszerek bősége elkényelmesítette (és több szempontból: cukorbetegség, elhízás, szív- és érrendszeri problémák, gyulladások, allergiák) megbetegítette a világot, az utóbbi évtizedekben szerencsére visszatérőben a gasztronómia eredeti, egészségközpontú felfogása: a minőség mennyiség fölé helyezése, törekvés a jó szelekcióra, ellenállás a bőség csapdájának.
Sokak szerint persze nem ilyen egyszerű a képlet, joggal mondják: válogathat a boltban, aki teheti, hiszen a minőség drága, egyre kevésbé megfizethető. Mégis, annak ellenére, hogy az árak rendületlenül kúsznak fel, érdemes vásárlási, étkezési szokásainkat az egészség fókuszában felülvizsgálni és ha lehet, kivenni a kosárból azt, amit csupán szemünk kíván vagy amit csak megszokásból dobunk bele, és betenni azt, ami szervezetünknek valóban hasznos (hosszú távon ezektől az alapanyagoktól dobódhatunk fel a legjobban). Ott vannak például a rendkívül tápláló, fantáziadúsan (hazai, mediterrán, mexikói) módon elkészíthető hüvelyesek: babok, borsók, lencsék, melyek egészséges táplálkozásban betöltött szerepe egyre inkább reflektorfénybe kerül. A Kék Zónákra (bolygónk leghosszabb átlagéletkorú régiói) jellemző, hogy hetente több alkalommal fogyasztanak fokhagymával, chilivel, finom fűszerekkel készült hüvelyeseket – nálunk sajnos még nem ilyen jó az imidzsük, pedig ízletesek, laktatóak, és akár egy többtagú család számára is olcsón kihozható belőlük a szükséges adag. Érdemes lenne több figyelmet szentelni a zöldségek között szintén olcsónak számító sárgarépára, céklára, zellerre, gyökérzöldségekre is, hiszen vitaminjaik, bioaktív hatóanyagaik révén valódi egészségbombák: főételként, levesként, szószként, püréként, serpenyőben sütve vagy sütőben karamellizálva – a sárgarépa és a cékla esetében még sütiként is – bevethetők. További, méltatlanul hanyagolt kategória vásárlásaink során a konzerv halak csoportja: a legolcsóbb szardínia vagy makréla is mennyei fogás lehet összetört főtt tojással, reszelt fokhagymával, apróra vágott zöldségekkel és lilahagymával kikeverve, egy kis citromlével, petrezselyemmel bolondítva. Mindent összevetve, bár az ár meghatározó tényező, nem biztos, hogy hó végén a legolcsóbb ipari felvágottak és tömbsajtok között kell keresgélnünk: némi kreativitással és rugalmassággal eséllyel találunk jobb alternatívát is egészségünk érdekében.
A táplálkozási irányelvekben és a vásárlási szelekcióban nyújt segítséget az „Okostányér” (www.okostanyer.hu), a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége felnőttek és gyerekek számára kiadott ajánlása, mely szerint 6-17 éves gyerekeknek és tinédzsereknek:
A fűszerezéssel kapcsolatban még annyit érdemes hozzáfűzni, hogy, mivel az ízek tápanyagokat hordoznak, az ételkészítésnél minél komplexebb ízhatásra érdemes törekednünk: így lesz vonzó, karakteres, egyben egészséges is a végeredmény. Az ételek gyerekek, tinédzserek számára csábító intenzitását az egészséget és az ellenállóképességet támogató fűszerekkel (európai és ázsiai fűszernövények, gyömbér, pirospaprika, fokhagyma, hagymafélék, citrom, lime, zöldfűszerek, stb.) érhetjük el. Igyekezzünk gyermekeinkkel megismertetni, megszerettetni az összes létező ízt (ld. a bejegyzés végi linket), mert így egyrészt gasztroviláguk sokkal kifinomultabb, izgalmasabb lesz, másrészt ha csak a sósra meg az édesre „kalibrálódnak”, annak hosszú távon súlyos következményei lehetnek, ugyanis óhatatlanul több cukrot és nátriumot fognak bevinni, mint amire szükségük van. Az immunrendszer szempontjából fontos aspektus a D-vitamin kérdése is: mint tudjuk, e vitamin napfény hatására termelődik a szervezetben és elengedhetetlen a kalcium beépüléséhez, az egészséges csontok, fogak kialakulásához és megtartásához, valamint számos idegi, szív- és érrendszeri, gyulladásgátló mechanizmushoz. Amennyit tudunk, tartózkodjunk a napon (ideálisan legalább napi fél órát), emellett fogyasszunk rendszeresen D-vitamintartalmú ételeket: lazac, tonhal, makréla, szardínia, hering, pisztráng, tőkehalmáj, tőkehalmáj-olaj, minőségi, tápanyagdús tej, vaj, tojássárgája, egyes hosszan érlelt sajtok.
Ízelítő a 2020-as „séf világnap” gyerekreceptjeiből:
Forró tepsis szendvics
Hozzávalók:
Elkészítés:
Tipp: ha vékonyabbra vágjuk a kenyeret, a tölteléket két szelet közé is tehetjük, kartonpapírral és zsineggel átkötve pedig akár designos uzsonnává, partifalattá alakíthatjuk.
Sült bébirépa-snack
Hozzávalók:
Elkészítés:
Szupersmoothie
Hozzávalók:
Elkészítés:
Az összes hozzávalót tegyük turmixgépbe, mixeljük alacsony fokozaton addig, míg krémes és homogén nem lesz. Kínáljuk smoothie-poharakban, akár kreatív gyümölcsdekorációval: egészség, szépség, lendület az egész családnak.
A séfek világnapja összes receptje>>
Táplálkozási útmutató 6-17 éveseknek kalkulátorokkal, vásárlási és főzéstippekkel: Okostányér>>
„Kapj rá!” kampány a hazai halfogyasztásért halfajtákkal, receptekkel, lelőhelyekkel>>
Még több gasztrotipp a real.hu Szezon-rovatában>>