Hogyan vészeljük át a kánikulát? Partikkal, baráti összejövetelekkel, akár a kellően beárnyékolt erkélyen vagy teraszon. Az eseményt pedig mi mással, mint egy pohár különleges koktéllal tehetjük emlékezetessé, amitől a nyár íze a zord téli hónapokban is rögtön felizzik bennünk. Íme, a real.hu Szezon-rovatának koktélajánlata „Napsütéstől” „ujjal kevert Negronin” át „Szicíliai sortűzig”.
- Klasszikus Daiquiri:
Hozzávalók 1 személyre:
- 0,6 dl fehér rum
- Fél evőkanál extra finom szemű kristálycukor
- 0,15 dl frissen facsart lime-lé
Elkészítés:
Facsarjuk a lime-levet shakerbe. Keverjük hozzá a cukrot, majd öntsük bele a rumot. Tört jéggel rázzuk össze, végül szűrjük behűtött koktélpohárba.
- Klasszikus Margarita:
Hozzávalók 1 személyre:
- 0,6 dl ezüst (fehér) tequila
- 0,3 dl Cointreau-likőr
- 0,3 dl frissen facsart lime-lé
- Durva szemű tengeri só
Elkészítés:
A behűtött koktélpohár szélét dörzsöljük be lime-mal, majd mártsuk durva szemű tengeri sóba. A tequilát, Cointreau-t, lime-levet öntsük shakerbe, tört jéggel rázzuk össze. Szűrjük az előkészített pohárba, jégkockával, lime-gerezddel kínáljuk.
- Sunshine (napsütés):
Hozzávalók 1 személyre:
- 0,6 dl fehér rum
- 0,15 dl francia vermut
- 0,3 dl minőségi ananászlé
- pár csepp Grenadine-koktélszirup
Elkészítés:
A hozzávalókat shakerben, tört jéggel rázzuk össze, majd szűrjük behűtött koktélpohárba.
- Basil Gimlet (bazsalikomos Gimlet)
Hozzávalók 1 személyre:
- 0,6 dl minőségi gin (pl. The Botanist)
- 0,22 dl frissen facsart lime-lé
- 0,15 dl klasszikus koktélszirup
- 3-5 friss bazsalikomlevél
Elkészítés:
Tegyünk 3-4 bazsalikomlevelet shakerbe és fakanállal kissé paszírozzuk össze, hogy kiengedje ízét. Adjuk hozzá a gint, a lime-levet és a koktélszirupot, tört jéggel shakeljük. Szűrjük behűtött koktélpohárba, friss bazsalikomlevéllel díszítve kínáljuk.
- Sidecar (oldalkocsi)
Hozzávalók 1 személyre:
- 0,45 dl VS/VSOP konyak
- 0,22 dl Cointreau-likőr
- 0,22 dl frissen facsart citromlé
- Finom szemű kristálycukor (legjobb a barna nádcukor)
Elkészítés:
Egy koktélpohár szélét mártsuk meg a cukorban. Tegyünk tört jeget a shakerbe, öntsük rá a hozzávalókat, bárkanállal keverjük meg (rázni nem kell). Az italt szűrjük pohárba, díszítsük narancshéj-forgáccsal.
- Ujjal kevert Negroni
Gary (Gaz) Regan bartender ikonikus koktélja, mely a világ egyik legjobb koktélbárjában, a New York-i „The Dead Rabbit-ben” született. A történet szerint Gaznak egy partin 20 vendégnek kellett villámgyorsan Negronit kevernie, a nagy sietségben végül az ujját hívta segítségül a művelethez. A dolog trendet teremtett, aki pedig higiéniai okokbók idegenkedik tőle, használhatja a híres mixer mutatóujjáról mintázott bárkanalat.
Hozzávalók 1 személyre:
- 0,3 dl gin (pl. Tanqueray)
- 0,3 dl Campari
- 0,3 dl Cinzano Rosso vermut
- Narancshéj-forgács (kezeletlen gyümölcsből, vékonyan vágva, csak a sárga rész)
Elkészítés:
A shakerbe készítsünk tört jeget, öntsük rá a hozzávalókat. Keverjük meg, majd szűrjük koktélpohárba. Jégkockával, narancshéj-forgáccsal finalizáljuk.
- Close Shave (szó szerint: hajszálon múlt menekvés, egérút)
Hozzávalók 1 személyre:
- 0,3 dl minőségi vodka (pl. New Amsterdam)
- 0,45 dl bodzalikőr
- 1 löket (5,91 ml) Prosecco
Elkészítés:
A vodkát és a bodzalikőrt öntsük shakerbe, tört jéggel rázzuk össze. Szűrjük lehűtött martinis pohárba, a tetejét spricceljük meg Proseccóval. Ejtsünk bele friss rozmaringágat, így szervírozzuk.
- Mexican Mule
A „Moscow Mule” könnyed latin unokatestvére.
Hozzávalók 1 személyre:
- 0,6 dl ezüst (fehér) tequila
- 0,3 dl frissen facsart lime-lé
- 1,2 dl gyömbérsör
- friss lime-gerezd + opcionálisan zöld jalapeño-paprika a díszítéshez
Elkészítés:
Félig töltsünk meg egy legalább 2,5 dl-es réz bögrét (ennek hiányában üvegbögrét vagy talpas koktélpoharat) jéggel. Öntsük rá a tequilát, a lime-levet, végül a gyömbérsört. Keverjük meg, lime-gerezddel és egy karika zöld jalapeño-paprikával kínáljuk.
- Rosita
5 hozzávaló, de kihagyhatatlan.
Hozzávalók 1 személyre:
- 0,45 dl mezcal
Minden tequila mezcal, de nem minden mezcal tequila. Mindkét párlat agávéból készül, de tequila csak Mexikó „Tequila” régiójából származhat, míg mezcal bárhonnan, bár főleg Oaxaca államban készítik. A tequila alapanyagául ugyanakkor csak a kék „Weber” fajtájú agávé szolgálhat, míg mezcalt kb. 30 féle agávéból készítenek. Jellemzője a karamellizált, füstös ízvilág.
- 0,15 dl édes vermut
- 0,15 dl száraz vermut
- 0,15 dl Campari
- 1 spricc (0,92 ml) Angostura Bitter: Trinidad és Tobagó-i, rum alapú gyógynövénylikőr
Elkészítés:
A shakerbe töltsünk jeget, önsük rá a hozzávalókat. Bárkanállal keverjük meg, rázni nem kell. Szűrjük koktélpohárba, végül a pohár szélén húzzunk végig egy citrom vagy grapefruit-gerezdet.
- Szicíliai sortűz
Szintén 5 hozzávaló, szintén kihagyhatatlan. A koktél angol nevének (Sicilian Firing Squad) jelentése szó szerint „szicíliai kivégzőosztag”…
Hozzávalók 1 személyre:
- 0,3 dl mezcal (pl. Montelobos)
- 0,3 dl vérnarancslikőr (pl. Solerno)
- 0,3 dl frissen facsart lime-lé
- 0,15 dl Grenadine-koktélszirup
- 2 spricc (2 x 0,92 ml) Angostura Bitter
Elkészítés:
A hozzávalókat shakerben, tört jéggel rázzuk össze. Szűrjük jéggel teli koktélpohárba, lime-gerezddel, fekete koktélcseresznyével kínáljuk. Kellemes nyári pezsgést mindenkinek!