Régióválasztó
Akcióink régiónként változnak, ahhoz hogy a lakóhelyed szerinti akciókat megkapd kérlek add meg a településed nevét vagy irányítószámod.

Bomba diéta? Shakshuka Adele-módra!

Az 1988. május 5-én született brit énekesnő fekete miniruhás, több mint 12 millió like-os fotójától robbant az internet tavaly, amikor születésnapján először mutatta meg szinte felismerhetetlenné karcsúsodott önmagát.
A kép alapjaiban rengette meg az addig ismert Adele-imidzset: mint kiderült, a sztár diétaprogramja 2017 óta tart, de vajon mi vette rá a lasagnét, spagettit, chilis húst, majonézes szendvicset, sütit, kekszet, tejszínkrémet, cukros teát (napi 10 csésze tea, mindegyik 2 kockacukorral), és az alkoholt soha meg nem vető tottenhami énekesnőt a váltásra?


(Kép: Annie Leibovitz)

Fotói alapján Adele kb. 45 kg mínusznál tart, ami elsőre hajmeresztőnek tűnik – úgy viszont már nem, hogy mindez egy 4 éve folyó életmódváltás eredménye. Egy tavaly októberi Saturday Night Live-ban (a New York-i Rockefeller Plaza-ban felvett késő esti tv-show) a sztár így fogalmazott: „Hát, tudjátok, a Covid-korlátozások miatt kevés cuccot hozhattam, magamból meg csak a fele fért be. Ezt a felet választottam.”

Mint Adele többször elmondta, nem másokért, hanem kizárólag önmagáért és 2012-ben született kisfiáért, Angelóért lépett új útra. Ezt személyi edzője, Pete Geracimo is megerősíti: „Hektikus, kiszámíthatatlan időbeosztása és edzőterem-undora miatt elég nehéz volt Adele-t pályára állítani. De egy pillanatig sem a szuper-soványság volt a cél. Az egészségéről volt szó. Abban bízom, mások is elismerik a kemény munkát, amit a saját és a családja érdekében beletett. Nem azért fogyott le, hogy ettől bárki rosszul érezze magát. Magáért és Angelóért vállalta be a dolgot.”

Adele elmondása szerint sokat jelentett számára Glennon Doyle „Untamed: Stop Pleasing, Start Living” (kb. Szelidítetlenül: magadért élj, ne másért) c. könyve, mely segített leküzdenie a stresszt és elfogadnia a testét olyannak, amilyen, végre „otthon lenni benne”. Érdemes megjegyezni, hogy egyébként nem az énekesnő fent említett gasztrokedvenceivel van a gond: a chili con carne, a majonéz (ha házi), egy autentikus lasagne vagy spagetti szuper fogás lehet, ha valódi, természetes, tápanyagdús hozzávalókból készül, optimális adagban fogyasztjuk és – ahogy Picasso művészi omlettje kapcsán írtuk – nem hiányzik mellőle a rostokban, ásványokban, vitaminokban gazdag zöldség, saláta, friss zöldfűszer. Adele menüje ezzel szemben jó brit szokás szerint rengeteg kalóriadús, iparilag többszörösen feldolgozott félkész, konyhakész kajából állt, friss zöldség, gyümölcs elvétve került az étlapra, tejszínes édességek, gyorséttermi desszertek és alkohol annál inkább, a napi 10 csésze tea értékét pedig nyilvánvalóan a beléjük dobált 20 szem kockacukor redukálta.

Innen indulva és ahhoz képest, hogy a mozgással kapcsolatban 2008-ban még úgy nyilatkozott, hogy „fél mérföldet sem gyalogolok egy nap, nemhogy 25-öt”, grandiózus eredményt ért el, ráadásul úgy, hogy nemcsak fizikailag lett egészségesebb, de jobban megszerette magát és az életet is. De mik voltak Adele bástyái és kapaszkodói?

1. Mozgás tekintetében a súlyzós, nagy intenzitású tréningek, valamint a „Reformer Pilates” géppel történő edzés: a Pilates-gép hatékony, jóleső, az egész testet a Pilates filozófiája szerint átmozgató-fejlesztő eszköz, Meghan Markle kedvence is többek között. Azonban mindenféle gép nélkül, napi 2X20 perc szóló Pilates-szel is csodás eredményeket érhetünk el! És ha épp nem világunk a Pilates, a váltás legköltséghatékonyabb módja, ha elhatározzuk, hogy ezentúl ahová csak lehet, gyalog megyünk, lemondva a liftről, a mozgólépcsőről és más közlekedéskönnyítő eszközről… Akár egy digitális lépésszámláló segítségével, a napi lépéscélt betartva hatalmasat lendíthetünk egészségünk állapotán, állóképességünkön, hangulatunkon, és szép lassan a kilók is elkezdenek leolvadni.
2.Táplálkozás kérdésében Adele a világ celebjeinek – talán épp neki köszönhetően – legújabb divatdiétáját, a Sirtfood-diétát követte. A diétát két, privát edzőtermeknek dolgozó táplálkozási szakértő dolgozta ki 2016-ban, a rendszer pedig a „szirtuinokat”: 7 fontos, a szervezetben lévő fehérjét helyezi fókuszba, ezeket turbózza fel a megengedett növényi alapanyagokkal, melyek a „sirtfood” nevet kapták. Az alapítók szerint e természetes hatóanyagok megnövelik a szóban forgó gyulladás- és öregedésgátló, anyagcsereszabályozó proteinek hatékonyságát, miközben bekapcsolják szervezetünk „fogyi génjét” (skinny gene) is – ezen a ponton azért érdemes higgadtságunkat megőrizni. Rásegít a programra az 5:2-es böjtölés, miszerint a hét 5 napján a diétát tartva, nem éhezve normálisan táplálkozunk, 2, nem egymást követő napon viszont időszakos böjtöt tartunk főleg növényi energiaturmixokkal (sirtfood-puristák keményebben tartják a korlátozásokat, a szabad napokon nem menve 1500, a böjti napokon 1000 kalória fölé, de ez magában hordozza a veszélyt, hogy mivel a diétát nem tudjuk hosszú távon tartani, a kezdetben ledobott súlyt gyorsan vissza is szedjük.)

A diéta Adele-nél kétségtelenül működött, több mint valószínű azért, mert egy struktúrált, jól követhető, személyiségéhez illő életmódprogramba volt ágyazva, valamint, mivel a „sirtfoodok” – értékes tápanyagokat hordozó növényi élelemforrások – felváltották étrendjében az értéktelen, kalóriadús műkajákat, az életmódváltás fényében pedig természetesen eltűnt az énekesnő teáiból a napi 20 szem kockacukor, az esti programból pedig a limitálatlan alkoholfogyasztás is…

A Sirtfood-diétában megengedett élelemforrások listája: prémium minőségű alma, citrusok, vörösbor, dió, hajdina, legalább 85%-os fekete csokoládé, aszalt király (Medjoul) datolya, eper, zeller, leveles kel, petrezselyem, hagymafélék, lestyán, szójabab, extra szűz olívaolaj, matcha-tea, kurkuma, rukkola, Bird’s eye chilipaprika, vörös cikóriasaláta (radicchio), áfonya, kaprigyümölcs, kávé. Bár ezen alapanyagok gyulladásgátló antioxidánsokban, növényi flavonoidokban, pl. az intenzív vörös, kék, lila színt adó antociánokban, valamint karotinban, likopinban, klorofillban, vitaminokban, ásványokban rendkívül gazdagok, de nem „kizárólagosak”: érdemes mindenkinek a saját klímáján, termőkörnyezetében megtalálni a legmagasabb minőségű növényi tápanyaghordozókat. Olyan remek klímán, mint a miénk vagy akár a Mediterráneum, hatalmas a választék – csupán főszereplővé kell előléptetni őket a táplálkozásban.

A karcsú, energikus Adele manapság már a ress, zöld növényi turmixokat választja sör helyett és megkedvelte a „Sirtfood-shakshukát” is – hangsúlyozzuk, az alábbi verzió nem az eredeti közel-keleti, tunéziai vagy izraeli recept, hanem egy Sirtfood-interpretáció az újjászületett énekesnő 33. születésnapjára: enjoy!

Shaksh(o)uka: észak-afrikai, maghrebi eredetű tojásétel, mely mára meghódította a Közel-Keletet és a világot. Számtalan tradicionális és kreatív formája létezik, az észak-afrikai (tunéziai) alaprecept ízes paradicsomszószba ütött tojásokat takar, fokhagymával, hagymával, borssal, köménnyel, őrölt pirospaprikával, chilivel, szerecsendióval fűszerezve. A fogás több mint valószínű az Oszmán Birodalom hagyatéka, egy „shakshouka” nevű húsos raguból fejlődött mindenki számára elérhető, tojással, energikus növényi hozzávalókkal készült csemegévé.

Sirtfood-shakshuka

Hozzávalók 1 személyre:

2 nagy, friss tojás
40 gramm finomra vágott vöröshagyma
2 gerezd reszelt fokhagyma
40 gramm finomra vágott zeller
40 gramm apróra vágott leveles kel
400 gramm mag nélküli paradicsomkonzerv/paradicsompüré
1 finomra vágott (Bird’s eye) chilipaprika
1 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál őrölt kurkuma
1 teáskanál őrölt, édes fűszerpaprika
1 evőkanál apróra vágott, friss petrezselyem
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
Csipet só

Elkészítés:

Egy mély, közepes méretű serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, kevergetve pirítsuk rajta a hagymákat, a zellert, a chilit és a fűszereket 1-2 percig.
Adjuk hozzá a paradicsompürét és 1 csipet sót, csendesen főzzük 20 percig.
Dobjuk rá a leveles kelt, pároljuk még pár percig.
A serpenyőben alakítsunk ki 2 mélyedést. Ide üssük a tojásokat és fedő alatt, a lehető legalacsonyabb lángon süssük készre úgy, hogy a fehérje rugalmas, a sárgája krémes legyen.
Szórjuk meg friss petrezselyemmel, tálaljuk langyos hajdinapirítóssal vagy hajdinalepénnyel: frissítő tavaszi gasztroélményeket!