Régióválasztó
Akcióink régiónként változnak, ahhoz hogy a lakóhelyed szerinti akciókat megkapd kérlek add meg a településed nevét vagy irányítószámod.

Júniusi PAKK – Táborozás

A táborozás az egyik legjobb dolog, ami a nyári szünetben történhet. A gyerekeknek életre szóló élményekben, kalandokban lehet részük, amelyekre mindig emlékezni fognak. Rengeteg tábor létezik, nézzük meg, hogy miből lehet válogatni.

Miért jó egy nyári tábor?

Kötődések – Minden gyerek fejlesztheti a szociális képességeit, ez nemcsak ismerkedést jelent, hanem például a meglévő barátságok ápolását és fenntartását is. Különösen alkalmasak erre az ottalvós táborok.

Élmények – A nyári táborok egy más dimenzióba repítik a gyerekeket: új tapasztalatokat szereznek, jóval intenzívebbeket és színesebbeket, mint az iskolában vagy otthon. A táborozás igazi csapatmunka, amit nem lehet elég korán elkezdeni.

Elfogadás – A kapcsolatok kialakítása és fenntartása érdekében elengedhetetlen a különbségek el- és befogadása. A nyári táborokban eltérő körülményekből érkező gyerekek találkoznak, ahol kiütközhetnek az ebből fakadó különbségek, és a gyerekek megtanulhatják az elfogadás művészetét.

Kortársaság – Az iskolai és a szülőkkel töltött hétköznapok ritkán kínálnak lehetőséget a gyermeki én kiteljesedésére, a táborban ugyanakkor a gyerekek a kortársaikkal közösen élhetnek meg minden pillanatot.

Hogyan válasszunk tábort?
Sokat segít, ha néhány dolgot átgondolunk, még mielőtt belevetnénk magunkat az internet végtelennek tűnő táborkínálatába.

Szórakoztató vagy készségfejlesztő?

Vannak szülők, akik úgy gondolják, hogy a nyár a pihenésé, a szabadságé és nem kell a gyerekeket túlterhelni valami „hasznos” tevékenységgel. Mások szerint, ha már fizettek érte, akkor a gyerek ne csak a strandon lógassa a lábát. Jó hír a szülőknek: a gyerekek számára a szórakozás és a fejlődés tökéletesen megfér egymás mellett!

Bentlakásos vagy napközis?

A bentlakásos táborban mélyebb barátságok szövődhetnek, a gyerek szert tesz egy kis önállóságra, megtanulja, hogyan érezze jól magát a családi fészektől távolabb is. A napközis tábor előnye viszont, hogy a nap végén együtt lehet a család, kihasználhatjuk a hosszú nyári délutánokat közös programokra. Elsőre érdemes inkább napközis tábort választani, ha jól sikerül, akkor később jöhet az ottalvós is.

Olcsó vagy drága?

Ha csak a befizetendő összegre alapozzuk a döntésünket, nem biztos, hogy az olcsóbb a jobb. Járjunk utána alaposan, hogy az ár mit is tartalmaz. Milyen ételt kap a gyerek, benne vannak a belépők, hány nyelvóra jár ezért? Sokszor a plusz költségek többe kerülnek, mint amennyivel drágább lenne a másik tábor.

Mi akarjuk vagy a gyerek?

Ne hagyjuk ki a gyerekünket a döntésből. Szűkítsük le a kínálatot az anyagilag megfelelőkre, és engedjük meg, hogy ő válasszon. Ha őt is megkérdezzük, lehet, hogy rejtett érdeklődési körét is megismerjük, például a számítógép előtt ülő fiúról kiderül, hogy igazából rajong a természetért.

Mire figyeljünk még?

Keressünk a gyerekünk korosztályához illő tábort: egy-két év korkülönbség ideális a táborozók között, de 4-5 évvel idősebbek már teljesen más programokat igényelnek, baráti kapcsolatot sem igazán tudnak kialakítani egymással. Azt pedig talán nem is kell mondanunk, hogy a jó nevelők biztonságot jelentenek a gyerekeknek és a szülőknek is.

Milyen táborok közül választhatunk?

Régebben a táborok általában valamilyen vízparton voltak és a fő programot a strandolás jelentette. Ma már jóval célirányosabb táborok közül választhatunk, bár a strandprogram még mindig talán a legnépszerűbb a gyerekek körében.
Ha a víznél maradunk, akkor vannak kenus, vitorlás, úszó-, sőt, horgásztáborok is. A kézműveskedés rajongói választhatnak az agyagozás, festés, fafaragás, szobrászkodás között, de akár a rajzfilmkészítésbe is belekóstolhatnak. Az állatok szerelmesei mehetnek tanyára, lovastáborba, állatkertbe vagy kutyás foglalkozásokra. Sporttábort valószínűleg minden sportágból találunk, akár kezdőbb, akár haladóbb szinten van gyerekünk. Felsorolni is nehéz lenne, de a lényeg, hogy mindenki megtalálhatja a neki való tábortípust a szünidőben.

Légiós tippek: mit pakoljunk?  

  • Diákigazolvány, TAJ-kártya másolata, pénz. Naptej, szúnyog- és kullancsriasztó, sebtapasz, Melody nedves törlőkendő, Hárs papír zsebkendő.
  • Ne vigyen magával olyan ételt, ami megromolhat, a legjobb a száraz sütemény vagy sós nasi (pl. Reál háztartási keksz, Reál babapiskóta, Reál sóspálcika, kisperec vagy kréker), és olyan ital, ami könnyen visszazárható (pl. Reál Mizse víz).