Vidám kelta ízutazás, falatnyi ünnep a hétköznapokban
Szent Patrik (i.sz. 385-461) Írország védőszentje, halálának napja (március 17.) pedig a világ egyik legnépszerűbb ünnepe, rengeteg szokás, tradíció, finomság kötődik hozzá – ezen a napon mindenki felmentést kap a böjt alól, aminek évről évre maradéktalanul eleget is tesznek a lelkes fesztiválozók Dublintól New Yorkon át Buenos Airesig.
Szent Patrik római-brit családba született, de már apja és nagyapja is keresztény volt. A róla fennmaradt történetek szerint 16 évesen az Ír-szigetről betörő gallok elrabolták, majd 6 évet ír területen, pásztorként töltött, ekkor világosodott meg. Állítólag Isten egyszer megsúgta neki, hogy menjen le a kikötőbe, ahol egy hajó várja. Így is tett, és miután sikerült visszajutnia Britanniába, papnak állt. Pár év múlva azonban visszatért Írországba, és hátralévő életét a térítésnek szentelte. Már a 7. században az írek védőszentjeként tartották számon, halálának napja (ami a hagyomány szerint egy északír kisvárosban, Downpatrickban következett be), a 17. századtól hivatalos ünnep.
Szent Patrik színe a zöld, szimbóluma a shamrock: a zsenge, háromlevelű lóhere, mely a szentháromság, egyben a tavaszi újjászületés jelképe – ezt használta Írország első misszionáriusa, hogy elmagyarázza a helyieknek a kereszténység mibenlétét. Nem véletlenül, hiszen a „triskelion”: a háromágú spirál az írek (és más ősi kultúrák) tradicionális jelképe volt, ami az élet folytonosságát, az elmúlás-újjászületés örök körforgását jelenítette meg. Szent Patrik a legendák szerint kreatívan integrálta küldetésébe a szimbólumot: egyik kezében háromágú lóherét, másikban keresztet tartva térített. Ennek emlékére ünnepnapján máig minden és mindenki: épületek, szökőkutak, ruhák, sminkek, sőt, egyes ételek is ragyogó zöldbe borulnak, rengeteg parti és összejövetel (gallul: cèilidh) zajlik, sokszor hagyományos gall zenével, táncokkal.
Az ünnep gasztronómiailag kb. egy márciusi Torkos Csütörtöknek felel meg, a böjt ugyanis ekkor megszakad és ír finomságoktól roskadoznak az asztalok: rusztikus raguk (a húsokat Guinness-szel vagy valamilyen ale-lel pácolják), pásztorpite (a híres shepherd’s pie: zöldséges-húsos, burgonyapürével borított, sütőben sült egytálétel), colcannon (hagyományos ír fogás reszelt káposztával, burgonyával, fűszerekkel), valamint zöld színben játszó, futurisztikus desszertek, koktélok hosszú sora.
Írország egyik legnépszerűbb, nálunk is ismert étele a szódás kenyér, ami, mivel nem kelt tészta, igen gyorsan (kb. 1 óra alatt) elkészül, hagyományosan pedig csupán lisztet, írót, szódabikarbónát és sót tartalmaz. Érdemes fele-fele arányban teljes kiőrlésű búzaliszttel és búza-finomliszttel készíteni, így lesz kellően rusztikus és egészséges is.
Az Írországban alapételnek számító szódás kenyérnek számos interpretációja van, egy harapás ebből a fűszeres-gyümölcsös verzióból garantáltan ünneppé varázsolja a hétköznapokat:
Szent Patrik-napi fűszeres-gyümölcsös, szódás kenyér
Hozzávalók egy 8 személyes veknihez:
- 10 dkg zabpehely
- 20 dkg átszitált teljes kiőrlésű búzaliszt
- 20 dkg átszitált búza-finomliszt
- 4,5 dl író
- 25 gramm szobahőmérsékletű vaj, kockákra vágva
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csapott teáskanál finomra őrölt tengeri só
- 10 dkg kristálycukor vagy 3-4 evőkanál méz
- 3-4 csapott evőkanál demerara nádcukor
- Másfél teáskanál őrölt fűszerkeverék ízlés szerint (fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, kardamom, gyömbér, őrölt narancshéj…)
- 50 gramm mazsola
- 50 gramm extra nagyszemű arany mazsola
- 50 gramm aszalt datolya apróra zúzva
- 3 evőkanál kandírozott gyümölcshéj (narancs, citrom, lime…)
Tipp: tehetünk a tésztába durvára tört diót, mandulát, mogyorót, aszalt vörösáfonyát és friss gyümölcsöket, pl. málnát is, de a súlyarányokat tartsuk. Ízben egy fő vonalat kövessünk (pl. fahéj-mazsola, vanília-málna, gyömbér-narancs, füge-dió), ne keverjük túlzottan a fűszereket.
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- Konyhai mixerben (vagy kézzel) dolgozzuk össze a zabpelyhet, a vajat, a liszteket, a sót, a kristálycukrot (vagy mézet), a fűszereket, a kétféle mazsolát, a datolyát és a kandírozott gyümölcshéjat.
- Öntsük rá az írót és egy tompa végű keverőlapáttal gyorsan forgassuk össze.
- Öntsük lisztezett deszkára a tésztát, lendületesen gyúrjuk veknivé.
- Tegyük liszttel meghintett sütőpapírral bélelt tepsibe, szórjuk meg nádcukorral.
- Egy éles, lisztezett késsel vágjunk keresztet a tetejébe.
- 30-35 perc alatt süssük ropogósra.
- Fogyasszuk rusztikusan, vastagra szelve, finom ír vajjal.
Bain taitneamh as do bhéile – jó étvágyat!