Régióválasztó
Akcióink régiónként változnak, ahhoz hogy a lakóhelyed szerinti akciókat megkapd kérlek add meg a településed nevét vagy irányítószámod.

Új Reál PAKK és szerelem a levegőben!

A VALENTIN-NAP EREDETE 

Február 14-e Szent Bálint, avagy Valentin napja, a szerelmesek ünnepe, amikor az emberek világszerte virággal, apró ajándékkal lepik meg kedvesüket, szeretteiket. Az ünnep gyökerei a kereszténység előtti időszakra nyúlnak vissza. Február 15-én tartották ugyanis az ókori Rómában a Luperkália nevű termékenységi ünnepet. Lupercus, a farkas alakjában megjelenő istenség kiengesztelése érdekében ekkor két kiválasztott ifjú, egy fiú és egy leány majdnem teljesen meztelenül szaladtak át a város utcáin. Kezükben kecskebőrből készült, rituális korbáccsal megostorozták az útjukba kerülő járókelőket, főleg a fiatal nőket, akik gyakran szánt szándékkal keresték velük a találkozást, mivel a hiedelem szerint a rituálé termékenységet és gyermekáldást hozott a megkorbácsolt nőknek. 

De ennél kellemesebb része is volt az ünnepségnek: minden hajadon bedobta a nevét tartalmazó cetlit egy edénybe, amiből az egyedülálló fiúk húztak. Az így létrejött párok együtt töltötték az ünnepséget, de az is előfordult, hogy utána is együtt maradtak. Nem csoda, hogy a keresztény egyház azután rossz szemmel nézte a Luperkália szabad szeretőválasztással összekapcsolódó pogány ünnepét. 

SZENT VALENTIN ÉS A SZERELMESEK NAPJA 

Egy legenda szerint a harmadik század végén élt Rómában egy Valentin nevű keresztény pap. Ekkoriban a császár, II. Claudius elrendelte, hogy a fiatal férfiak nem köthetnek házasságot – az uralkodó szerint így jobb katonák váltak az ifjakból. Csakhogy Valentin nem tartotta tiszteletben a császár akaratát, és keresztény módra megeskette a szerelmes ifjakat. A császár ezért börtönbe vetette, és halálra ítélte. Valentin jámborsága az egyik börtönőr szívét is meglágyította, akinek a lányával is összebarátkozott. A legenda szerint a lány vak volt, a pap azonban hitének erejével meggyógyította. Valentin életét azonban ez sem mentette meg, a kivégzése napján egy búcsúüzenetet küldött a lánynak, amit úgy írt alá: “A te Valentinod”. A hagyomány szerint innen ered a Valentin-napi üzenetküldés szokása.

496-ban I. Geláz pápa elrendelte, hogy a szentként tisztelt Bálintra a pogány Luperkália ünnepnapjával majdnem pontosan egy időben, február 14-én emlékezzenek – egyúttal az előbbi ünnepet betiltotta. Azóta ez a nap fokozatosan a szerelmes üzenetek napjává vált, és Szent Valentin lett a szerelmesek védőszentje. 

A VERSEKTŐL A VIRÁGCSOKROKIG 

Angliában az első Valentin-napi levelet 1477-ben küldték, ma a The British Library őrzi. Az 1700-as években divatba jöttek a Valentin-verseskötetek, az 1800-as években pedig az üdvözlőkártyák. A 16. században terjedt el a virágcsokrok ajándékozása is. Egy költő, Samuel Pepys 1667-ben egy gyönyörű verssel lepte meg feleségét ezen a napon. Elizabeth pedig egy csokor virággal viszonozta férje ajándékát. Ez a szokás aztán elterjedt a brit előkelőségek, majd az egyszerű emberek között is. 

VALENTIN-NAP A VILÁG MÁS ORSZÁGAIBAN 

  • Az Egyesült Államokban csaknem egymilliárd üdvözlőlapot küldenek ilyenkor egymásnak a szerelmesek, a karácsony után ez a második legforgalmasabb nap a postán.  
  • Japánban csak a hölgyek ajándékozzák meg a párjukat, méghozzá csokoládéval – de akár férfi ismerőseiket, munkatársaikat is. A férfiak pedig egy hónap múlva, a Fehér nap nevű ünnepen viszonozzák ezt. 
  • Finnországban és egyes latin-amerikai országokban ez a nap nem csak a szerelem, hanem a barátság napja is. Ilyenkor a barátok képeslapot küldenek egymásnak, vagy kisebb ajándékokkal lepik meg a másikat. 
  • Peruban pedig 2011 óta munkaszüneti nap február 14-e. 
  • Lengyelországban, Chelmno templomában évszázadok óta tisztelnek egy Szent Bálint-ereklyét, február 14-én pedig minden évben megünneplik a vértanú és a szerelmesek ünnepét. 

BÁLINT-NAPI HAGYOMÁNYOK MAGYARORSZÁGON 

A Valentin-nap ugyan viszonylag új szokásnak számít nálunk, Bálint napjához azonban többféle hiedelem is kapcsolódik. Néhány példa: 

  • Ha egy hajadon ezen a napon verebet lát, szegény emberhez fog hozzámenni – de boldog lesz. Ha azonban egy tengelice repül át felette, akkor gazdag férfi felesége lesz. 
  • Ha egy fiatalasszony Bálint napján félbe vág egy almát, amennyi magot talál benne, annyi gyermeke fog születni. 
  • Bálint-napon babérlevelet kell a párna alá tenni, így a fiatal leány megálmodja a jövendőbelije nevét. 
  • Bálint nap reggelén a szerelmes csók szerencsét hoz.
  • A népi hagyomány szerint ha Bálint-napon hideg, száraz idő van, akkor jó lesz a termés.