Régióválasztó
Akcióink régiónként változnak, ahhoz hogy a lakóhelyed szerinti akciókat megkapd kérlek add meg a településed nevét vagy irányítószámod.
Hozzávalók
(4 főre)
80 g Gyermelyi 8 tojásos gyufametélt
300 g füstölt csülök
200 g tarkabab
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db fehérrépa
1 db sárgarépa
50 g zeller
0,5 dl olaj
2 dl tejföl
2 db babérlevél
1 kávéskanál köménymag
10 g fűszerpaprika
só, erőspaprika
Leves
Elkészítés:1 óra
Nehézségi szint:Közepes

Bableves gyufatésztával

A babot beáztatjuk előző este. A csülköt megmossuk, és feltesszük főni a babérlevéllel. Amikor már félig puha a csülök (de az sem baj, ha puhább), beletesszük a lemosott babot. Kevés olajon üvegesre pirítjuk a finomra vágott hagymát, majd rádobjuk a köménymagot, és a zúzott fokhagymát. Elkeverjük, és beleöntjük a babhoz. Ha a bab félig puha, beletesszük a tisztított kockázott zöldségeket. 

Amikor megpuhult a csülök, kivesszük, kicsit várunk, hogy hűljön, és összevágjuk kisebb kockákra, majd félretesszük.
A babon pótoljuk az elfőtt vizet, ha szükséges, sózzuk. Erős paprikát tehetünk bele, és rászórjuk a fűszerpaprikát. Amikor megpuhult a bab, beleszórjuk a tésztát, és készre főzzük. Az elkészült levesbe visszatesszük a félretett, összevágott csülökhúst. 

Tálaláskor tetejére tejfölt teszünk. A tésztát külön is ki lehet főzni sós vízben, és tálaláskor beletenni.