Régióválasztó
Akcióink régiónként változnak, ahhoz hogy a lakóhelyed szerinti akciókat megkapd kérlek add meg a településed nevét vagy irányítószámod.

Így élvezd a hőséget: top 10 koktél max. 4 hozzávalóból

Hogyan vészeljük át a kánikulát? Partikkal, baráti összejövetelekkel, akár a kellően beárnyékolt erkélyen vagy teraszon. Az eseményt pedig mi mással, mint egy pohár különleges koktéllal tehetjük emlékezetessé, amitől a nyár íze a zord téli hónapokban is rögtön felizzik bennünk. Íme, a real.hu Szezon-rovatának koktélajánlata „Napsütéstől” „ujjal kevert Negronin” át „Szicíliai sortűzig”.

  1. Klasszikus Daiquiri:

Hozzávalók 1 személyre:

  • 0,6 dl fehér rum
  • Fél evőkanál extra finom szemű kristálycukor
  • 0,15 dl frissen facsart lime-lé

Elkészítés:

Facsarjuk a lime-levet shakerbe. Keverjük hozzá a cukrot, majd öntsük bele a rumot. Tört jéggel rázzuk össze, végül szűrjük behűtött koktélpohárba.

  1. Klasszikus Margarita:

Hozzávalók 1 személyre:

  • 0,6 dl ezüst (fehér) tequila
  • 0,3 dl Cointreau-likőr
  • 0,3 dl frissen facsart lime-lé
  • Durva szemű tengeri só

Elkészítés:

A behűtött koktélpohár szélét dörzsöljük be lime-mal, majd mártsuk durva szemű tengeri sóba. A tequilát, Cointreau-t, lime-levet öntsük shakerbe, tört jéggel rázzuk össze. Szűrjük az előkészített pohárba, jégkockával, lime-gerezddel kínáljuk.

 

  1. Sunshine (napsütés):

Hozzávalók 1 személyre:

  • 0,6 dl fehér rum
  • 0,15 dl francia vermut
  • 0,3 dl minőségi ananászlé
  • pár csepp Grenadine-koktélszirup

Elkészítés:

A hozzávalókat shakerben, tört jéggel rázzuk össze, majd szűrjük behűtött koktélpohárba.

  1. Basil Gimlet (bazsalikomos Gimlet)

Hozzávalók 1 személyre:

  • 0,6 dl minőségi gin (pl. The Botanist)
  • 0,22 dl frissen facsart lime-lé
  • 0,15 dl klasszikus koktélszirup
  • 3-5 friss bazsalikomlevél

Elkészítés:

Tegyünk 3-4 bazsalikomlevelet shakerbe és fakanállal kissé paszírozzuk össze, hogy kiengedje ízét. Adjuk hozzá a gint, a lime-levet és a koktélszirupot, tört jéggel shakeljük. Szűrjük behűtött koktélpohárba, friss bazsalikomlevéllel díszítve kínáljuk.

  1. Sidecar (oldalkocsi)

Hozzávalók 1 személyre:

  • 0,45 dl VS/VSOP konyak
  • 0,22 dl Cointreau-likőr
  • 0,22 dl frissen facsart citromlé
  • Finom szemű kristálycukor (legjobb a barna nádcukor)

Elkészítés:

Egy koktélpohár szélét mártsuk meg a cukorban. Tegyünk tört jeget a shakerbe, öntsük rá a hozzávalókat, bárkanállal keverjük meg (rázni nem kell). Az italt szűrjük pohárba, díszítsük narancshéj-forgáccsal.

  1. Ujjal kevert Negroni


Gary (Gaz) Regan bartender ikonikus koktélja, mely a világ egyik legjobb koktélbárjában, a New York-i „The Dead Rabbit-ben” született. A történet szerint Gaznak egy partin 20 vendégnek kellett villámgyorsan Negronit kevernie, a nagy sietségben végül az ujját hívta segítségül a művelethez. A dolog trendet teremtett, aki pedig higiéniai okokbók idegenkedik tőle, használhatja a híres mixer mutatóujjáról mintázott bárkanalat.

Hozzávalók 1 személyre:

  • 0,3 dl gin (pl. Tanqueray)
  • 0,3 dl Campari
  • 0,3 dl Cinzano Rosso vermut
  • Narancshéj-forgács (kezeletlen gyümölcsből, vékonyan vágva, csak a sárga rész)

Elkészítés:

A shakerbe készítsünk tört jeget, öntsük rá a hozzávalókat. Keverjük meg, majd szűrjük koktélpohárba. Jégkockával, narancshéj-forgáccsal finalizáljuk.

  1. Close Shave (szó szerint: hajszálon múlt menekvés, egérút)

Hozzávalók 1 személyre:

  • 0,3 dl minőségi vodka (pl. New Amsterdam)
  • 0,45 dl bodzalikőr
  • 1 löket (5,91 ml) Prosecco

Elkészítés:

A vodkát és a bodzalikőrt öntsük shakerbe, tört jéggel rázzuk össze. Szűrjük lehűtött martinis pohárba, a tetejét spricceljük meg Proseccóval. Ejtsünk bele friss rozmaringágat, így szervírozzuk.

  1. Mexican Mule

 A „Moscow Mule” könnyed latin unokatestvére.

Hozzávalók 1 személyre:

  • 0,6 dl ezüst (fehér) tequila
  • 0,3 dl frissen facsart lime-lé
  • 1,2 dl gyömbérsör
  • friss lime-gerezd + opcionálisan zöld jalapeño-paprika a díszítéshez

Elkészítés:

Félig töltsünk meg egy legalább 2,5 dl-es réz bögrét (ennek hiányában üvegbögrét vagy talpas koktélpoharat) jéggel. Öntsük rá a tequilát, a lime-levet, végül a gyömbérsört. Keverjük meg, lime-gerezddel és egy karika zöld jalapeño-paprikával kínáljuk.

  1. Rosita

5 hozzávaló, de kihagyhatatlan.

Hozzávalók 1 személyre:

  • 0,45 dl mezcal

Minden tequila mezcal, de nem minden mezcal tequila. Mindkét párlat agávéból készül, de tequila csak Mexikó „Tequila” régiójából származhat, míg mezcal bárhonnan, bár főleg Oaxaca államban készítik. A tequila alapanyagául ugyanakkor csak a kék „Weber” fajtájú agávé szolgálhat, míg mezcalt kb. 30 féle agávéból készítenek. Jellemzője a karamellizált, füstös ízvilág.

  • 0,15 dl édes vermut
  • 0,15 dl száraz vermut
  • 0,15 dl Campari
  • 1 spricc (0,92 ml) Angostura Bitter: Trinidad és Tobagó-i, rum alapú gyógynövénylikőr

Elkészítés:

A shakerbe töltsünk jeget, önsük rá a hozzávalókat. Bárkanállal keverjük meg, rázni nem kell. Szűrjük koktélpohárba, végül a pohár szélén húzzunk végig egy citrom vagy grapefruit-gerezdet.

  1. Szicíliai sortűz

Szintén 5 hozzávaló, szintén kihagyhatatlan. A koktél angol nevének (Sicilian Firing Squad) jelentése szó szerint „szicíliai kivégzőosztag”…

Hozzávalók 1 személyre:

  • 0,3 dl mezcal (pl. Montelobos)
  • 0,3 dl vérnarancslikőr (pl. Solerno)
  • 0,3 dl frissen facsart lime-lé
  • 0,15 dl Grenadine-koktélszirup
  • 2 spricc (2 x 0,92 ml) Angostura Bitter

Elkészítés:

A hozzávalókat shakerben, tört jéggel rázzuk össze. Szűrjük jéggel teli koktélpohárba, lime-gerezddel, fekete koktélcseresznyével kínáljuk. Kellemes nyári pezsgést mindenkinek!