Régióválasztó
Akcióink régiónként változnak, ahhoz hogy a lakóhelyed szerinti akciókat megkapd kérlek add meg a településed nevét vagy irányítószámod.
Hozzávalók
(8 főre)
500 g Gyermelyi búzafinomliszt
1 db citrom
100 g vaj
2,5 dl tej
100 g cukor
4 db Gyermelyi tojás sárgája
1 csomag vaníliás cukor

20 g élesztő
Desszert
Elkészítés:2 óra
Nehézségi szint:Közepes

Kalács koszorú

Az élesztőt egy kanál cukorral elkeverjük, adunk hozzá fél dl langyos tejet és fél kanál lisztet, majd langyos helyen felfuttatjuk.
A maradék lisztet, cukrot, sót, tojássárgáját, puha vajat, vaníliát, citromhéjat beletesszük egy nagyobb tálba. A felfutott élesztőt is a tálba öntjük a maradék langyos tej hozzáadásával, és tésztát készítünk. A tésztát alaposan kidagasztjuk, hogy jó levegős legyen. Ha kellően szuszogós a tészta, letakarjuk, és langyos helyen kelesztjük addig, míg kb. a duplájára nem nő.

Amikor megkelt, átdolgozzuk, és ismét kelesztjük letakarva. Ha ismét megkelt, az edényben kicsit átgyúrjuk, majd kivesszük lisztezett deszkára.

Három részre adagoljuk, a darabokból hosszú rudat formálunk. A három rudat összefonjuk és a végét összenyomva koszorúnak hajtjuk. Sütőlapra tesszük, közepére, a lyukba olajjal megkent vastag falú poharat helyezünk.

Pihentetjük a tésztát 20 percig, majd lekenjük tojással. Megszórjuk szeletelt mandulával.

A kalácsot 180 C°-os előmelegített sütőben sütjük 40-50 percig. Sütőből kivéve kicsit pihentetjük, majd megszórjuk a porcukorral, és szeletelve tálaljuk.

Tetszés szerint lekvárt, öntetet, tejszínhabot adhatunk hozzá.