Régióválasztó
Akcióink régiónként változnak, ahhoz hogy a lakóhelyed szerinti akciókat megkapd kérlek add meg a településed nevét vagy irányítószámod.

Bazsalikom: égi áldás, ősi átok?

Furcsának tűnhet a kérdés akkor, amikor minden zöldre legszívesebben rávetnénk magunkat így március derekán. Egy dús cserép bazsalikomot vizsgálgatva gondoljunk mégis a pesto és a zöldfűszeres sajtkrém mögé, hiszen nincs talán még egy növény, mely úgy egyesítené az isteni és ördögi vonásokat, mint a basilikón phutón, azaz a „felséges” jelzővel ellátott bazsalikom.

Az Európában főleg a genovai pesto, a mozzarella caprese, a paradicsomszósz és a nápolyi Margherita pizza alapanyagaként ismert „édes” fajtát és annak görög, ill. trópusi rokonait az évezredek során különböző kultúrák egymásnak látszólag teljesen ellentmondó jelentéstartalommal ruházták fel:

 • Az ókori Egyiptomban és Görögországban az elhunytak előtt a túlvilág kapuit megnyitó afrodiziákumként tisztelték, valamint – mint neve is utal rá – vélhetően uralkodói parfümök alapanyagául szolgált. A bazsalikomot egy teória szerint az Indiát is megjárt Nagy Sándor honosította meg Görögországban az i.e. 4. században.
 • Indiában az egyiptomi és görög szokásokhoz hasonlóan a halottak szájába bazsalikomcsokrot helyeztek, hogy útjuk végén eljussanak istenhez.
 • Európában, főleg a Mediterráneumban az elhunytak kezébe tettek ugyanebből a célból bazsalikomot.
 • Görög tradíciók szerint azonban a bazsalikom a gyűlölet és az őrület jelképe is, ami onnan eredhet, hogy a növényt a baziliszkusz kígyóval (görögül: basilískos) azonosították. Ez a túlvilági lény, a „kígyókirály” képes volt egyetlen pillantással ölni, őt viszont csak tükörképével lehetett elpusztítani. Az évszázadok során „őrületet és halált hozó” kígyó-kakas-sárkány hibriddé avanzsálódott szörny a középkori európai művészetben is sűrűn megjelenik, főleg az ördög, a sátán, a bőség, a bujaság és a luxus bűnének jelképeként. A sötétből hirtelen felbukkanó, halálos fertőző betegségekkel (pl. szifilisz) is azonosították – érdekesség, hogy Carl Gustav Jung szerint a baziliszkusz kígyó dermesztő tekintete viszont az emberi tudattalan erejét szimbolizálja. A baziliszkusz amulettjét az európai folklórban ugyanúgy tartották konkrét vagy mentális veszélyek ellenszerének, mint őrületet keltőnek. A kígyókirály karrierje napjainkban is töretlen: legutóbb a Harry Potter és a Titkok Kamrája c. regény és a belőle készült film egyik jelenetében bukkant fel.
 • A bazsalikomot – baziliszkusz attribútumát – erős bioaktív (lazító, fájdalom- és gyulladáscsökkentő) tulajdonságai miatt egyes afrikai közösségekben a skorpióharapás ellenszerének, míg Görögországban olyan növénynek tartották, mely jelenlétében épp nászukat lejtik a rettegett skorpiók.
 • A bazsalikom, valószínűleg afrodiziáló, vágykeltő mivoltából adódóan több (keresztény hatásokkal bővült) néphagyományban a sátán szimbóluma. Franciaországban és más nyugat-európai vidékeken szokás volt a növény ültetésénél megátkozni a földet, mert úgy hitték, hogy az „ördögi” palánta ekkor fejlődik jól.
 • Angliában ugyanakkor a rosszakarat, az átkok, valamint a ház körüli kártevők távoltartására használták a bazsalikomot. A Tudor-korban (1485-1603), vélhetően szintén a rossz elriasztására az utazókat egy kis cserép bazsalikommal bocsájtották útra.
 • Több országban (Olaszország, Portugália, Románia) a bazsalikom máig a szerelem, a vágy, vagy akár a komolyabb elköteleződés jele. Itáliában anno az udvarlókat fogadni kész hölgyek egy cserép bazsalikomot tettek ablakukba. Portugáliában Szent János (São João) és Szent Antal (Santo António) napján szokás egy cserép bazsalikomot és színes papírszegfűt ajándékozni kedvesünknek, a szegfűre verset is írnak (vagy pálcikán beletűzik a kompozícióba). Santo António alkalmából Lisszabonban nagyszabású esküvői partit tartanak, melyre évközben jelentkezhetnek a párok. Romániában szintén komolyabb döntést, eljegyzési szándékot jelenthet a bazsalikom. Összességében elmondható, hogy Európa-szerte mágikus, szerelmi gyógynövényként tartották-tartják számon, amivel ha megajándékozzuk választottunkat, akkor biztos fellobban benne a vágy, illetve akár hosszú távon is révbe érhetünk.
 • Végül, természetesen a boszorkányok is mi mást, mint bazsalikomfőzetet ittak azelőtt, hogy seprűre ugorva elröppentek volna az éjszakában… Egyes értelmezések szerint a boszorkányszertartások hallucinogén italába kevert bazsalikom hozzájárult a tudat fellazulásához, a hallucinációk előidézéséhez.

Összességében mégis a bazsalikom isteni mivolta felé billen a mérleg:

 

 • Mint az sokak számára köztudott, a növény Indiában honos fajtáját (tulsi vagy szent bazsalikom: Ocimum sanctum) mély tisztelet övezi, biztos helye van az ayurvédikus orvoslásban, a Vaishnava hinduizmus követői szertartásaikban használják. A hinduizmus eme ága az univerzális főistent, a világ harmóniáját fenntartó Vishnut és annak különböző megjelenési formáit (avatárjait), valamint Krishnát és Rámát helyezi középpontba: a bazsalikom elvont és fizikai szinten is megjelenik, a szertartásokon kívül pl. hindu háztartásokban a központi udvar közepére (szívébe) ültetik, valamint Hanumán (Ráma egy hű követője a Rámájanából, az önzetlen hősiesség megtestesítője) templomainál termesztik. Más hindu irányzatokban a bazsalikom Lakshmi, az embereket céljaik elérésében segítő, a forrásokat és javakat elosztó istennő (egyben Vishnu elválaszthatatlan társa) jelképe – eszerint az ember élete során 8 fő cél létezik a spirituális kiteljesedés, a táplálkozás, a tudás elsajátítása, a rendelkezésre álló források felhasználása, az utódok, a bőség, a türelem és a siker témakörében.
 • Az indiai bazsalikom: tulsi egyben Tulsi (vagy Tulasi) istennő – az említett Lakshmi egyik megtestesülése – szent növénye, történetét több hindu legenda is megörökíti. Az egyik szerint Vishnu Tulsi (akit a földön még Vrindának hívtak) férjének képében csábította el a gyönyörű nőt, amikor azonban Vrinda rájött, hogy akaratán kívül hűtlen lett, megölte magát. Egy másik verzió szerint Vrinda férje halotti máglyájára vetette magát. Lényeg, hogy halála után Vishnu Tulsi néven az istenek közé emelte, az embereknek pedig meghagyta, hogy a róla elnevezett növényt, a tulsit (indiai bazsalikomot) szentként tiszteljék. A hagyomány szerint Tulsi testének halotti porából a Gandaki folyó, égett hajtincseiből pedig maga a szent bazsalikom született. Vishnu rendelkezése szerint a növény meg kell, hogy védje a nőket az „özveggyé válástól”, feladata tehát, hogy az egészség minden szintjén támogassa az emberi életet. A tulsiszámos fajtája azóta is (a lótusz mellett) a hindu kultúra legszentebb növénye, melynek szára, levelei, kivonata, teája a hosszan tartó, egészséges földi létet szolgálja.
 • Nemcsak indiai, de ókori egyiptomi és újkori francia hagyományok szerint is „királyi” gyógynövény a bazsalikom. Óegyiptomi sírban az isteneknek szóló felajánlásként leltek rá, ma is használt neve pedig, mint említettük, a görög „basilikón phutón”-ból származik, ami királyi, uralkodói növényt jelent. Ennek felel meg a francia „l’herbe royale” is.
 • A görög, bulgár, szerb, macedón és román ortodox keresztény liturgiában az aspergillum (szenteltvíz hintő) helyett sokszor bazsalikomcsokrot mártanak a szenteltvízbe, így áldják meg a gyülekezetet. Több ortodox templomban az oltár alatt a szenteltvíz-tartó mellett egy kaspó bazsalikom is helyet kap.
 • A bazsalikom Jézus történetében is megjelenik: eszerint a sziklasírt, ahol Jézus testét a keresztről levéve elhelyezték, Mária Magdolna és a vele tartó nők üresen találták, a helyszínen csupán a fölből kikelt friss bazsalikom illatozott…

Bazsalikom & egészség

Nehéz pár mondatban összefoglalni egy olyan növény értékeit, melyről könyvek és legendák szólnak. A trópusokon: Közép-Afrikában, Indiában, Délkelet-Ázsiában őshonos bazsalikomnak jelenleg a világos zöldtől a mélylila árnyalatúig mintegy 150 fajtája létezik. Az Európában legismertebb ligúriai, genovai fajtákon kívül a többféle – jellemzően erőteljes, fűszeres, olykor citrusos – indiai, thai és indonéz bazsalikomok is a helyi konyha és a gyógyászat elengedhetetlen kellékei.

A szent tulsitól a citromos thai és az afrikai kék bazsalikomon át a genovai pesto-alapanyagig a növény rajongóit azonban nemcsak a varázslatos íz ejti rabul: tudatosan vagy tudattalanul a bazsalikomfogyasztók egészségükért is sokat tesznek. A gyógynövények „királya” ugyanis gazdag ásvány- és vitamin (K, B, és C-vitamin, karotinok, kálium, kalcium, magnézium, réz…), valamint esszenciális olajtartalmánál fogva segíti az emésztést, harcol a gyulladások és a szabadgyökök ellen, értékes antioxidáns, teáját (különösen az indiai szent bazsalikomét) hatásosnak tartják a vércukorszint karbantartásában, a diabétesz kezelésében, ill. megelőzésében. A bazsalikom fogyasztása támogatja a májat, az anyagcserét és a „méregtelenítő” folyamatokat, a növény esszenciális olajai pedig olyan neurológiai hatóanyagokat tartalmaznak, melyek segítik a „boldogsághormonok” termelődését, a pszichés egyensúlyt. A bazsalikomot emésztést segítő mivolta miatt egyben gyomornyugtatóként, gyomorproblémákra is ajánlják, kivonatát, tonikját (akár teáját) külsőleg pedig bőrszépítő, gyulladáscsökkentő, antibakteriális arclemosóként vethetjük be.

Bazsalikom-gasztro

Ha a világszerte népszerű, szuperegészséges genovai pestóból indulunk ki, logikus, hogy a bazsalikomot frissen, apróra vágva vagy tépkedve, hőkezelés nélkül érdemes a konyhában leginkább használni – a pesto készítése is leginkább kézi erővel, mozsárban ajánlott, ha mégis aprítógéppel dolgozunk, ezt a legalacsonyabb fokozaton, szünetekkel tegyük, hogy elkerüljük az értékes hozzávalók felmelegedését, megakadályozzuk a tápanyagvesztést.

A ress bazsalikomleveleket mossuk tehát meg, szárítsuk le, a kezünkben kicsit görgessük át (hogy felszabaduljanak az aromák), majd tépkedjük vagy vágjuk a kívánt méretre, és a lehető legfrissebben tegyük szószokba, asztali (sajt, hal vagy vegán) krémekbe, szórjuk bátran főtt ételekre, omlettekre, salátákra, energetizáló gyümölcslevekbe, turmixokba, könnyű joghurtos kompozíciókba. A bazsalikom egzotikus, fűszeres-édeskés íze által újjászületnek a koktélok, mocktailok, limonádék, citrus- és gyümölcsszószok, krémek, dzsemek, és maguk a friss gyümölcsök is: csodásan passzol grapefruithoz, eperhez, őszibarackhoz, avokádóhoz, citrusfélékhez és aperitif-koktélokhoz.

Hőkezelve, pl. teaként a növény más hatóanyagaihoz jutunk hozzá, mint frissen (bizonyos vitaminok: C, B a hőkezelés során sérülnek, más vitaminok viszont épp a hőkezelés által válnak jól hasznosíthatóvá szervezetünkben), a legjobb megoldás tehát a bazsalikomot mind frissen, mind szárítva, hőkezelve fogyasztani.

Exkluzív különlegességnek számít a bazsalikomolaj, melynek minden cseppje élmény, gyógyhatását tekintve pedig hatékony gyulladáscsökkentő, antibakteriális, láz- és fájdalomcsillapító (többféleképp készítik és árulják, fogyasztás/használat előtt tájékozódjunk alaposan az adott termékről).

Tavaszi citromos-bazsalikomos sütemény

Friss, zamatos bazsalikom emeli isteni szintre e könnyű desszertet, mely akár a húsvéti asztal dísze lehet.

Hozzávalók a tésztához:

 • 18 dkg búzafinomliszt
 • 2 nagy, friss tojás
 • 1 csapott evőkanál sütőpor
 • 2 csipet 
 • 10-15 dkg finomszemű kristálycukor (melynek egy része lehet vaníliás cukor is)
 • 1 evőkanál vaníliakivonat
 • 2 kezeletlen héjú citrom frissen reszelt héja
 • 2 evőkanál frissen facsart citromlé
 • 2 dl minőségi natúr joghurt
 • 125 ml enyhe, gyümölcsös aromájú extra szűz olívaolaj
 • 3/4 pohár friss, apróra vágott bazsalikom (2 dl-es pohár)

A glazúrhoz:

 • 3 dl citrom vagy más citrus (narancs, lime, grapefruit) dzsem
 • 3 dl citrus-gyümölcslé (minőségi, boltban kapható narancs, lime vagy más citrus leve megfelel, illetve használhatjuk frissen facsart citruslé és víz fele-fele arányú keverékét)

Elkészítés:

 1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy legalább 20 cm átmérőjű tortaformát vajazzunk ki.
 2. Szitáljuk össze a lisztet, a sütőport és a sót. Tegyük félre.
 3. A cukrot és a vaníliás cukrot egy mély tálban morzsoljuk össze a frissen reszelt citromhéjjal.
 4. Adjuk hozzá a natúr joghurtot, a vaníliakivonatot és a frissen facsart citromlevet. Keverjük simára.
 5. Öntsük a keverékbe az extra szűz olívaolajat, üssük bele a 2 tojást. Ismét keverjük ki.
 6. A száraz hozzávalókat lépésről lépésre szitáljuk a citromos-vaníliás-joghurtos mixhez, közben konyhai spatulával vagy habverővel dolgozzuk össze, de „verni”, túlkeverni nem kell.
 7. Végül oszlassuk el a tésztában az apróra vágott bazsalikomleveleket. Öntsük az előkészített formába.
 8. Mialatt sül (kb. 45 perc, de végezzünk tűpróbát), készítsük el a glazúrt: egy kisebb lábasban öntsük össze a dzsemet és a gyümölcslevet, majd többször átkeverve, alacsony lángon bugyogtassuk addig, míg mennyisége a felére csökken és szép sima, fényes lesz.
 9. A bazsalikomos sütit a sütőből kivéve tegyük konyhai deszkára és kenegessük a glazúrral addig, míg az összeset be nem issza. Ezután a teljes kihűlésig pihentessük.
 10. Tálaláskor díszíthetjük friss bazsalikomlevelekkel, citrushéj-forgácsokkal.

Tipp: trendi gasztrostílust kedvelők készíthetik mini kuglóf-formákban is. Fenséges tavaszi ízélményeket!