Régióválasztó
Akcióink régiónként változnak, ahhoz hogy a lakóhelyed szerinti akciókat megkapd kérlek add meg a településed nevét vagy irányítószámod.

Szelidítsd meg az ördög macskáját Luca-napi kaláccsal!

A kultikus süteménnyel elűzheted a sötétet, fénybe boríthatod az ünnepeket

A Gergely-naptár 1582-es bevezetése előtt december 13-a, Szent Lúcia napja egybeesett a téli napfordulóval: ez volt az év legrövidebb napja, egyben leghosszabb éjszakája. Több misztikus szokás kötődik hozzá, hazánkban pl. a Luca-napi boszorkánykodás, jóslás, Luca-szék készítés, lucabúza-keltetés. Az ünnepet az i.sz. 4. században vértanúhalált halt fiatal szicíliai lány, Lucia szülőföldjén kívül máig főleg északon, a skandináv országokban tartják, ahol a fény (lux) a hosszú téli hónapok alatt nagy érték. Azt mondják, egy méltón megünnepelt Luca-nap fénye elér tavaszig.

Luca-napon Skandináviában egy hosszú, fehér ruhát (a tisztaság jelképe), vörös övet (az önfeláldozás szimbóluma) viselő lány vezeti a szertartást, fején gyertyakoszorúval, amit a hagyomány szerint Szent Lúcia is viselt, amikor Szirakúzában ételt osztott a szegényeknek. Felcsendülnek a híres nápolyi dal, a „Santa Lucia” helyi verziói, az ünnepi menetek pedig önkormányzatoktól óvodákon, egyetemeken át idősotthonokig kígyóznak, sokan napfelkeltéig tartó partival „űzik a sötétet”.

Lussinatta elengedhetetlen kelléke a jellegzetes formájú sáfrányos kalács, a lussebullar (vagy lussekatt), amit e napon mindenki fogyaszt és osztogat némi fűszeres forralt bor (glögg) társaságában. A kalács S-alakja a legendák szerint egy összegömbölyödött cicát, az „ördög macskáját” (djävulskatt) idéz meg, ugyanis a fény mellett természetesen a sötét erők is képviseltetik magukat a hosszú, pezsgő éjszakán.

A lussebullar készítése nem nehéz, pár hasznos tipp:

  • A kalácsnak puhának kell lennie, ezért a lehető legkevesebb lisztet használjuk: csak annyit, amennyivel ki tudjuk dolgozni a tésztát, hogy ne ragadjon
  • A nyers kalácsokat helyezzük szorosan egymás mellé a sütőpapírra, ez segít megőrizni nedvességtartalmukat
  • Csak pár csipet sáfrány szükséges: a „fűszerek királynőjének” íze még jobban érvényesül, ha sütés előtt 1 evőkanál konyakban áztatjuk ki (lussebullar-szakértők szerint akár 1-2 napig)
  • A mazsolát is áztassuk alkoholba: konyakba vagy rumba (legalább fél óráig)
  • A kalácsot aranybarnára süssük, a sütőből kivéve rögtön takarjuk le egy konyharuhával

 Hozzávalók 16 kalácshoz:

  • 10 dkg vaj
  • 2,5 dl magasabb zsírtartalmú tej (3,5%)
  • 42,5 dkg átszitált finomliszt
  • 2 nagy, friss tojás
  • Fél gramm szárított sáfrány
  • 5 dkg + 1 teáskanál cukor
  • 1 csipet só
  • 2,5 dl langyos víz
  • 25 gramm friss élesztő
  • 5 dkg mazsola + darabonként 2 szem a díszítéshez (aszalt vörösáfonyát is használhatunk)

 Elkészítés:

  1. Egy lábasban, alacsony lángon olvasszuk fel a vajat, öntsük hozzá a tejet és melegítsük testhőmérsékletűre (37 fokra).
  2. A száraz vagy konyakban kiáztatott sáfrányhoz tegyünk 1 teáskanál cukrot és mozsártörővel vagy egy kanál segítségével dolgozzuk össze.
  3. A cukros sáfrányt adjuk hozzá a vaj és a tej keverékéhez – vigyázzunk, csak langyos maradjon, ne forrósodjon fel.
  4. Egy külön tálba morzsoljuk bele az élesztőt, adjunk hozzá 5 dkg cukrot és 1 csipet sót. Keverjük össze.
  5. Folyamatos keverés mellett öntsük a sáfrányos tejet az élesztőhöz.
  6. Keverjünk el benne 1 felvert tojást
  7. A kész keveréket öntsük konyhai robotgég vagy dagasztógép tartályába és alacsony fokozaton mixelve, kisebb adagokban adjuk hozzá a lisztet. Ha ragad, picit növelhetjük a liszt mennyiségét.
  8. Végül fakanállal keverjük el a tésztában a rumba áztatott mazsolát (kivéve, amit a díszítéshez szánunk).
  9. További 5 percig dagasszuk a tésztát kézzel vagy géppel alacsony fokozaton.
  10. Takarjuk le a tálat és langyos helyen kelesszük a tésztát 70-80 percig (max. másfél óráig).
  11. Közben melegítsük elő a sütőt 260 fokra, egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
  12. Enyhén lisztezett felületen dolgozzuk át a tésztát (1-2 perc).
  13. Osszuk 16 egyenlő részre.
  14. A részeket sodorjuk ki, majd csavarjuk macskaformájúra a képen látható S-alakban. A csavar közepére, a szemek helyére tegyünk egy-egy mazsolát.
  15. Konyharuhával takarjuk le, pihentessük 10 percig.
  16. Kenjük meg a kalácsok tetejét 1 felvert tojással.
  17. Tegyük forró sütőbe és süssük aranybarnára – mindössze 5-6 perc!
  18. A sütőből kivéve takarjuk le tiszta konyharuhával, így hagyjuk kihűlni. Fényes ízélményeket!