Az élesztőt egy kanál cukorral elkeverjük, adunk hozzá fél dl langyos tejet és fél kanál lisztet, majd langyos helyen felfuttatjuk.
A maradék lisztet, cukrot, sót, tojássárgáját, puha vajat, vaníliát, citromhéjat beletesszük egy nagyobb tálba. A felfutott élesztőt is a tálba öntjük a maradék langyos tej hozzáadásával, és tésztát készítünk. A tésztát alaposan kidagasztjuk, hogy jó levegős legyen. Ha kellően szuszogós a tészta, letakarjuk, és langyos helyen kelesztjük addig, míg kb. a duplájára nem nő.
Amikor megkelt, átdolgozzuk, és ismét kelesztjük letakarva. Ha ismét megkelt, az edényben kicsit átgyúrjuk, majd kivesszük lisztezett deszkára.
Három részre adagoljuk, a darabokból hosszú rudat formálunk. A három rudat összefonjuk és a végét összenyomva koszorúnak hajtjuk. Sütőlapra tesszük, közepére, a lyukba olajjal megkent vastag falú poharat helyezünk.
Pihentetjük a tésztát 20 percig, majd lekenjük tojással. Megszórjuk szeletelt mandulával.
A kalácsot 180 C°-os előmelegített sütőben sütjük 40-50 percig. Sütőből kivéve kicsit pihentetjük, majd megszórjuk a porcukorral, és szeletelve tálaljuk.
Tetszés szerint lekvárt, öntetet, tejszínhabot adhatunk hozzá.